Την τεχνογνωσία τους, από την πρόσφατη εμπειρία τους στην πανδηνία του νέου κορωνοϊού, προσφέρουν Κινέζοι ειδικοί στη Σερβία, τη στενότερη σύμμαχο της Κίνας στην Ευρώπη, αλλά και σε αρκετές ακόμη χώρες. Τον περασμένο μήνα, τους έστρωσε το κόκκινο χαλί ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Εκεί, στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου, φίλησε πρώτα τη σημαία της χώρας του, κι έπειτα της Κίνας.
Η κίνηση αυτή του Πεκίνου εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθειά του να ηγηθεί της παγκόσμιας μάχης κατά του Covid-19, μετά την κριτική που δέχτηκε κυρίως από την Ουάσιγκτον ότι καθυστέρησε να αντιδράσει τις πρώτες κρίσιμες μέρες που εμφανίστηκε η νόσος στη Βουχάν, στην κεντρική Κίνα.
Η προθυμία της Κίνας να συμβάλει με ιατρικό εξοπλισμό και ιατρική τεχνογνωσία άλλες χώρες εντάσσεται επίσης στη μακροχρόνια προσπάθειά της να προωθήσει τη φιλανθρωπική εικόνα της στο εξωτερικό, ώστε να αντισταθμίσει τις ανησυχίες για την αυξανόμενη οικονομική και στρατιωτική της δύναμη, ενώ παράλληλα παρουσιάζει εναλλακτικές λύσεις - όπως η Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων και Υποδομών που ιδρύθηκε το 2016 - στη δυτική κυριαρχία άλλων οργανισμών και ιδρυμάτων.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Κίνα θα χρησιμοποιήσει τον Covid-19 για να προωθήσει το εθνικό της συμφέρον», επισημαίνει ο Γκόρντον Χόουλντεν, Καναδός πρώην διπλωμάτης και διευθυντής του China Institute του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα. «Αυτό περιλαμβάνει την προώθηση του δικού της μοντέλου διακυβέρνησης, εν προκειμένω τη μεθοδολογία της στην επιδημία», προσθέτει.
Η μεθοδολογία αυτή βασίζεται στην επιθετική και ολοκληρωμένη προσέγγιση που υιοθέτησε η Κίνα για την καταπολέμηση του ιού, στην οποία περιλαμβάνεταιτο lockdown στη Βουχάν και η τεχνογνωσία που απέκτησε ως η πρώτη χώρα που επλήγη από τον κορωνοϊό.
Εκτός από τη Σερβία, το Πεκίνο έχει επίσης στείλει ιατρικές ομάδες στην Καμπότζη, το Ιράν, το Ιράκ, το Λάος, το Πακιστάν, και τη Ιταλία, τη μοναδική χώρα της ομάδας G7, η οποία συμμετέχει στην κινεζική πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» και η οποία ήταν η πρώτη που επλήγη τόσο πολύ από την κρίση του κορωνοϊού στην Ευρώπη. Την περασμένη εβδομάδα επίσης, μία 12μελής ιατρική ομάδα μετέβη από την Κίνα στις Φιλιππίνες για τον ίδιο ακριβώς σκοπό.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters