Μετά το δημοψήφισμα του 2004 και το «ναι» των Τουρκοκυπρίων στο σχέδιο Ανάν, «νομιμοποιήθηκε η παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων» στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, ισχυρίζεται ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ο Φιλελεύθερος».
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δηλώνει ότι δεν συζητά αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, ούτε θεωρεί ως «καλή ιδέα» μια μονομερή ενέργεια της τουρκικής πλευράς στο ζήτημα αυτό. «Το κυπριακό πρόβλημα δεν είναι η παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων», παρατήρησε.
Ο κ. Ταλάτ ισχυρίζεται επίσης ότι «έχει νομιμοποιηθεί και η χρήση του λιμανιού της Αμμοχώστου από τη διεθνή ναυσιπλοία».
Για το θέμα της Αμμοχώστου ο κ. Ταλάτ δηλώνει πως δεν μπορεί να επιστραφεί στους Ελληνοκυπρίους, διότι, όπως υποστηρίζει, το θέμα αυτό εντάσσεται μόνο στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού.
Σύμφωνα με τον κ. Ταλάτ, επανένωση σημαίνει συνεργασία δυο συστατικών κρατών, σχηματίζοντας έναν συνεταιρισμό, θεωρεί την επανένωση, ο κατοχικός ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Κληθείς να δώσει το δικό του ορισμό για την επανένωση της Κύπρου, ο κ, Ταλάτ αναφέρει ότι «θα έχουμε δύο συστατικά κράτη τα οποία θα σχηματίσουν ένα συνεταιρισμό σαν ομοσπονδιακή χώρα, πολιτικά ίσους 'λαούς' αν θέλετε, ή κράτη, παρόλο που για κράτη ο όρος είναι ίσου καθεστώτος». Η καρδιά, η ουσία της λύσης είναι η πολιτική ισότητα, τόνισε ο κατοχικός ηγέτης παραπέμποντας στην περιγραφή που δίνει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ στην έκθεσή του.
Σύμφωνα με τον Ταλάτ, στην αρχή θα είναι λίγο χαλαρή ομοσπονδία και θα προχωρεί εξελικτικά. Κι αυτό, όπως υποστηρίζει, είναι αναγκαίο, διότι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι, «ως δύο λαοί», δεν εμπιστεύονται 100% ο ένας τον άλλο.