Ένα εναλλακτικό μοντέλο αναπνευστήρα για να βοηθήσει στη μάχη κατά του κορωνοϊού ανέπτυξαν Βρετανοί ερευνητές, γιατροί, ακαδημαϊκοί και μηχανικοί σε συνεργασία με το University of Warwick.
Το νέο αυτό μοντέλο, exovent , αποτελεί στην ουσία μια νέα έκδοση του «σιδερένιου πνεύμονα» (iron lung) που βοήθησε να σωθούν αμέτρητες ζωές θυμάτων της πολιομυελίτιδας κατά τον προηγούμενο αιώνα.
Η Marshall Aerospace & Defence Group διερευνά τις τεχνικές πλευρές του θέματος εν όψει της ταχείας έναρξης της παραγωγής και διάθεσης του NPV (Negative Pressure Ventilator). Η ιδέα επίσης υποστηρίζεται από το WMG στο University of Warwick, το Imperial NHS Trust και το The Royal National Throat Nose end Ear Hospital. Δύο μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν συμφωνήσει να πραγματοποιήσουν δοκιμές των πρωτοτύπων.
Το exovent δεν είναι επεμβατικό- δεν απαιτείται να διασωληνωθούν οι ασθενείς, ούτε να είναι σε αναισθησία. Ως εκ τούτου, μπορούν να έχουν τις αισθήσεις τους, να παίρνουν φάρμακα και τροφή από το στόμα και να μιλούν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε κανονικές πτέρυγες νοσοκομείων, κρατώντας ασθενείς εκτός μονάδας εντατικής θεραπείας. Οι συμβατικοί αναπνευστήρες (IPPV) απαιτούν ο ασθενής να είναι διασωληνωμένος, άρα και σε αναισθησία ή παράλυτος, ενώ το στήθος πιέζεται για να μπαίνει και να βγαίνει αέρας στα πνευμόνια.Το NPV, μεταξύ άλλων, αυξάνει την αποδοτικότητα της καρδιάς κατά 25%.
Σύμφωνα με τη Marshall, το NPV μπορεί να κατασκευάζεται γρήγορα, με μικρό αριθμό κινητών τμημάτων, που είναι ήδη διαθέσιμα στη Βρετανία. Αυτό σημαίνει πως περίπου 5.000 NPV μπορούν να παράγονται κάθε εβδομάδα.