ΜΕ ΤΗΝ αποχώρηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε ο διάλογος για το ασφαλιστικό, στην κοινή συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων, στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής.
Αιτία της αποχώρησης των πέντε βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η αναφορά του προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων Παναγιώτη Μελά ότι η σημερινή συζήτηση θα περιοριστεί στον καθορισμό της ατζέντας του διαλόγου. Η αναφορά αυτή προκάλεσε και την έντονη αντίδραση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρου Πάγκαλου.
Νωρίτερα, προκλήθηκε ένταση έξω από τη Βουλή από συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.
Όπως δείχνουν τα δεδομένα κατά τη σημερινή εναρκτήρια συνεδρίαση, θα δοθεί έμφαση στο διαδικαστικό χαρακτήρα. Οι υπουργοί θα απευθυνθούν προς τις Επιτροπές και τους Εκπροσώπους των Κοινωνικών Εταίρων, που συμμετέχουν στη διαδικασία του διαλόγου και θα ανταλλάξουν απόψεις για την καλύτερη δυνατή οργάνωση του διαλόγου και ιδίως τις σχετικές ενότητες και τη σειρά συζήτησής τους.
Oι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Βασίλης Μαγγίνας, είχαν χθες συνεργασία, προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες εν όψει της έναρξης του διαλόγου για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, δεδομένου ότι βρίσκεται πλέον στα χέρια τους και η αναλογιστική μελέτη από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO).
Η μελέτη αυτή αναμένεται να ληφθεί σοβαρά υπ' όψιν, όμως δεν θα προσδιορίσει τα μέτρα που θα ληφθούν, καθώς οι αναλογιστικές μελέτες γίνονται στη βάση κεφαλαιοποιητικού συστήματος και όχι αναδιανεμητικού, όπως είναι η δομή του ισχύοντος συστήματος σήμερα. Παράλληλα, αφορά ένα σύστημα απολύτως ανταποδοτικό, σε αντίθεση με το ισχύον σύστημα που έχει και εν μέρει προνοιακό χαρακτήρα, στη βάση διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής.
Σε κάθε περίπτωση η μελέτη του ILO όπως σειρά μελών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου της επιτροπής, Ν. Αναλυτή, διαβεβαίωναν χθες ότι η μελέτη έφθασε στα χέρια του προέδρου της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, Ευ. Δημητρακάκη, την περασμένη Παρασκευή και ότι χθες παραδόθηκε στους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομίας και Απασχόλησης, προκειμένου να ενημερωθούν, εν όψει της έναρξης του διαλόγου. Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων τόνιζαν τα ίδια μέλη συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου της, δεν έχει ενημερωθεί ακόμη σχετικά, καθώς ο κ. Δημητρακάκης έπρεπε κατ΄ αρχήν να ενημερώσει τους υπουργούς.
Οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων με το «καλημέρα» θα θέσουν το θέμα της αναλογιστικής μελέτης και θα τονίσουν ότι συζήτηση δεν μπορεί να γίνει αν δεν υπάρχουν επικαιροποιημένα στοιχεία. Τα συνδικάτα επιμένουν ότι θα πρέπει να δοθούν όλα τα στοιχεία και το θέμα της χρηματοδότησης, το οποίο χαρακτηρίζουν κεφαλαιώδες, να αποτελέσει την πρώτη ενότητα του διαλόγου.
Απαραίτητη προϋπόθεση, όπως έχει τονιστεί κατ΄ επανάληψη από τις διοικήσεις των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, είναι να δοθούν οι θεσμοθετημένοι πόροι, που προβλέπονται, με κάλυψη των οφειλομένων από ελλιπείς, τα προηγούμενα χρόνια, χρηματοδοτήσεις πόρων, καθώς και των χρεών που υπάρχουν προς όλα τα Ταμεία. Στην ενότητα για τη χρηματοδότηση του συστήματος εντάσσεται από τη ΓΣΕΕ και η βούληση και αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στο θέμα της αποτελεσματικής αντιμετώπισης του προβλήματος της εισφοροδιαφυγής.
Οι συνδικαλιστές θα τονίσουν ότι ουδεμία συζήτηση μπορεί να γίνει για άλλα θέματα, αν προηγουμένως δεν εξασφαλισθούν οι όροι και δοθούν εγγυήσεις στο θέμα της χρηματοδότησης. Δυνατότητα εξακρίβωσης των άμεσων προθέσεων της κυβέρνησης, εκτιμούν οι συνδικαλιστές ότι, θα υπάρξει με το σχέδιο του νέου Προϋπολογισμού που θα καταθέσει η κυβέρνηση, όπου θα εγγράφονται τα σχετικά κονδύλια που θα προορίζονται για την κοινωνική ασφάλιση το 2008 και ενδεχομένως για κάλυψη απωλειών προηγουμένων ετών, όπως ζητούν τα συνδικάτα.
Οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών έχουν διατυπώσει την άποψη και θα το επαναλάβουν και σήμερα ότι ο διάλογος θα πρέπει να γίνει σε τέσσερις ενότητες (1η ενότητα Χρηματοδότηση, 2η Ενοποιήσεις ομοειδών ασφαλιστικών φορέων, 3η Ενίσχυση των χαμηλών και μεσαίων συντάξεων καθώς και της μητρότητας και 4η Οργανωτικά και λειτουργικά ζητήματα).