Ένα ακόμη δημοσίευμα από τον διεθνή Τύπο αναλύει την περίπτωση της Ελλάδας και πώς μέχρι στιγμής έχει καταφέρει «να αποφύγει τα χειρότερα» στην πανδημία του κορωνοϊού. Ξεκινώντας με το κρίσιμο τεστ των διακοπών του Πάσχα, το οποίο οι Έλληνες πέρασαν με επιτυχία, το περιοδικό TIME παραθέτει τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση για να μην καταρρεύσει η χώρα «με τον ηλικιωμένο πληθυσμό και την εύθραυστη οικονομία».
«Η πανδημία θα μπορούσε να είναι καταστροφή στην Ελλάδα», τονίζεται στο δημοσίευμα. Η χώρα «είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός, είχε 27,2 εκατομμύρια επισκέπτες μόνο το 2019, ο πληθυσμός της χώρας είναι ο δεύτερος σε ηλικία της Ε.Ε. (μετά την Ιταλία), ο τομέας της υγείας έχει πληγεί από τη λιτότητα και το ΑΕΠ παραμένει σε επίπεδα 40% χαμηλότερα από ό,τι το 2008, πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση».
REUTERS/GIORGOS MOUTAFIS
Ιατρικό προσωπικό φροντίζει ασθενή με κορωνοϊό στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Σωτηρία στην Αθήνα.
Το TIME αναφέρει ότι, όπως είχαν επισημάνει αξιωματούχοι το 2019, έπειτα από τρία πακέτα διάσωσης και δραστικές περικοπές στο εθνικό σύστημα υγείας εξαιτίας της λιτότητας, υπήρχαν μόνο 560 κλίνες ΜΕΘ σε όλη τη χώρα των 11 εκατομμυρίων κατοίκων, δηλαδή 5,2 κλίνες ανά 100.000 πολίτες, όταν για παράδειγμα στη Γερμανία στον ίδιο πληθυσμό αντιστοιχούν 29,2 κλίνες.
Παρόλ’ αυτά, η Ελλάδα απέφυγε τα χειρότερα μέχρι στιγμής, καταγράφοντας από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη, σε αντίθεση με τους γείτονές τους, τους Ιταλούς και τους Τούρκους, αναφέρει το περιοδικό.
INTIME NEWS/ © INTIME P.A.
Το κλειδί για την επιτυχία της Ελλάδας, σύμφωνα με τους ειδικούς, ήταν το γεγονός πως έλαβε μέτρα εγκαίρως: από την ακύρωση του καρναβαλιού στην Πάτρα (προτού καν καταγραφεί ο πρώτος θάνατος) έως το κλείσιμο των σχολείων, πανεπιστημίων, καφέ κ.λπ., όταν ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν ακόμη διψήφιος. Το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης στην απαγόρευση των μη απαραίτητων ταξιδιών, στα μέτρα αποστασιοποίησης που ελήφθησαν στις 22 Μαρτίου, αλλά και στην καθημερινή ενημέρωση το απόγευμα. Το TIME αναφέρεται επίσης στην πρωτεραιότητα που δίνουν οι Έλληνες στην καλή υγεία.
Σε κάθε περίπτωση, «όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες, ο ιός και το lockdown έρχονται σε σύγκριση με τις ανισότητες», σημειώνουν οι συντάκτες για να αναφερθούν στην κατάσταση που επικρατεί στις δομές προσφύγων και μεταναστών.
Οι συνάκτες αναφέρονται επίσης στις μεγάλες επιπτώσεις που θα έχει η πανδημία στην ελληνική οικονομία, δεδομένου ότι στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε τομείς που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση, όπως η διεθνής ναυτιλία και ο τουρισμός.
naftemporiki.gr