Το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει λογισμικό που αναλύει δεδομένα τα οποία συλλέγονται από κινητά τηλέφωνα με σκοπό να εντοπίζονται οι πιθανοί φορείς του νέου κορωνοϊού και να εξετάζονται.
Ο υπουργός Άμυνας Ναφτάλι Μπένετ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ο «κορωνομετρητής» πρέπει να λάβει την έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο, καθώς και μια αξιολόγηση για θέματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής από τον γενικό εισαγγελέα, ο οποίος έχει την εξουσία να εμποδίσει την εφαρμογή του μέτρου. Ωστόσο, αυτό μπορεί να τεθεί σε λειτουργία εντός 48 ωρών, αν εγκριθεί.
Το Ισραήλ εξετάζει ήδη περίπου 5.000 ανθρώπους την ημέρα για τον ιό, που μπορεί να προκαλέσει αναπνευστική ανεπάρκεια, αλλά ενδέχεται να μην εμφανίσει συμπτώματα σε κάποιους φορείς του. Οι κρατικές αρχές έχουν επιβάλλει αυστηρή καραντίνα σε όσους έχουν βρεθεί θετικοί.
Οι αρχές ελπίζουν σύντομα να διπλασιάσουν τον αριθμό των εξετάσεων. Για να μπορέσουν να αποφασίσουν ποια άτομα θα εξετάζουν, χρησιμοποιούν στρατιωτικού επιπέδου παρακολούθηση για τον εντοπισμό των κινήσεων των πολιτών – προκαλώντας διαμαρτυρίες από ομάδες προάσπισης των δικαιωμάτων για εισβολή στο ιδιωτικό απόρρητο.
Μέχρι στιγμής, το Ισραήλ έχει καταγράψει 4.347 κρούσματα του ιού και 15 θανάτους.
Ο Μπένετ είπε ότι η παρακολούθηση κινητών τηλεφώνων και τα δεδομένα γεωγραφικού εντοπισμού που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή δεν είναι πλέον αποτελεσματικά στον εντοπισμό των πιο πιθανών φορέων.
Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα μαζικής ενημέρωσης, το σύστημα αποδίδει μια βαθμολογία από το 1 έως το 10 για την πιθανότητα ένα άτομο να μεταφέρει τον ιό. Αυτό ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο και θα μπορούσε, για παράδειγμα, να αλλάξει τη βαθμολογία εάν κάποιος επισκέπτεται ένα παντοπωλείο, όπου έχουν εντοπιστεί φορείς.
Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι το λογισμικό έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με την εταιρεία NSO. Η εταιρεία αρνήθηκε να σχολιάσει και ο υπουργός Άμυνας δήλωσε πως δεν θα «ανακοινώσει ποιος και τι, επειδή υπάρχουν επίσης πολυσύνθετοι παράγοντες σε αυτό το πλαίσιο».
Το FBI ερευνά την NSO με την υποψία ότι χάκαρε Αμερικανούς κατοίκους και εταιρείες για να συλλέξει μυστικές πληροφορίες κυβερνήσεων, ανέφερε το Reuters τον Ιανουάριο. Η εταιρεία WhatsApp της Facebook μήνυσε την NSO τον Οκτώβριο μετά από αποδείξεις που βρήκε ότι η ισραηλινή εταιρεία είχε εκμεταλλευτεί μια ατέλεια στη δημοφιλή εφαρμογή συνομιλίας για να χακάρει εκατοντάδες έξυπνα κινητά τηλέφωνα.
Ο Μπένετ είπε ότι, παρόλο που δεν είναι τέλειο, το νέο λογισμικό είναι η καλύτερη διαθέσιμη επιλογή για να εντοπιστούν οι πιθανοί φορείς. «Το μόνο που χρειάζεται είναι να ρίξουμε τις πληροφορίες εξετάσεων, να συνδέσουμε την παρακολούθηση κινητών τηλεφώνων την οποία χρησιμοποιούμε ούτως ή άλλως σήμερα, στις επιδημιολογικές εξετάσεις».
Μια πηγή κοντά στο θέμα είπε ότι το πρώτο προϊόν της NSO που εφαρμόζεται σε πολίτες δοκιμάστηκε από περίπου 15 κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο για χρήση από τις ρυθμιστικές αρχές υγείας.
Πηγη: ΑΜΠΕ, Reuters