Καταρρέουν οι πωλήσεις smartphones ενώ αυξάνεται η ζήτηση για laptops και τσιπ

Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2020 17:29
UPD:17:36
A- A A+

Τη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία των «έξυπνων» τηλεφώνων σημειώνουν οι πωλήσεις smartphones, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού: Όπως αναφέρει το BBC, η Strategy Analytics ανέφερε ότι οι διαθέσεις των Φεβρουάριο έπεσαν κατά 38% σε σχέση με το προηγούμενο έτος- με τη Λίντα Σοΰι, συντάκτρια της σχετικής αναφορά, να τονίζει πως οι επιπτώσεις της επιδημίας στην Κίνα ήταν τεράστιες.

«Κάποια ασιατικά εργοστάσια δεν ήταν σε θέση να κατασκευάζουν smartphones, ενώ πολλοί καταναλωτές δεν μπορούσαν ή δεν ήθελαν να επισκεφθούν καταστήματα λιανικής και να αγοράσουν νέες συσκευές» όπως είπε.

Σύμφωνα με την εν λόγω αναφορά, οι διαθέσεις smartphones έπεσαν από τα 99,2 εκατομμύρια τον Φεβρουάριο του 2019 στα 61,8 εκατομμύρια τον Φεβρουάριο του 2020. Αξίζει να σημειωθεί πως ο μήνας αυτός προοριζόταν να είναι ιδιαίτερα δυνατός για τη βιομηχανία των κινητών, λόγω (και) της Mobile World Congress- η οποία ήταν ένα από τα πρώτα μεγάλα events που ακυρώθηκαν λόγω του κορωνοϊού.

Η Samsung, που αποκάλυψε τον Φεβρουάριο τα νέα της S20, έχει αναφερθεί πως έχει βλέπει χαμηλές αρχικές πωλήσεις, ενώ η Apple προειδοποίησε ότι δεν θα επιτύχει τους στόχους της και ότι η παγκόσμια προμήθεια iPhones θα έχει περιορισμούς.

«Ο Φεβρουάριος του 2020 είδε τη μεγαλύτερη πτώση της παγκόσμιας αγοράς smartphones στην ιστορία» είπε ο Νιλ Μόστον, εκτελεστικός διευθυντής της Strategy Analytics. «Η προσφορά και η ζήτηση smartphones έπεσαν στην Κίνα, έπεσαν στην Ασία και επιβραδύνθηκαν στον υπόλοιπο κόσμο. Είναι μια περίοδος την οποία η βιομηχανία smartphones θα θέλει να ξεχάσει».

Η Strategy Analytics επίσης σημειώνει πως χαμηλά θα είναι τα επίπεδα και τον Μάρτιο, καθώς ο ιός έχει εξαπλωθεί ανά την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα τον περιορισμό σε καραντίνα εκατοντάδων εκατομμυρίων πιθανών πελατών.

Ταυτόχρονα πάντως, όπως σημειώνει το Reuters, με περισσότερους εργαζομένους να δουλεύουν από το σπίτι, αυξάνεται η ζήτηση για laptops και περιφερειακά δικτύων, καθώς και εξαρτήματα όπως τσιπ διαφόρων ειδών, καθώς οι εταιρείες επιχειρούν να δημιουργήσουν «virtual» γραφεία. Μέσα στον τελευταιο μήνα κυβερνήσεις και εταιρείες ανά τον κόσμο συστήνουν στους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους. Κατά την ίδια περίοδο, η Νότια Κορέα (όπου βρίσκεται και η Samsung, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής memory chips στον κόσμο) ανέφερε αύξηση 20% των εξαγωγών ημιαγωγών. Αξιωματούχος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Εμπορίου δήλωσε στο Reuters πως το cloud computing έχει ενισχύσει τις πωλήσεις των server chips, ενώ μια αύξηση του telecommuting σε ΗΠΑ και Κίνα έχει ενισχύσει και τη ζήτηση για servers. Αντίστοιχα είναι τα μηνύματα και από την Ιαπωνία, όπου η Dynabook (laptops) ανέφερε ισχυρή ζήτηση, καθώς και από την Αυστραλία (JB Hifi Ltd). Στη ζήτηση για τσιπ ηγείται η Κίνα, σύμφωνα με αναλυτές, καθώς οι πάροχοι υπηρεσιών cloud όπως η Alibaba Group Holding, η Tencent Holdings και η Baidu ανταποκρίθηκαν γρήγορα στα κυβερνητικά μέτρα για περιορισμό του ιού.

Προτεινόμενα για εσάς