«Σταθερότητα ή αδιαλλαξία η επιλογή της ΠΓΔΜ»

Κρίσιμη εβδομάδα για το Σκοπιανό
Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2007 17:24
UPD:18:51

A- A A+

Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό για τη διαπραγματευτική γραμμή της Ελλάδας εν όψει του τελικού γύρου διαπραγμάτευσης για την ονομασία των Σκοπίων πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τα Σκόπια μπορούν να επιλέξουν το δρόμο της σταθερότητας ή να επιμείνουν στην αδιαλλαξία τους, τόνισε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. «Η Ελλάδα δεν έχει καμία ανάγκη να σηκώσει τους τόνους ή να προβεί σε προκλητικές δηλώσεις», παρατήρησε η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε: «Για τη σκοπιανή κυβέρνηση το διακύβευμα είναι εάν θα ακολουθήσουν θετική προσέγγιση, αν θα δεχθούν το θετικό μήνυμα της χώρας μας, μια ευρωατλαντική πορεία, ή θα μείνουν πιστοί στην αδιαλλαξία τους».

Όπως υπογράμμισε η υπουργός Εξωτερικών, πλέον το χρονοδιάγραμμα για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ είναι συγκεκριμένο: «Υπάρχει μια συγκεκριμένη ώρα, υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι από την πλευρά του το ΝΑΤΟ θέλει να προχωρήσει σε ενδεχόμενες προσκλήσεις για τις τρεις χώρες -που και αυτό δεν είναι απόλυτο διότι όπως ξέρετε η Κροατία προηγείται- στην επόμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. ¶ρα το χρονοδιάγραμμα είναι δεδομένο», σημείωσε.

«Πρέπει να έχεις υπομονή και επιμονή. Όταν έχεις υπομονή και επιμονή, επιτυγχάνεις», δήλωσε ο Έλληνας διαπραγματευτής στη συνάντηση της 1ης Νοεμβρίου, πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης, εξερχόμενος του Μαξίμου.

Σκόπια: «Στρατηγική παράλογων ηττημένων το βέτο»

Τα Σκόπια από την πλευρά τους δηλώνουν προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να κάνουν ούτε βήμα πίσω, με τον υπουργό Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλοσόσκι, μάλιστα, να χαρακτηρίζει «στρατηγική παράλογων ηττημένων» ενδεχόμενο ελληνικό βέτο http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/10/29/1430942.htm .

«H άσκηση βέτο είναι η στρατηγική των παράλογων ηττημένων», αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο», ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλοσόσκι, κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο ελληνικού βέτο στην ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ αν δεν λυθεί το θέμα της ονομασίας.

Αναφερόμενος στη συνάντηση των διαπραγματευτών Ελλάδας και ΠΓΔΜ με τον Μάθιου Νίμιτς την 1η Νοεμβρίου, ο κ. Μιλοσόσκι μιλάει και πάλι για «διμερείς διαφορές που έχει η Ελληνική Δημοκρατία με τη "Δημοκρατία της Μακεδονίας"», κάνοντας παράλληλα λόγο για «χρόνιες διμερείς και δυσνόητες αμφισβητήσεις» της Ελλάδας.

Επίθεση ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση

«Η κυβέρνηση Καραμανλή που, δυστυχώς για την Ελλάδα, επί τριάμισι χρόνια παρακολουθεί απαθής την χιονοστιβάδα των κρατών που αναγνωρίζουν τα Σκόπια με την συνταγματική τους ονομασία, προσπαθεί τώρα, τελευταία στιγμή, να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης.

«Για το ΠΑΣΟΚ, αποκλειστικά υπεύθυνη για το γεγονός ότι έχει διολισθήσει η διαπραγματευτική θέση της χώρα μας, αλλά και ότι αντιμετωπίζουμε μια εξοργιστική αδιαλλαξία από την κυβέρνηση των Σκοπίων, είναι η κυβέρνηση Καραμανλή», υπογράμμισε ο κ. Ραγκούσης.

ΣΥΝ: «Να μην απολυτοποιηθεί το ζήτημα του ονόματος»

Σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα των σχέσεων Ελλάδας-ΠΓΔΜακεδονίας, ο κ. Πάνος Τριγάζης, μέλος της ΚΠΕ και υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΝ μιλώντας στην τηλεόραση της ΝΕΤ, δήλωσε τα εξής:

«Ευχόμαστε να αποδώσει η προσπάθεια στον ΟΗΕ. Ως ΣΥΝ, έχουμε προτείνει, εδώ και 15 χρόνια, λύση σύνθετης ονομασίας που να περιέχει τον όρο Μακεδονία. Ταυτόχρονα, πρέπει να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος. Να μην απολυτοποιηθεί το ζήτημα του ονόματος. Να αποφύγουμε να βλέπουμε το δέντρο και να χάσουμε το δάσος, δηλαδή τον ορίζοντα μιας βαλκανικής πολιτικής ειρήνης, μακριά από τακτικές του “διαίρει και βασίλευε” των ισχυρών».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή