Σύσταση προς τις χώρες οι οποίες προχωρούν σε σταδιακή χαλάρωση του lockdown να περιμένουν τουλάχιστον δύο εβδομάδες ώστε να εκτιμήσουν τα αποτελέσματα και κατόπιν να χαλαρώσουν περαιτέρω τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων και αποστασιοποίησης απευθύνει σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Στην πιο πρόσφατη ενημέρωση, η υπηρεσία του ΟΗΕ δήλωσε ότι ο κόσμος βρίσκεται σε «κομβικό σημείο» όσον αφορά την πανδημία, ενώ «η ταχύτητα, η κλίμακα και η ισότητα πρέπει να είναι οι κατευθυντήριες αρχές» των κυβερνήσεων όταν αποφασίζουν ποια μέτρα είναι απαραίτητα.
REUTERS/MIKE SEGAR
Κάθε χώρα πρέπει να εφαρμόσει μέτρα για τη δημόσια υγεία, ώστε η διασπορά του ιού να διατηρηθεί σε χαμηλά ή μηδενικά επίπεδα και να προετοιμαστεί να αντιδράσει γρήγορα για να ελέγξει την εξάπλωση του Covid-19, τόνισε επίσης ο ΠΟΥ.
«Για να μειωθεί ο κίνδυνος νέων εστιών, τα μέτρα θα πρέπει να αρθούν σταδιακά, με βάση την εκτίμηση των επιδημιολογικών κινδύνων και των κοινωνικοοικονομικών οφελών από την άρση των περιορισμών σε διαφορετικούς χώρους εργασίας, εκπαιδευτικά ιδρύματα και κοινωνικές δραστηριότητες» αναφέρεται συγκεκριμένα στην ενημέρωση του Οργανισμού.
Ιδανικά, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μεταξύ κάθε φάσης, καλό είναι να μεσολαβούν δύο εβδομάδες, δεδομένου ότι «ο κίνδυνος αναζωπύρωσης της νόσου θα εξακολουθήσει να υφίσταται».
REUTERS/HANNAH MCKAY
Ειδικοί επιστήμονες, σε ανάλυσή τους που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Science», προειδοποιούν ότι τα μέτρα αποστασιοποίησης ίσως χρειαστεί να εφαρμόζονται σταδιακά έως το 2022, καθώς τα επόμενα χρόνια πιθανότατα θα υπάρχουν αναζωπυρώσεις της πανδημίας.
Συγκεκριμένα, στο συμπέρασμα της έκθεσης, τονίζεται ότι ένα εφάπαξ lockdown δεν θα είναι αρκετό για να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία, όπως επίσης ότι οι επόμενες κορυφώσεις της πανδημίας ίσως είναι ακόμη μεγαλύτερες και σοβαρότερες από την τρέχουσα, εφόσον τα μέτρα αποστασιοποίησης δεν λάβουν μόνιμο χαρακτήρα.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian