Σε υψόμετρο 700 μέτρων, στη νοτιοδυτική πλευρά του όρους Πεντέλη, βρίσκεται το Σπήλαιο του Νταβέλη.
Κάμερα τοποθετημένη σε drone κατέγραψε όμορφα πλάνα από την περιοχή.
Αποτελεί τμήμα του αρχαίου λατομείου πεντελικού μαρμάρου, ενώ λίγα μέτρα από την είσοδο του σπηλαίου φαίνεται ο λίθινος δρόμος απ' όπου μεταφέρονταν τα μάρμαρα προς την Αθήνα, με τη μέθοδο της κύλισης.
Στην αρχαιότητα υπήρξε ιερό του Πανός, ενώ κατά τους βυζαντινούς χρόνους αποτέλεσε ησυχαστήριο μοναχών.
Σύμφωνα με την παράδοση, στους νεότερους χρόνους φέρεται να αποτελούσε – αν και ουδέποτε αποδείχθηκε - κρησφύγετο του λήσταρχου Νταβέλη, που χάρισε το όνομα του στο σπήλαιο.
Η είσοδος του σπηλαίου – το οποίο δεν έχει αξιοποιηθεί τουριστικά - είναι μεγαλοπρεπής, ενώ ακολουθεί ένας κατηφορικός θάλαμος μήκους άνω των 100 μέτρων.
Στο αριστερό τοίχωμα της σπηλιάς, υπάρχει πέρασμα που οδηγεί σε μια μικρή εδαφική κοιλότητα με νερό, τη «λίμνη των νυμφών».
Το σπήλαιο και ο χώρος γύρω του υπέστησαν τις δεκαετίες 1970 και 1980, μεγάλες παρεμβάσεις.
Στη σημερινή είσοδο της σπηλιάς, βρίσκονται δύο ναοί. Το νότιο εκκλησάκι, αφιερωμένο στον Άγιο Σπυρίδωνα, είναι λαξευμένο μέσα στον βράχο, ενώ στην αριστερή και εξωτερική πλευρά, το βόρειο παρεκκλήσιο τιμάται στο όνομα του Αγίου Νικολάου.
Το εκκλησάκι του Αγ. Σπυρίδωνα είναι το παλαιότερο από τα δύο, χρονολογούμενο στο 10ο ή 11ο αι. μ.Χ. και φέρει στη νότια πλευρά του χαράγματα με μορφές αγγέλων, σταυρών και αετών.
Στο πέρασμα των χρόνων η φήμη της σπηλιάς εξαπλώθηκε και συνδέθηκε με διάφορους μύθους και μυστήρια, ενώ φέρεται να χρησιμοποιήθηκε και για σατανιστικές τελετές.
Με πληροφορίες από Wikipedia
Βίντεο: Θωμάς Ανδρεόπουλος - Flying Camera