Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, οι κάτοικοι της Ιαπωνίας, αλλά και εκατομμύρια τουρίστες, απολαμβάνουν την ανθοφορία των κερασιών, η οποία στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου σηματοδοτεί την αρχή της άνοιξης.
Φέτος, ωστόσο, η πανδημία κορωνοϊού έφερε ακύρωση των εκδηλώσεων και των συναθροίσεων, με το λεγόμενο «hanami» - λέξη που περιγράφει την ανθοφορία των κερασιών - να γίνεται… ψηφιακά.
Οι Ιάπωνες και όσοι ξένοι σχεδίαζαν να επισκεφθούν την ασιατική χώρα μπορούν να παρακολουθήσουν μόνο μέσω διαδικτύου φωτογραφίες και βίντεο από τις ανθισμένες κερασιές.
Η ανθοφορία των κερασιών θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για τους Ιάπωνες, με τη μετεωρολογική υπηρεσία να ενημερώνει τους πολίτες για την κίνηση του «μετώπου της ανθοφορίας» και τις εφημερίδες να ανακοινώνουν την εξελικτική πορεία από το άνθισμα του πρώτου μπουμπουκιού ως την πλήρη ανθοφορία των δέντρων, σύμφωνα με την πρεσβεία της Ιαπωνίας.
REUTERS/ISSEI KATO
Στην αρχαιότητα, οι αριστοκράτες έγραφαν ποίηση και τραγουδούσαν κάτω από τα ανθισμένα δέντρα, τα οποία αποτελούν κύριο θέμα πολλών λογοτεχνημάτων, χορών και έργων τέχνης. Η έναρξη της άνοιξης συμπίπτει και με την αρχή της σχολικής χρονιάς στην Ιαπωνία.
Οι οικονομικός αντίκτυπος
Το «hanami» έχει όμως σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο κάθε χρόνο, με τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί για τη μείωση της διασποράς του Covid-19 φέτος να φέρνουν σημαντικές απώλειες στην τοπική οικονομία.
Σύμφωνα με τον Κατσουχίρο Μιγιαμότο του Kansai University, τον οποίο επικαλείται το BBC, το 2019 περίπου 8,5 εκατ. τουρίστες επισκέφθηκαν την Ιαπωνία την περίοδο των ανθισμένων κερασιών, μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου, με το οικονομικό όφελος στη χώρα να αγγίζει τα 5,5 δισ. ευρώ.
Στόχος της ιαπωνικής κυβέρνησης για το 2020, όταν το Τόκιο προγραμματιζόταν να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες - πριν αποφασιστεί η αναβολή τους - ήταν να προσελκύσει 40 εκατ. ξένους επισκέπτες στο σύνολο του έτους, σχεδόν 10 εκατ. περισσότερους από το περσινό ρεκόρ των 30 εκατ. επισκεπτών.
naftemporiki.gr