Δύο εργαλεία για την εξέλιξη της πανδημίας στη Γαλλία δημιούργησαν το Audencia Research, εργαστήριο του Audencia Business School, και το Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Ο καθηγητής Αιμίλιος Γαλαριώτης, αναπληρωτής κοσμήτορας Έρευνας του Audencia Business School και πρόεδρος της γαλλικής εταιρείας χρηματοοικονομικής, και ο καθηγητής Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης, Διακεκριμένος Καθηγητής Έρευνας στην Audencia και διευθυντής του Εργαστηρίου Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης του Πολυτεχνείου Κρήτης, με τη συνεργασία του επίκουρου καθηγητή Γεωργίου Ατσαλάκη και του φοιτητή ΜΠΔ Βασίλη Τσουμπρή, μέλη του Εργαστηρίου, ένωσαν τις δυνάμεις τους για την ανάπτυξη ενός προβλεπτικού μοντέλου εξέλιξης της πανδημίας στη Γαλλία. Συγκεκριμένα, το μοντέλο εξέπτυξαν οι δυο τελευταίοι για την Ελλάδα αρχικά, και προσάρμοσαν όλοι μαζί για την Γαλλία. Τα πρώτα διερευνητικά αποτελέσματα δείχνουν μια έξοδο από την πανδημία μεταξύ μέσα Μαΐου και τέλη Μαΐου, μετά από τα περιοριστικά μέτρα που έλαβε η γαλλική κυβέρνηση και εφόσον οι πολίτες συνεχίσουν να τα τηρούν ευλαβικά.
Μια δεύτερη έρευνα, με επιστημονικούς υπεύθυνους τους καθηγητές Κωνσταντίνο Ζοπουνίδη και Αιμίλιο Γαλαριώτη, έχει ήδη ξεκινήσει με τη χρησιμοποίηση της Πολυκριτήριας Ανάλυσης Αποφάσεων μεταξύ των δύο πανεπιστημίων και εργαστηρίων και αφορά τις κατατάξεις των χωρών με βάση τα στοιχεία του site Worldometer για δύο ημερομηνίες: 1η Απριλίου και 13η Απριλίου. Η Ελλάδα βελτίωσε τη θέση της από την 32η θέση στην 27η, ενώ η Γαλλία έμενε σταθερά στις τελευταίες θέσεις 40η (1η Απριλίου) και 41η (13η Απριλίου). Και οι δύο έρευνες θα συνεχίζονται όλο το διάστημα του Απριλίου – Μαΐου για να εξετάζουν σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη της πανδημίας.