DW: Η Γερμανία δεν μπλοκάρει τις μάσκες προς την Ελλάδα

Σάββατο, 04 Απριλίου 2020 08:28
UPD:08:30
EPA/FILIP SINGER
A- A A+

Εκτιμάται ότι περίπου 4.000 Έλληνες γιατροί έχουν μεταναστεύσει τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης στη Γερμανία. Οι 2.500 από αυτούς βρίσκονται στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το πολυπληθέστερο κρατίδιο της χώρας.

Ο Αλέξης Θεοδώρου είναι γενικός χειρούργος στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Βόννης και πρόεδρος της Ένωσης  Ελλήνων Γιατρών στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία «Γένεσις». Μιλήσαμε μαζί του για το θέμα του κορωνοϊού και πώς εκτιμά την κατάσταση στη Γερμανία.

«Το κύμα που περιμέναμε δεν έχει φθάσει ακόμα. Αισθάνομαι πως υπάρχει μια ησυχία πριν από την καταιγίδα. Η εμπειρία όμως από άλλες χώρες δείχνει πως το κύμα θα έρθει».

Και το θέμα βέβαια που ανακύπτει είναι πώς είναι προετοιμασμένη η Γερμανία να αντιμετωπίσει αυτό το κύμα και αν θα ζήσουμε σενάρια Ιταλίας. Στο ερώτημα αυτό μας απάντησε ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής Κρίστιαν Καραγιαννίδης από την πνευμονολογική κλινική της Κολωνίας – Μέρχαϊμ.

Ο κ. Καραγιαννίδης, παθολόγος, πνευμονολόγος και εντατικολόγος είναι επικεφαλής του Κέντρου για το Σύνδρομο Αναπνευστικής Ανεπάρκειας και Τεχνητού Πνεύμονα. Αυτές τις ημέρες είναι περιζήτητος στα γερμανικά ΜΜΕ, διότι ανήκει σε μια ομάδα διαχείρισης και ψηφιακής καταγραφής των ΜΕΘ στη Γερμανία.

Όσον αφορά τη σύγκριση με την Ιταλία, απαντά πως η Γερμανία έχει εξαπλάσιες δυνατότητες σε σύγκριση με τη γειτονική χώρα.

«Η ερώτηση όμως, αν επαρκούν οι κλίνες είναι πραγματικά η ερώτηση αιχμής, γύρω από την οποία όλα περιστρέφονται. Δεν μπορεί κανείς αυτή τη στιγμή να δώσει μια σοβαρή απάντηση. Η μόνη ακριβής απάντηση είναι ότι χρειαζόμαστε ένα μητρώο καταγραφής, το οποίο φτιάξαμε με την αρμόδια ιατρική εταιρεία (DIVI) και το επιδημιολογικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ όπου καθημερινά βλέπουμε πόσα κρούσματα έχουμε, πόσοι βρίσκονται στις ΜΕΘ και μέσα από αυτή την καμπύλη μπορούμε να κάνουμε κάποιους υπολογισμούς. Αυτή είναι προς το παρόν η μόνη σοβαρή απάντηση».

Η Γερμανία δεν μπλοκάρει παραγγελίες προς την Ελλάδα

Το ότι η Γερμανία έχει αρκετές δυνατότητες φάνηκε και από το γεγονός ότι μέσα σε λίγες μόνο ημέρες αυξήθηκε ο αριθμός των ΜΕΘ από 28.000 σε 40.000. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι υπάρχει πλήρης επάρκεια σε υλικά. Σύμφωνα με τον κ. Θεοδώρου τα αποθέματα βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο. Ελλείψεις σε μάσκες για παράδειγμα σημειώνονται και στα γερμανικά νοσοκομεία. «Πρέπει σχεδόν να υπογράψω στο νοσοκομείο για να πάρω μάσκα υψηλής προστασίας τύπου fpp2 ή fpp3» δηλώνει.

Ωστόσο θεωρεί πως ειδήσεις όπως αυτή που φέρει τη Γερμανία να μπλοκάρει παραγγελίες μασκών προς την Ελλάδα «δεν είναι παρά προβοκατόρικες και απλώς επιβαρύνουν το κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Υπάρχει σίγουρα μεγαλύτερος έλεγχος στις εξαγωγές για την πάταξη του λαθρεμπορίου. Άλλωστε η Γερμανία από την αρχή έστειλε μάσκες και υλικό στην Ιταλία και τώρα μεταφέρονται και ασθενείς στις εντατικές. Εμείς έχουμε δυο ασθενείς από την Ιταλία στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Βόννης».

Ο κ. Θεοδώρου ενημερώνεται καθημερινά και ανταλλάσσει εμπειρίες και απόψεις με άλλους Έλληνες συναδέλφους του από όλο τον κόσμο μέσω κλειστών ομάδων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εξαίρει δε το υψηλό επίπεδο των συναδέλφων του στην Ελλάδα.

Όσο για τη θνητότητα στη Γερμανία που είναι ακόμα σχετικά χαμηλή, την αποδίδει στα πολλά τεστ που έγιναν από την αρχή, στο γεγονός ότι ο πληθυσμός δεν είναι τόσο γερασμένος όσο στις χώρες της νότιας Ευρώπης και στο γεγονός ότι οι οικογενειακοί δεσμοί είναι διαφορετικοί. Δεν συνηθίζεται οι οικογένειες να μένουν μαζί ή παππούδες και γιαγιάδες να αναλαμβάνουν να προσέχουν τα παιδιά στην έκταση που γίνεται στην Ελλάδα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή