Σε συνεννόηση με το υπουργείου Τουρισμού, μεταφέρονται ευάλωτες ομάδες αιτούντων άσυλο από τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης των νησιών σε ασφαλέστερες συνθήκες σε ξενοδοχεία στην ενδοχώρα. Ωστόσο, ο στόχος του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου είναι το πρόγραμμα μίσθωσης των ξενοδοχείων για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο να καταργηθεί μέσα στο 2020, επισήμανε ο υπουργός, Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.
Όπως εξήγησε ο υπουργός, σήμερα χρησιμοποιούνται 55 ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα, όπου διαμένουν 5.800 ωφελούμενοι. «Θα χρειαστούμε προσωρινά μέχρι τον Σεπτέμβριο να προσθέσουμε κάποια κρεβάτια, για να αποφύγουμε προβλήματα δημόσιας υγείας στις δομές των νησιών» είπε. «Από εκεί και πέρα, στόχος του υπουργείου είναι μέσα στο 2020 να καταργήσουμε τις μισθώσεις αυτών των 55 δομών» ανέφερε.
Οι 2.380 ευπαθείς αιτούντες άσυλο που θα μεταφερθούν από τα νησιά στην ενδοχώρα «μεταφέρονται από δομές όπου δεν υπάρχουν κρούσματα κορωνοϊού. Θα μεταφερθούν αφού ελεγχθούν και θα τηρηθούν τα πρωτόκολλα ασφαλείας» είπε ο υπουργός, συμπληρώνοντας πως «θα τεθούν σε καραντίνα 14 ημερών, κι αυτό θα διασφαλίσει απολύτως κάθε κίνδυνο μετάδοσης του ιού σε τοπικές κοινωνίες».
Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι «δεν μπορούν πέντε νησιά του Αιγαίου να σηκώσουν όλο το βάρος της κρίσης, ούτε όμως θέλουμε να γεμίσουμε όλη τη χώρα δομές. Με ισορροπία, με στόχο να μην υπάρχει συγκέντρωση πληθυσμού σε οποιαδήποτε περιφέρεια της χώρας, προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε μια κρίση που υπήρχε, αλλά από εκεί και πέρα να μην έχουμε την επέκταση του προβλήματος με αυξημένες νέες αφίξεις, όπως είχαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια».
Ο υπουργός Μετανάστευσης τόνισε ότι μέχρι στιγμής, σε έναν συνολικό πληθυσμό 100.000 αιτούντων άσυλο, έχουν εμφανιστεί κάτω από 200 κρούσματα, δηλαδή 0,2% του πληθυσμού και κανένα μέχρι στιγμής σοβαρό κρούσμα. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε κάθε μέρα την αγωνία και την ανησυχία, και για τις δομές, και για τις τοπικές κοινωνίες» παρατήρησε.