Τήρηση των μέτρων, επιφυλακτικότητα και αγωνία συνθέτουν την εικόνα της πρώτης ημέρας μετά την χαλάρωση των μέτρων σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Ο κόσμος δεν μένει πλέον σπίτι, αλλά προσπαθεί να μείνει ασφαλής, επιστρέφοντας σταδιακά σε μια πρωτόγνωρη «κανονικότητα». Οι πρώτες επιχειρήσεις άνοιξαν, ωστόσο η τήρηση των μέτρων φαίνεται να καθορίζει τον νέο τρόπο κοινωνικής συμπεριφοράς της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών στην περιφέρεια.
Πάτρα: «Εξοδος» με τήρηση των μέτρων προστασίας
Αυξημένη κίνηση στους δρόμους, εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας και τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας μέσα στα καταστήματα που λειτουργούν, συνθέτουν την εικόνα της πρώτης ημέρας σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, στην πόλη της Πάτρας. Παράλληλα, οι καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν, ώθησαν αρκετούς πολίτες να βγουν για μία βόλτα στο κέντρο, τους πεζόδρομους και τις πλατείες της πόλης. Επίσης, όσοι δεν διαθέτουν δικό τους μεταφορικό μέσο, επέλεξαν κυρίως τα ταξί για να πάνε στον προορισμό τους.
Ειδικότερα, όσον αφορά την λειτουργία των καταστημάτων, ο πρόεδρος του συλλόγου βιβλιοχαρτοπωλών Πάτρας, Νίκος Καραπάνος, τόνισε μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο ότι «ξεκινήσαμε σήμερα με αισιοδοξία και επιμονή», προσθέτοντας: «Υπάρχει επισκεψιμότητα στα καταστήματά μας, όπως μπορώ να γνωρίζω από τους συναδέλφους, και όλοι προσπαθούμε, ώστε να τηρούνται μέτρα προστασίας, όπως χρήση μασκών προσώπου, αποστάσεις ασφαλείας και αντισηπτικά χεριών.»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του συλλόγου Οπτικών, Γιάννης Καραμούζης, ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «υπάρχει αυξημένη κίνηση στα καταστήματα οπτικών, αφού πολλοί πελάτες μας θέλουν να φτιάξουν τα γυαλιά τους, θέλουν φακούς επαφής και τους εξυπηρετούμε για οτιδήποτε άλλο χρειάζονται.» Ταυτόχρονα, όπως σημειώνει, «εφαρμόζονται όλα τα μέτρα προστασίας, όπως για παράδειγμα μάσκες, αποστάσεις ασφαλείας και ελεγχόμενος αριθμός πελατών μέσα στα καταστήματα.» Επίσης, ο Γιάννης Καραμούζης προσθέτει ότι «υπάρχουν ειδικοί κλίβανοι για την αποστείρωση υλικών, ενώ απολυμαίνονται σχολαστικά οι πάγκοι εργασίας μετά την αποχώρηση κάθε πελάτη.» Ακόμη, αυξημένη κίνηση καταγράφηκε σήμερα και στα καταστήματα ειδών βαρηκοΐας, όπου οι περισσότεροι πελάτες ήθελαν προμηθευθούν αναλώσιμα.
Σχετικά με τα μέσα μεταφοράς, ο ιδιοκτήτης ταξί Σωτήρης Δασουράς επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «όλοι οι οδηγοί φοράμε μάσκες προστασίας, ενώ έχουμε φροντίσει να απολυμανθούν όλα τα οχήματα και μάλιστα με πιστοποίηση.» Όσον αφορά στους πελάτες, τονίζει ότι τηρούν τα μέτρα προστασίας και όπως παρατηρεί, «από σήμερα το πρωί καταγράφουμε μία μικρή αύξηση συγκριτικά με τις προηγούμενες ημέρες.» Ακόμη, σύμφωνα με τον Σωτήρη Δασουρά, «οι περισσότεροι από τους πελάτες είναι ηλικιωμένοι, οι οποίοι προφανώς δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν την αστική συγκοινωνία.»
Πάντως, όσον αφορά τα αστικά λεωφορεία, τα οποία σημειωτέον έχουν μειώσει εδώ και ημέρες τον αριθμό των δρομολογίων τους, οδηγοί και επιβάτες φορούν μάσκες προστασίας, ενώ αρκετοί από τους επιβάτες έχουν και γάντια. Τα μέτρα προστασίας εφαρμόζονται και στους συρμούς του προαστιακού σιδηροδρόμου, ενώ εργαζόμενοι του ΟΣΕ ενημερώνουν τους πολίτες ότι πρέπει να φορούν μάσκες πριν μπουν στο τρένο. Τέλος, στις εισόδους του δικαστικού μεγάρου της Πάτρας εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού θερμομετρούν όσους εισέρχονται στον κτίριο.
Ηράκλειο: Επιφυλακτικότητα, αγωνία, αλλά και πιστή τήρηση των μέτρων
Ζωηρότερη ήταν η κίνηση σήμερα στους δρόμους του Ηρακλείου, σε σχέση με τα προηγούμενα 24ωρα. Πολίτες οι οποίοι προσπαθούν να κρατούν τις αποστάσεις ασφαλείας και φορώντας σε πολλές περιπτώσεις προστατευτικές μάσκες, κάνουν τις πρώτες επισκέψεις τους στην αγορά της πόλης, η οποία ωστόσο στην μεγάλη πλειοψηφία της, ακόμη δεν έχει ανοίξει για τους καταναλωτές.
Στα κομμωτήρια και τα κουρεία τα ραντεβού της σημερινής ημέρας αλλά και των επόμενων ημερών έχουν κλειστεί εδώ και αρκετές ημέρες. «Εισπράττουμε μια επιφυλακτικότητα και αγωνία από την πλευρά του κόσμου προς το παρόν. Ήταν αναμενόμενο ότι η πρώτη ημέρα θα ήταν έτσι. Παρά την όποια ανησυχία πάντως, οι πελάτισσες και οι πελάτες μας είναι τυπικοί στα μέτρα, φορούν μάσκα όπως και εμείς, ενώ είναι απόλυτα συνεπείς στα ραντεβού τους» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κουρέων Κομμωτών Ηρακλείου Νεκτάριος Πολυμίλης.
Μια ιδιότυπη κανονικότητα επήλθε από νωρίς το πρωί και για τις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Το Αστικό ΚΤΕΛ Ηρακλείου σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δ.Σ Καλλέργο Βουλγαράκη, επανήλθε με 20 λεωφορεία στην κυκλοφορία. Πριν από τα μέτρα για τον κορονοϊό το πλήθος έφτανε τα 60-65, ενώ μέχρι χθες, κυρίως για την εξυπηρέτηση των γραμμών προς τα νοσοκομεία της πόλης ήταν διαθέσιμα μόλις πέντε λεωφορεία.
«Αυξήσαμε από σήμερα τον αριθμό των λεωφορείων, αν και η κίνηση είναι περιορισμένη. Ο κόσμος που έχει επιλέξει να μετακινηθεί με το Αστικό ΚΤΕΛ δεν είναι πολύς, αλλά όσοι έχουν μετακινηθεί είναι απόλυτα συνεπείς με την προστατευτική μάσκα. Τόσο οι επιβάτες όσο και οι οδηγοί των λεωφορείων που την φορούν σε όλη τη διάρκεια της βάρδιας τους» εξήγησε ο κ. Βουλγαράκης.
Λάρισα: Αυξημένη κίνηση, με τήρηση των μέτρων
Αυξημένη είναι η κίνηση στην πόλη της Λάρισας, πρώτη μέρα μετά την απόφαση για άρση των περιοριστικών μέτρων σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις των πολιτών. Από νωρίς το πρωί η πολυκοσμία είναι εμφανής στο κέντρο της πόλης, με τους πολίτες να μετακινούνται για την διευθέτηση των καθημερινών υποχρεώσεών τους.
Ουρές εντοπίζονται έξω από τις τράπεζες με τους ανθρώπους στην πλειοψηφία τους να τηρούν τα μέτρα προστασίας (μάσκες, αποστάσεις κτλ), ενώ αυξημένη είναι η κίνηση των οχημάτων στους δρόμους. Παράλληλα, εντοπίζεται κινητικότητα στα κουρεία και τα κομμωτήρια της Λάρισας αλλά και στα κέντρα αισθητικής, ενώ μεγάλος είναι και ο αριθμός των ανθρώπων που χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Ο πρόεδρος των Αστικών ΚΤΕΛ Λάρισας Μιχάλης Σακελλαρίου σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως οι πολίτες από νωρίς χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ για τις μετακινήσεις τους. Όπως τόνισε «φαίνεται πως υπάρχει αρκετά μεγάλη εμπιστοσύνη στα Μέσα Μεταφοράς της επαρχίας αναφορικά με την τήρηση των κανόνων υγιεινής».
Σχετικά με τα μέτρα προστασίας, ο κ. Σακελλαρίου είπε ότι έχουν τοποθετηθεί ειδικά πλεξιγκλάς στη θέση του οδηγού με αποτέλεσμα η καμπίνα του οδηγού να είναι πλέον κλειστή, ενώ η είσοδος των επιβατών στα λεωφορεία γίνεται μόνο από την μπροστινή πόρτα. Παράλληλα σημείωσε πως «οι πολίτες στην πλειοψηφία τους τηρούν τα μέτρα προστασίας όπως είναι η χρήση της μάσκας κατά την είσοδο τους στα Αστικά λεωφορεία, ενώ γίνονται συστάσεις σε όσους δεν εφαρμόζουν τα μέτρα».
Βόλος: Τήρηση των μέτρων σε μέσα μαζικής μεταφοράς, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής
Στον Βόλο το πρώτο βήμα επιστροφής στην νέα κανονικότητα της ζωής είναι εμφανές τόσο από τις πρώτες κινήσεις των λιγοστών καταστημάτων και επιχειρήσεων που άνοιξαν, όσο και από την κίνηση στους δρόμους. Κινούνται πλέον τα αστικά λεωφορεία με πυκνότερα δρομολόγια, αλλά με μικρό αριθμό επιβαινόντων. Ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Αστικών Συγκοινωνιών Βόλου Νίκος Ευαγγελινός μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε χαρακτηριστικά ότι "από σήμερα ενισχύονται και διπλασιάζονται τα δρομολόγια των αστικών συγκοινωνιών, τόσο εντός Βόλου, όσο και προς τα προάστια. Έχουμε υπερεπάρκεια στον στόλο, ώστε μόλις η πληρότητα ενός λεωφορείου φθάσει στο 50%, να δρομολογηθεί και έτερο όχημα να πάρει τον κόσμο. Οι οδηγοί μας φορούν όλοι μάσκες, ελέγχουν την είσοδο των επιβατών που γίνεται από την μπροστινή πόρτα και υπάρχει προστατευτικό πλεξιγκλάς που τους απομονώνει από τους επιβάτες. Από σήμερα βρίσκονται σε κίνηση 20 λεωφορεία του στόλου μας, από το σύνολο των 56 και τα τελευταία δρομολόγια εκτελούνται ως τις 10 το βράδυ. Περιμένουμε την παρέμβαση της Πολιτείας στο οικονομικό ζήτημα, γιατί τα οικονομικά μας έχουν καταρρεύσει. Εμείς δεν είμαστε όπως οι αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που επιδοτούνται, αλλά και έχουν υψηλότατο συγχρωτισμό πολιτών".
Ανάλογες και οι θέσεις του προέδρου του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Μαγνησίας Δημήτρη Κολυνδρίνη ο οποίος τόνισε προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι "η οικονομική ζημιά που έχουμε υποστεί είναι δυσαναπλήρωτη και κάτι πρέπει να γίνει. Είμαστε αισιόδοξοι και από σήμερα ξεκινάμε, έστω και δειλά, να κάνουμε το πρώτο βήμα επανόδου με αύξηση στα τοπικά δρομολόγια εντός Μαγνησίας. Όλο το προηγούμενο διάστημα του lockdown κάναμε μόλις πέντε δρομολόγια, ενώ από σήμερα πάμε στα 15. Εκτός Μαγνησίας εκτελούμε μόλις 2 δρομολόγια προς Αθήνα, ένα προς Θεσσαλονίκη και τέσσερα προς Λάρισα. Ο στόλος αποτελείται από 82 ολοκαίνουρια λεωφορεία και εκινούντο μόλις 10. Από την επόμενη εβδομάδα που θα ανοίξουν τα Λύκεια και θα ακολουθήσουν και οι επόμενες τάξεις Λυκείων και Γυμνασίων σαφώς θα γίνουν πολλά επιπλέον δρομολόγια. Υπολογίζουμε ότι ως το τέλος Μαΐου που θα μπορεί ο κόσμος να μετακινείται και εκτός Περιφερειακών Ενοτήτων θα λειτουργούμε με κανονικούς ρυθμούς. Η ζημιά είναι ανυπολόγιστη που έχουμε υποστεί και η παρέμβαση του Κράτους είναι αναγκαία και επιβεβλημένη, μέχρι σήμερα είμαστε εκτός προγράμματος ενίσχυσης".
Από σήμερα ανοιχτά αλλά υπό ειδικές συνθήκες λειτουργίας είναι τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής.
Η Μαρία Φατσή, αισθητικός με ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα κέντρα ομορφιάς στον Βόλο, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι "ξεκινάμε με αισιοδοξία και γινόμαστε οδηγός και παράδειγμα για τους υπόλοιπους επιχειρηματίες. Λειτουργούμε μόνο με ραντεβού, υπό συνθήκες πλήρους απολύμανσης σε όλους τους χώρους εργασίας και πάντα με μάσκες, γάντια και χρησιμοποιούμε προϊόντα μιας χρήσης για την παράλληλη προστασία πελάτη και εργαζόμενου σωστοί επαγγελματίες του χώρου μας, ανέκαθεν λειτουργούσαμε κάτω από αυτές τις συνθήκες. Τώρα λόγω των ειδικών συνθηκών επιβάλλεται πλήρως η λήψη των αναγκαίων μέτρων προφύλαξης. Πιστεύω ότι θα πάμε καλά και θα τα καταφέρουμε".
Ιωάννινα: Η πρώτη ημέρα μιας άλλης «κανονικότητας»
Η επιστροφή στην έστω και μερική "κανονικότητα", ξεκίνησε από νωρίς το πρωί στα Γιάννενα. Ο κόσμος που "έμεινε σπίτι για εβδομάδες" επιστρέφει από σήμερα στην νέα καθημερινότητα με τις μάσκες τα απολυμαντικό και τα γάντια στους κλειστούς χώρους και τις λίγες επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν.
Κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία, είδη ηλεκτρικών και αθλητικών ειδών, καταστήματα οπτικών, προετοιμάστηκαν για τα νέα δεδομένα και δέχονται τους πελάτες σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Σήμερα στις τράπεζες οι ουρές είναι μεγαλύτερες από τις προηγούμενες ημέρες με τους συναλλασσόμενους να φορούν μάσκες και να χρησιμοποιούν είτε απολυμαντικό, είτε γάντια για τα χέρια. Στους δρόμους της πόλης επανήλθε η κυκλοφορία των αυτοκινήτων και μάλιστα σε σημεία του κέντρου είναι ιδιαίτερα αυξημένη.
Τα αστικά λεωφορεία σύμφωνα με την εικόνα που έχουμε εκτελούν τα δρομολόγια σχεδόν άδεια χωρίς επιβάτες. Οι πολίτες εμφανίζονται ακόμη επιφυλακτικοί και προτιμούν να μετακινηθούν με τα πόδια αλλά και δικά τους μέσα.
Οι δρόμοι στην αγορά της πόλης ζωντανεύουν, το ίδιο και η κεντρική πλατεία. Σε συνομιλίες με τους πολίτες καταγράφουμε την ανάγκη να βγουν από το σπίτι χωρίς βεβαιώσεις και sms ,χωρίς ωράριο, χωρίς περιορισμούς. Ωστόσο ορισμένοι διατυπώνουν και μια ανησυχία για την επόμενη ημέρα και θέτουν το ερώτημα: "Μήπως η επαφή και η επικοινωνία με τους φίλους τους, τους γείτονες, οι συναλλαγές στις Δημόσιες Υπηρεσίες αλλά και γενικότερα η κοινωνική ζωή, γίνουν παγίδα για τη διάσωση του κορονοϊού;"
Χανιά : Αυξημένη η κίνηση στην αγορά, με τήρηση των μέτρων
Αυξημένη είναι σήμερα Δευτέρα η κίνηση στους δρόμους των Χανίων καθώς το σταδιακό άνοιγμα επιχειρήσεων βρήκε τους πολίτες να επιστρέφουν στην καθημερινότητα .
Η μεγαλύτερη κίνηση παρουσιάστηκε από νωρίς το πρωί στα Τραπεζικά καταστήματα, έξω από τα οποία υπήρχαν ουρές, με τους πολίτες στην συντριπτική τους πλειοψηφία να φορούν προστατευτικές μάσκες και να τηρούν αποστάσεις , ενώ αυξημένη ήταν η κίνηση και στα καταστήματα παροχής υπηρεσιών στις τηλεπικοινωνίες όπου επίσης υπήρχαν ουρές.
Ιδιαίτερα μεγάλη είναι από το πρωί η κίνηση σε κουρεία και κομμωτήρια που δέχονται πελάτες μετά από ραντεβού. Σε κουρεία κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής έχουν διαμορφωθεί οι εσωτερικοί χώροι και τηρούνται όλα τα μέτρα για την ασφάλεια και υγιεινή. Μεγάλη είναι επίσης η κίνηση και στα καταστήματα πώλησης ηλεκτρονικών συσκευών και αναλώσιμων ειδών.
Από το πρωί άνοιξε ξανά για τους πολίτες και ο υπέργειος δημοτικός χώρος στάθμευσης οχημάτων που είχε κλείσει από τις 23 Μαρτίου.
Στις αστικές συγκοινωνίες της πόλης και στα λεωφορεία του υπεραστικού ΚΤΕΛ οδηγοί και επιβάτες τηρούν τους κανόνες υγιεινής , ωστόσο και στους δύο μεταφορικούς φορείς η κίνηση είναι περιορισμένη.
Περιορισμένη είναι η κίνηση και στη δημοτική αγορά της πόλης όπου οι μόνες επιχειρήσεις που λειτουργούν είναι πρατήρια άρτου, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία και καταστήματα τροφίμων. Μετά από πολύ καιρό οι εμπορικοί δρόμοι των Χανίων και κυρίως οι οδοί Τζανακάκη, Ελευθερίου Βενιζέλου, Δημοκρατίας, Αποκορώνου, Κυδωνίας, Κισσάμου και Ηρώων Πολυτεχνείου παρουσιάζουν σημαντική κίνηση οχημάτων.
Ένα ακόμα χαρακτηριστικό της αγοράς των Χανίων είναι οι εργασίες ανακαίνισης σε πολλά εμπορικά καταστήματα και επιχειρήσεις που σταδιακά τις επόμενες ημέρες θα επαναλειτουργήσουν.
Η πρώτη ημέρα της μερικής άρσης των περιοριστικών μέτρων έφερε και πολλούς πολίτες να πραγματοποιούν τη βόλτα τους στο παλιό λιμάνι της πόλης.
Ρόδος: «Χαλάρωση» με αυξημένα μέτρα και αγωνία για το μέλλον
Ξεκίνησε από το πρωί η επαναλειτουργία των καταστημάτων που επιτρέπεται στο νησί της Ρόδου με τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας ενώ αισθητά ανεβασμένη είναι η κίνηση στους δρόμους της πόλης αφού δεν ισχύουν πλέον οι απαγορεύσεις στις μετακινήσεις.
Σε ό,τι αφορά τα καταστήματα η κίνηση επικεντρώνεται βασικά στα κομμωτήρια και στα κέντρα αισθητικής τα οποία λειτουργούν με ραντεβού και με αυξημένα μέτρα προστασίας των πελατών και του προσωπικού, ενώ κινητικότητα υπάρχει και στα βιβλιοπωλεία, καταστήματα οπτικών, αθλητικών ειδών, ηλεκτρονικών κ.α. Έντονη κινητικότητα υπάρχει επίσης από νωρίς το πρωί στα καταστήματα τραπεζών, όπου και σήμερα, όπως και τις προηγούμενες μέρες έχουν σχηματιστεί πολυάνθρωπες ουρές.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις καταστηματαρχών η κίνηση αναμένεται να αυξηθεί μέσα στις επόμενες μέρες στα περισσότερα τουλάχιστον καταστήματα.
Η συντριπτική πλειοψηφία βέβαια των καταστημάτων του νησιού παραμένουν κλειστά, αλλά ήδη οι ιδιοκτήτες τους έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία για το άνοιγμα τους, που θα επιτραπεί τις ερχόμενες μέρες. Υπάρχουν πάντως έντονες ανησυχίες και προβληματισμοί στις τάξεις των καταστηματαρχών για την συμπεριφορά των καταναλωτών αν δηλαδή υπάρξει κίνηση στα καταστήματα, λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στην οικονομία.
Αυτό που κυρίως απασχολεί εργαζόμενους και επιχειρηματίες της Ρόδου είναι το τι θα γίνει με την τουριστική περίοδο και με ποιες συνθήκες, δεδομένου ότι το σύνολο σχεδόν της τοπικής οικονομίας είναι άμεσα εξαρτώμενο από τον τουρισμό τόσο στο νησί της Ρόδου όσο και στα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου.
Κέρκυρα: Υποτονική η κίνηση στα αστικά ΚΤΕΛ Κέρκυρας, παρά τη τήρηση όλων των προστατευτικών μέτρων
Υποτονική παραμένει και σήμερα, παρά τη μερική άρση των μέτρων της κυκλοφορίας, η κίνηση στα αστικά ΚΤΕΛ Κέρκυρας
Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής των Αστικών ΚΤΕΛ Κέρκυρας, Αλέξανδρος Πάγκαλης, «τα μέτρα ασφαλείας τηρούνται από το προσωπικό, με μάσκες και γάντια, ενώ και οι επιβάτες φέρεται να έχουν συμμορφωθεί πλήρως με τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που έχουν εξαγγελθεί.
Την ίδια ώρα η σημερινή κίνηση στους δρόμους της Κέρκυρας δε θυμίζει καθόλου την «επέλαση» του κορονοϊού, καθώς εκατοντάδες είναι εκείνοι που βρίσκονται από νωρίς στους δρόμους, ενώ «ουρές» έχουν σχηματιστεί έξω από τις Τράπεζες, τα ΑΤΜ, και τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας.
«Οι περισσότεροι προτίμησαν να κάνουν μία βόλτα με τα πόδια , ενώ είναι πολλοί που χρησιμοποίησαν τα ιδιωτικά του Ι.Χ. για να έρθουν στην πόλη» θα πει ο κ. Πάγκαλης.
Η κανονικότητα στα αστικά λεωφορεία του νησιού φέρεται να επανέλθει μετά τις 11 Ιουνίου, ενώ και αυτή την εβδομάδα θα λειτουργήσουν μόνο τα μισά αστικά δρομολόγια, όπως λειτούργησαν όλες αυτές τις εβδομάδες του περιορισμού λόγω του κορονοϊού.
«Η λειτουργία όλων των γραμμών με συχνή κυκλοφορία των αστικών θα επανέλθει μετά τις 11 του Ιούνη» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Διευθυντής του Αστικών ΚΤΕΛ Κέρκυρας, που παράλληλα αποκαλύπτει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «οι 55 μέρες της περιορισμένης λειτουργίας των αστικών γραμμών επέφεραν ζημία κατά 95% στην εταιρεία».
«Θα προχωρήσουμε διερευνητικά ως προς την κάλυψη των αναγκών του επιβατικού κοινού και θα πράξουμε ανάλογα, εντούτοις το μεγαλύτερο πλήγμα είναι αυτό που θα υποστούμε από την "καταπόνηση" του τουρισμού στο νησί, καθώς η αστική συγκοινωνία κατά τους θερινούς μήνες είναι άμεσα εξαρτώμενη και από την κίνηση του τουρισμού. Εντούτοις προέχει η υγεία όλων μας και θα ακολουθήσουμε πιστά όλα εκείνα τα μέτρα προς την ασφάλεια των επιβατών μας, άλλα και του προσωπικού του Αστικού ΚΤΕΛ Κέρκυρας» καταλήγει ο διευθυντής του Αστικών ΚΤΕΛ Κέρκυρας, Αλέξανδρος Πάγκαλης.
Τρίκαλα: Μέτρα προστασίας στην αγορά και στα μέσα μαζικής μεταφοράς
Τηρώντας τα μέτρα προστασίας επέστρεψαν σήμερα οι πολίτες των Τρικάλων στη μερική κανονικότητα, μετά από ένα μακρύ χρονικό διάστημα αποχής,φο ρώντας μάσκες και γάντια, διατηρώντας παράλληλα την προβλεπόμενη απόσταση, προχώρησαν είτε στην υλοποίηση προγραμματισμένων υποχρεώσεων με επίσκεψη στην αγορά, είτε χρησιμοποιώντας τα μέσα μαζικής μεταφοράς. "Χωρίς προβλήματα και κάνοντας χρήση όλων όσων προβλέπονται κινήθηκε σήμερα η τρικαλινή αγορά, μια αγορά που αντιπροσωπεύει το 10% της επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς οι πολίτες ανταποκρίθηκαν στα μέτρα που ανακοινώθηκαν για επιστροφή σε μερική κανονικότητα" δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων κ. Χρήστος Μπλουγούρας, ενώ για τους επαγγελματίες, που η λειτουργία των επιχειρήσεων τους έχει επιτραπεί, τόνισε: "Οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων και υποχρεώσεων που ανακοινώθηκαν. Αποτέλεσμα η τρικαλινή αγορά να κινείται σε πρώτη φάση σε κανονικούς ρυθμούς, δίχως να έχουν παρατηρηθεί σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις. Πιστεύω πως έτσι θα κινηθεί και το επόμενο χρονικό διάστημα, όπου θα λειτουργήσει το σύνολο των καταστημάτων" καταλήγει ο κ. Μπλουγούρας. Παράλληλα ο Δήμος Τρικκαίων ενημερώνει τους πολίτες σχετικά με το τί θα γίνει στις Δημοτικές Υπηρεσίες και τους αθλητικούς χώρους, έτσι ώστε, όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωση, "να αποφύγουμε συναθροίσεις, πιθανά προβλήματα και δυσλειτουργίες, καθώς η πανδημία παραμένει και οι κίνδυνοι ελλοχεύουν για όλους".
Λαμία: Επιστροφή με σύνεση, μέτρα προφύλαξης, επιφυλάξεις και παρουσία της αστυνομίας
Μόνο οι τράπεζες και τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας είχαν μεγάλη ζήτηση μόλις άναψε το πράσινο φως για την κυκλοφορία στη Λαμία. Ουρές σχηματίστηκαν από νωρίς το πρωί έξω από τις τράπεζες ωστόσο οι αποστάσεις μεταξύ αυτών που περίμεναν, τηρούνταν ενώ στο σύνολό τους τηρούνταν και τα μέτρα προφύλαξης. Σε αντίθεση με τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας όπου υπήρχαν από πολύ νωρίς μεγάλες ουρές στα υπόλοιπα καταστήματα η κίνηση ήταν διερευνητική και άρχισε να αυξάνεται μετά τις 11 το πρωί.
"Η αγορά χρειάζεται το δικό της χρόνο για να βρει πάλι το δρόμο της και το κυριότερο, πρέπει να ανοίξει το σύνολο των καταστημάτων" διαπιστώνει ο Παναγιώτης Στασινός έμπορος αθλητικών ειδών που όπως λέει στο ΑΠΕ ΜΠΕ «μετά τις 11 το πρωί είδα να μπαίνει ο πρώτος πελάτης στο κατάστημα».
Ιδιαίτερα έντονη η παρουσία της αστυνομίας σε κεντρικά σημεία της πόλης για να τηρούνται τα μέτρα προστασίας κυρίως έξω από τράπεζες όπου παρουσιάζεται και η μεγαλύτερη κίνηση. Ωστόσο σύμφωνα με τον αστυνομικό διευθυντή Φθιώτιδος κ. Δημήτρη Φούρλα που μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ "μέχρι στιγμής δεν έχει βεβαιωθεί κάποια παράβαση αφού τηρούνται τα μέτρα".
Κανένα πρόβλημα και με την τήρηση των μέτρων που προβλέπονται για τα κουρεία και τα κομμωτήρια αφού εργάζονται με ραντεβού που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν και μέχρι το τέλος του Μαΐου.
Σε ό,τι αφορά τις συγκοινωνίες το αστικό ΚΤΕΛ στη Λαμία άρχισε να πυκνώνει τα δρομολόγιά του για να διευκολύνει τις μετακινήσεις και σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αστικού ΚΤΕΛ Νίκο Γούλα που μίλησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ "υπάρχει περιορισμένη κίνηση. Μόνο σε δύο περιπτώσεις επιχείρησαν κάποιοι να μπουν χωρίς μάσκα στο αστικό λεωφορείο αλλά μετά από παρατηρήσεις που έκαναν οι επιβάτες πρώτα και μπροστά στην απειλή από τον οδηγό να καλέσει την αστυνομία προτίμησαν να μην επιβιβαστούν".
Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του αστικού ΚΤΕΛ σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν το μήνα Απρίλιο μετακινήθηκαν περίπου 9.000 επιβάτες όταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο είχαν μετακινηθεί πάνω από 300.000 επιβάτες.
"Η πτώση της κυκλοφορίας ήταν τεράστια με συνέπεια να υπάρχει απώλεια της τάξης του 95% στα έσοδα μας» σημειώνει ο κ.Γούλας και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των δρομολογίων υπογραμμίζει πως "ενισχύουμε δρομολόγια εκεί όπου υπάρχει ανάγκη. Η μεγάλη ενίσχυση των δρομολογίων θα την κάνουμε από 18 Μαΐου και μετά".
Ρέθυμνο: Επιφυλακτικότητα την πρώτη ημέρα χαλάρωσης των μέτρων
Υτονική η κίνηση στο Ρέθυμνο παρά την άρση των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας, με τους πολίτες να είναι προς το παρόν επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις τους. Στις οδικές αρτηρίες τόσο τις κεντρικές όσο και τις περιφερειακές εντός και εκτός του κέντρου της πόλης, παρατηρείται αυξημένη κίνηση των οχημάτων με την τροχαία όμως να βρίσκεται σε καίρια σημεία για την αποφυγή μετακινήσεων εκτός της περιφέρειας του νομού. Τα καταστήματα που σύμφωνα με την οδηγία, επιτρέπεται να ξεκινήσουν από σήμερα τη λειτουργία τους, έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαφύλαξη της προσωπικής τους όσο και της Δημόσιας Υγείας, λαμβάνοντας υπόψη τους όπως αρκετοί επαγγελματίες, ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η περίοδος λειτουργίας, των καταστημάτων που επιτρέπεται να ανοίξουν, αλλά και της χωρίς περιορισμούς κυκλοφορίας των πολιτών, είναι το «κρας τεστ» για το πώς θα οδεύσουμε προς την πολυπόθητη κανονικότατα.
Δεν είναι πολλοί οι πολίτες που επισκέφτηκαν μέχρι νωρίς το μεσημέρι τα καταστήματα που έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν, όπως μεταξύ άλλων βιβλιοπωλεία, μικρά εμπορικά οπτικά και όπως αναφέρουν καταστηματάρχες μάλλον είναι η πρώτη μέρα σε αυτό το κλίμα, η οποία σίγουρα συνοδεύεται από επιφυλάξεις των πολιτών. Το κυρίαρχο συναίσθημα των καταστηματαρχών όπως αρκετοί αναφέρουν, είναι να στηριχτεί η τοπική αγορά, η τοπική οικονομία σε μία περίοδο μάλιστα, που συνεχώς η λέξη η οποία ακούγεται είναι... ύφεση... και με προοπτικές για την τουριστική κίνηση οι οποίες όπως επισημαίνουν, να έχουν αρνητικό πρόσημο.
Μιλώντας με πολίτες το ΑΠΕ-ΜΠΕ καταγράφει την απόλυτη ικανοποίηση για τα αποτελέσματα που είχαν τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους επιστήμονες, αποτελέσματα τα οποία μπορεί όπως είπαν, να εξασφάλισαν μέχρι σήμερα τα μικρά ποσοστά κρουσμάτων και θανάτων για τη χώρα, όμως αν η κουλτούρα συνεργασίας πολιτείας, επιστημονικής κοινότητας και πολιτών δεν συνεχιστεί, τότε μπορεί το πρόσημο αυτό να αλλάξει.
Για τα προσωπικά μέτρα προφύλαξης οι πολίτες στο Ρέθυμνο είναι στοιχισμένοι με τις επίσημες οδηγίες, ευελπιστώντας ότι η σχεδόν πλήρης επιστροφή στην κανονικότητα, κάποια στιγμή, θα βοηθήσει και στην άνοδο της ψυχολογίας η οποία λόγω των πολλών και έντονων συζητήσεων κυρίως για την οικονομία, δεν βοηθάει να είναι -όπως οι ίδιοι οι πολίτες λένε- στα καλύτερά τη
Μυτιλήνη: «Αντέξαμε, θα συνεχίσουμε και θα τα καταφέρουμε»
Άνοιξαν τις πόρτες τους ενάμιση μήνα μετά την τελευταία μέρα λειτουργίας τους. Ψάχνουν να βρουν το βηματισμό τους σε νέες συνθήκες, στην οδό Ερμού της Μυτιλήνης, τον κεντρικό εμπορικό δρόμο της πόλης εδώ και τρεις τουλάχιστον αιώνες. «Θα τα καταφέρουμε όμως…» λένε «αφού τα κατάφεραν κι οι παππούδες μας».
Η Κλειώ Χατζηδανιήλ, στη σκιά του Αγίου Θεράποντα του ναού σήμα κατατεθέν της πόλης, πέμπτη γενιά βιβλιοπώλης της Μυτιλήνης. Από το 19ο αιώνα η φαμίλια της πολλά βιβλία και χαρτικά. «Σε άσχημες συνθήκες, πολύ πιο άσχημες για το βιβλίο και ό,τι αυτό εκφράζει και τα κατάφερε ο πατέρας μου, ο παππούς μου, οι προπαππούδες μου» λέει η κ. Χατζηδανιήλ. «Θα τα καταφέρω κι εγώ» λέει με γάντια, μάσκα και προσωπίδα. «Δεν είναι και ό,τι καλύτερο, το καλύτερο όμως όλων είναι να διασφαλίσουμε την υγεία των πελατών μας και τη δική μας αλλά και το δικαίωμα στη γνώση» συμπληρώνει τακτοποιώντας τα ράφια της.
«Ανθοπωλείο Γαλάνη», από το 1960. «Σε ένα ανθοπωλείο αυτό που μετρά πολύ είναι και οι μυρωδιές» λέει ο Σταύρος Γαλάνης. «Ε… με τη μάσκα δε πολυμυρίζουμε κι εμείς και οι πελάτες μας, αλλά θα τα καταφέρουμε. Είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε πάνω από όλα την υγεία όλων μας. Το νησί μας περίκλειστο από τη θάλασσα άντεξε στον κορονοϊό. Θα συνεχίσουμε να τα καταφέρνουμε και φυσικά να επιβιώσουμε και επαγγελματικά» λέει ο κ. Γαλάνης.
Το πρώτο στην ιστορία της πόλης κομμωτήριο ανδρών ο Γιώργος Μουστάκας. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 έχει αναπτύξει υπηρεσίες σε 10 θέσεις εργασίας. «Σήμερα οι θέσεις έχουν λιγοστέψει. Μισές πια οι καρέκλες και φυσικά μάσκες σε όλους με απόλυτο σεβασμό στον πελάτη» λέει ο κ. Μουστάκας. Η προσέλευση φυσικά από το πρωί πολύ μεγάλη. «Έχουμε κλείσει με ραντεβού τηλεφωνικά δουλειά για πολλές μέρες και για πολλές ώρες καθημερινά» συνεχίζει ενώ, μας δείχνει το ότι τα εργαλεία αποστειρώνονται τόσο στη διάρκεια της δουλειάς όσο και μετά την ολοκλήρωση της εργασίας σε κάθε έναν πελάτη. «Είναι μια προσπάθεια στην οποία πρέπει να συμβάλουμε όλοι. Ο καθένας από το μετερίζι του και όλοι μαζί διασφαλίζοντας την υγεία της κοινωνίας. Εμείς ξανακάνοντας και τους πολίτες ομορφότερους» καταλήγει χαμογελώντας πίσω πάντα από τη μάσκα του.
Ζάκυνθος: «Σήκωσαν ρολά», αλλά η κίνηση είναι μειωμένη
Επιστροφή στην έστω και μερική «κανονικότητα» σήμερα και για τα καταστήματα της Ζακύνθου, έξι εβδομάδες μετά τη λήψη των περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού.
Η αγορά του νησιού προσπαθεί με δειλά βήματα να επιστρέψει στη νέα κανονικότητα με τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων, που έχει επιτραπεί να λειτουργήσουν, να επισημαίνουν με οδηγίες προς τους πελάτες ότι θα πρέπει να τηρούνται οι βασικοί κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και υγιεινής για την προστασία όλων από τυχόν νέα εξάπλωση του κορονοϊού.
Στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, μίλησε ο Γιάννης Ζιλάκος, ιδιοκτήτης καταστήματος οπτικών ειδών, που βρίσκεται την κεντρική αγορά της Ζακύνθου. «Έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και τηρούμε όλους τους κανόνες υγιεινής που προβλέπει το υπουργείο Υγείας για τα καταστήματα, ενώ σαν επιχείρηση έχουμε απολυμάνει το χώρο και έχουμε βρει τρόπο να απολυμαίνουμε τα γυαλιά που δοκιμάζουν οι πελάτες μας».
Στην συνέχεια ο κ. Ζιλάκος, έκανε αναφορά στην συμπεριφορά των πολιτών δηλώνοντας ότι «ο περισσότερος κόσμος τηρεί κατά γράμμα τις οδηγίες, κρατά τις απαραίτητες αποστάσεις ασφάλειας μεταξύ τους, φορούν μάσκες και δείχνουν διάθεση να προστατέψουν τους εαυτούς τους και τους γύρω τους».
Τέλος, ο κ. Ζιλάκος για τις αγορές που πραγματοποιούν οι πολίτες στην κεντρική αγορά της Ζακύνθου τόνισε ότι «η αγορά γενικώς είναι μουδιασμένη και η κίνηση είναι εμφανώς μειωμένη».
Πηγή: ΑΜΠΕ