Η Ευρωπαϊκή Ένωση τονίζει την ανάγκη της συμμόρφωσης όλων με τους ορθούς κανόνες επεξεργασίας πληροφοριών που συλλέγονται από smartphones για την παρακολούθηση και τον περιορισμό της πανδημίας.
Αρκετά κράτη μέλη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είτε έχουν ήδη θέσει σε λειτουργία, είτε αναπτύσσουν εργαλεία για να κατανοήσουν πώς εξαπλώνεται ο κορονοϊός βάσει των δεδομένων κινητής τηλεφωνίας που μεταφέρουν οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών στις εθνικές αρχές. Πριν πραγματοποιηθεί αυτή η μεταφορά, από τα δεδομένα αφαιρούνται τα στοιχεία που μπορούν να οδηγήσουν σε ταυτοποίηση ατόμων, ενώ στη συνέχεια τα ανώνυμα πλέον δεδομένα συσσωματώνονται σε ένα ενιαίο σύνολο πληροφοριών.
AP/JOHN MINCHILLO
Κάποια από τα μέτρα και εργαλεία που έχουν τεθεί σε εφαρμογή σε αρκετά κράτη μέλη από τις εθνικές αρχές ή και τον ιδιωτικό τομέα χρησιμοποιούν προσωπικά δεδομένα που αφορούν την υγεία και επιτρέπουν σε ηλεκτρονικές εφαρμογές να παρακολουθούν τις μετακινήσεις και τις επαφές των χρηστών τους. Αν και κάποιες από τις εφαρμογές αυτές ζητούν τη συγκατάθεση κάθε χρήστη για τη συλλογή και την επεξεργασία των δεδομένων, σε κάποιες χώρες της ΕΕ οι άνθρωποι μπορεί να αισθανθούν ότι έχουν υποχρέωση να παρέχουν τις πληροφορίες αυτές αν έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό. Με τον τρόπο αυτό οι αρχές μπορούν να ανιχνεύσουν τις κινήσεις και τις επαφές των εν λόγω ατόμων και να βεβαιωθούν ότι αυτά συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά τον εγκλεισμό τους.
Τα εργαλεία αυτά μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό εμπόδιο στα θεμελιώδη δικαιώματα των ανθρώπων για την ιδιωτική ζωή και την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων, καθώς αποτελούν επί της ουσίας καθεστώς παρακολούθησης ατόμων. Οι ευρωβουλευτές σημειώνουν ότι οι εθνικές αρχές για την προστασία των προσωπικών δεδομένων παραμένουν αρμόδιες για την επιτήρηση αυτών των δραστηριοτήτων που αφορούν την επεξεργασία δεδομένων και για την εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ για την προστασία τους.