Η Ελλάδα στην προεδρία της Γενικής Διάσκεψης της Ουνέσκο

Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2007 20:04
A- A A+

Για πρώτη φορά ύστερα από 62 χρόνια συμμετοχής της, ως ιδρυτικού κράτους, στην Unesco, η Ελλάδα ανέλαβε την προεδρία της Γενικής Διάσκεψης του Οργανισμού, με τη σημερινή εκλογή στο συγκεκριμένο αξίωμα, του Έλληνα πρέσβη Γιώργου Αναστασόπουλου.

Η εκλογή του κ. Αναστασόπουλου έγινε κατά την απογευματινή συνεδρίαση της 34ης Γενικής Διασκέψης της Unesco, οι εργασίες της οποίας ξεκίνησαν σήμερα και θα διαρκέσουν έως τις 3 Νοεμβρίου. Η υποψηφιότητα του κ. Αναστασόπουλου προτάθηκε ύστερα από ομόφωνη απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου.

Προσκεκλημένος του Γενικού Διευθυντή της Unesco Κοϊσίρο Ματσουούρα, είναι και o πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος έφθασε το απόγευμα στο Παρίσι και θα μιλήσει ενώπιον της Ολομέλειας του Σώματος την Πέμπτη το μεσημέρι. Θα είναι ο τρίτος Ελληνας πρόεδρος ο οποίος θα απευθυνθεί στη Γενική Διάσκεψη, καθώς προηγήθηκαν ο Κωνσταντίνος Τσάτσος το 1979 και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1982.

Η Γενική Διάσκεψη της Unesco συνέρχεται κάθε δύο έτη. Αποτελεί το «πνευματικό εργαστήρι» του Σώματος, κατά το οποίο γίνεται ο απολογισμός των πεπραγμένων και καθορίζονται οι άξονες δράσης για τη διετία που θα ακολουθήσει.

«Βασική αποστολή του προέδρου είναι -εξηγεί ο κ. Αναστασόπουλος- να μετέχει και να επαγρυπνά για την τήρηση των αποφάσεων της Γενικής Διάσκεψης. Συμμετέχει σε όλες τις διαβουλεύσεις και έχει το δικαίωμα παρέμβασης και υποβολής υποδείξεων».

«Παιδεία, επιστήμη, πολιτισμός και επικοινωνία», αποτελούν τους τέσσερις σημαντικούς τομείς μέσω των οποίων η Unesco φιλοδοξεί «να οικοδομήσει την ειρήνη», όπως αναφέρεται στα επίσημα έντυπα του Οργανισμού.

Η «πολυδραστηριότητα», όμως, αυτή λειτουργεί μάλλον αρνητικά για την εικόνα της Unesco στον κόσμο.

Ο κ. Αναστασόπουλος αναγνωρίζει ότι οι πολίτες «έχουν συγκεχυμένη εικόνα για την Unesco, γιατί καλύπτει πάρα πολλούς τομείς πράγμα που δυσκολεύει την κοινή γνώμη να της αναγνωρίσει μία ταυτότητα».

Όπως σημειώνει, εξαίρεση αποτελεί ο πολιτιστικός τομέας, με τον κατάλογο για την Παγκόσμια Κληρονομιά, όπου έχουν αναγνωρισθεί 851 τοποθεσίες και μνημεία ανά τον κόσμο, εκ των οποίων 17 ελληνικά.

Ο τομέας της εκπαίδευσης θα μπορούσε να είχε λειτουργήσει καλύτερα, αφού οι στόχοι που είχαν τεθεί για τη Χιλιετία δεν φαίνεται να εκπληρώνονται.

Για να απαλειφθεί ο αναλφαβητισμός ανά τον κόσμο έως το 2015, όπως είναι ο στόχος, εξηγεί ο κ. Αναστασόπουλος, απαιτούνται 11 δισ. δολάρια το χρόνο και 15 εκατομμύρια εκπαιδευτικοί επιπλέον.

Η Unesco είναι ο οργανισμός του ΟΗΕ με το μικρότερο προϋπολογισμό: 300 εκατ. δολάρια για να καλυφθούν 15 τομείς.

Έτσι, η σκέψη που υπάρχει το τελευταίο διάστημα, και με την οποία συμφωνεί ο νέος πρόεδρος της Γενικής Διάσκεψης είναι «να περιορισθούν οι τομείς, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα».

Για τον Ελληνα πρόεδρο της Διάσκεψης, η Unesco δεν θα πρέπει να αρκεσθεί στο ρόλο αρχειοφύλακα «των πάλαι ποτέ καθορισμένων αξιών και αρχών», αλλά θα πρέπει να γίνει «το παρατηρητήριο του μέλλοντος». Μόνον έτσι θα κατορθώσει να παίξει το ρόλο της «ηθικής συνείδησης της ανθρωπότητας» και θα έχει τη δυνατότητα να προβλέπει τις μελλοντικές συνέπειες από τις ανθρώπινες δράσεις και παρεμβάσεις σε πολλούς σημαντικούς τομείς όπως το περιβάλλον, η αειφόρος ανάπτυξη, ο πολυπολιτισμός, ή ακόμα και η φτώχεια, κατέληξε ο κ. Αναστασόπουλος.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς