Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Θετική εικόνα για την χθεσινή, πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου της απαγόρευσης άσκοπης κυκλοφορίας επικρατεί στην κυβέρνηση, ενώ σήμερα συνεδριάζει στις 11:00, μέσω τηλεδιάσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό, το υπουργικό συμβούλιο.
Κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν πως η άποψη των ειδικών είναι πως αν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί εφαρμοστούν από την πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών, τότε η Ελλάδα έχει αρκετές πιθανότητες να καταφέρει να ξεφύγει από τον εφιάλτη που ζουν οι γείτονές μας στην Ιταλία και την Ισπανία. Από την άλλη πλευρά όμως, παραδέχονται ότι αν τα μέτρα δεν εφαρμοστούν τότε θα υπάρχει ανάγκη για αποφάσεις που θα κάνουν αναγκαστική την εφαρμογή τους ή και ανακοίνωση νέων.
Όλα αυτά θα συζητηθούν στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου όπου εισηγητές θα είναι οι υπουργοί Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, Επικρατείας & Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη & Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Θα πέσουν στα τραπέζι όσα έχουν ανακοινωθεί και υλοποιούνται, αλλά και νέες ιδέες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια μέτρα πρόκειται να καταργηθούν (όπως η λειτουργία των super market την Κυριακή), κάποια να επανεξεταστούν (όπως τα μέτρα κατά των κρουσμάτων αισχροκέρδειας στα είδη πρώτης ανάγκης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού), ενώ θα γίνει αναλυτική παρουσίαση για το που βρίσκεται το σύστημα Υγείας και ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις (προσλήψεις, δωρεές κλπ), το γίνεται με τα μέτρα οικονομικής στήριξης που ξεκινούν (αναμένεται διεύρυνση δικαιούχων του έκτακτου επιδόματος των 800 ευρώ) ποια είναι η εικόνα των περιοριστικών μέτρων όπως η απαγόρευση πτήσεων από και προς τις Τουρκία, Μ. Βρετανία, Ισπανία, Ιταλία και αν υπάρχει ανάγκη στον ίδιο κατάλογο να μπουν και οι πτήσεις από και προς τη Γαλλία και τη Γερμανία.
Στην πρώτη γραμμή, μαζί με την υλοποίηση των περιοριστικών μέτρων που είναι – σύμφωνα με τους ειδικούς – ο παράγοντας ΝΟ 1 για να μπει φρένο στην εξάπλωση του κορωνοϊού, είναι για την κυβέρνηση τα μέτρα ενίσχυσης του συστήματος δημόσιας υγείας και η προετοιμασία κλινών ΜΕΘ.
Με βάση τις ανακοινώσεις, το ΕΣΥ έχει 685 κλίνες ΜΕΘ (Μονάδες Εντατκής Θεραπείας) και ΜΑΦ (Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας), ενώ οι κλίνες που έχουν αναπτυχθεί ήδη για την απλή νοσηλεία ασθενών με Covid-19 είναι 2.158. Στόχος είναι οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ να φτάσουν άμεσα τις 1000 και όπως αναμένεται να συζητηθεί και στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο για να γίνει αυτό χρησιμοποιούνται και θα χρησιμοποιηθούν κλίνες ιδιωτικών αλλά και στρατιωτικών νοσοκομείων, ενώ αυξάνονται οι χορηγίες και οι προσφορές μεγάλων οργανισμών, επιχειρήσεων, τραπεζών κλπ για αυτό το σκοπό.
Παράλληλα, θα συζητηθούν τα αποθέματα σε ιατρικά αναλώσιμα (αναπνευστήρες, μάσκες, αντισηπτικά κ.λπ.) καθώς έχουν γίνει παραγγελίες αλλά όχι στις ποσότητες που θα θέλαμε καθώς η ζήτηση είναι παγκόσμια και αδύνατον να καλυφθεί, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση είναι σε συνεννόηση με ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες για την παραγωγή οινοπνεύματος που αποτελεί την πρώτη ύλη των αντισηπτικών που είναι σε έλλειψη.