Την εκτόξευση ενός αντιδορυφορικού πυραύλου από τη Ρωσία κατήγγειλε η Διοίκηση Διαστήματος των ΗΠΑ (US Space Command).
Σύμφωνα με τη US Space Command, εντοπίστηκε και ιχνηλατήθηκε η εκτόξευση ενός αντιδορυφορικού πυραύλου απευθείας ανόδου (direct-ascent anti-satellite- DA-ASAT) στις 15 Απριλίου. Όπως υποστήριξε ο πτέραρχος Τζον Ρέιμοντ, επικεφαλής της US Space Command και επικεφαλής διαστημικών επιχειρήσεων της US Space Force, η συγκεκριμένη δοκιμή «παρέχει ακόμα ένα παράδειγμα πως οι απειλές απέναντι σε αμερικανικά και συμμαχικά διαστημικά συστήματα είναι αληθινές, σοβαρές και αυξανόμενες...οι ΗΠΑ είναι έτοιμες και αποφασισμένες να αποτρέψουν την επιθετικότητα και να υπερασπιστούν το έθνος, τους συμμάχους μας και τα αμερικανικά συμφέροντα από εχθρικές ενέργειες στο διάστημα».
Πάντα σύμφωνα με τις ΗΠΑ, το ρωσικό αυτό πυραυλικό σύστημα είναι ικανό να καταστρέφει δορυφόρους σε χαμηλή τροχιά (low Earth orbit-LEO), και έρχεται μετά από δοκιμές που υποδείχθηκαν των Φεβρουάριο (COSMOS 2542 και COSMOS 2543). Οι δορυφόροι αυτοί, όπως υποστηρίζεται, επέδειξαν «συμπεριφορά» παρόμοια με αυτήν προηγούμενων ρωσικών δορυφόρων με χαρακτηριστικά διαστημικών όπλων, και πραγματοποίησαν ελιγμούς κοντά σε αμερικανικό δορυφόρο που θα μπορούσαν να θεωρηθούν «ανεύθυνοι» και «απειλητικοί».
Ο Ρέιμοντ κατηγόρησε τη Ρωσία για υποκρισία όσον αφορά στις προτάσεις ελέγχου εξοπλισμών στ εξώτερο διάστημα, με σκοπό να περιοριστούν οι δυνατότητες των ΗΠΑ, «ενώ ξεκάθαρα δεν έχει σκοπό να σταματήσει τα προγράμματα αντιδιαστημικών όπλων της».
Σε σχετικό δημοσίευμα του RT οι ΗΠΑ κατηγορούνται πως διαμαρτύρονται ενώ διαθέτουν και αυτές τέτοια όπλα εδώ και χρόνια, ενώ συμπληρώνεται πως δεν έχει επίσημα επιβεβαιωθεί πως το επίμαχο σύστημα (Nudol) υπάρχει όντως. Όπως αναφέρεται, θεωρείται πως το συγκεκριμένο όπλο αποτελεί πιθανό διάδοχο του συστήματος Α-135, βασικού συστήματος αντιβαλλιστικής προστασίας στην περιοχή της Μόσχας, κάτι που το καθιστά «καθαρά αμυντικό», ενώ- όπως υπογραμμίζει το RT- δεν είναι γνωστό εάν το Nudol είναι σε θέση να πλήττει δορυφόρους στο διάστημα.