Τα «όπλα» κατά του «αόρατου εχθρού» ανά τον κόσμο

Κυριακή, 22 Μαρτίου 2020 08:20
UPD:08:24
EPA/CIRO FUSCO
A- A A+

H παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται σε «πόλεμο» με έναν «αόρατο εχθρό», τον οποίο όπως φαίνεται μπορεί να νικήσει μόνο η κοινωνική απόσταση και η απομόνωση ειδικά των ευάλωτων ομάδων. Καθώς περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι ανά τον κόσμο έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Covid19 και τα κρούσματα του ιού υπερβαίνουν τα 291.420 σε 165 χώρες, οι κυβερνήσεις κλείνουν σύνορα, βάζουν προσωρινό λουκέτο σε σχολεία και καταστήματα και ζητούν από τους πολίτες να δείξουν υπευθυνότητα. Στην Ελλάδα όπου τα κρούσματα έφτασαν τα 530 και οι νεκροί τους 13 οι κάτοικοι των αστικών κέντρων εξακολουθούσαν έως και χθες να αψηφούν τις συστάσεις και μετακινούνταν προς την επαρχία. Η απαγόρευση της άσκοπης κυκλοφορίας βρίσκεται στο τραπέζι της κυβέρνησης και ίσως είναι θέμα ωρών να αποφασιστεί. 

Περισσότεροι από 900 εκατομμύρια άνθρωποι σε περισσότερες από 35 χώρες σε όλο τον κόσμο καλούνται από τις αρχές να μείνουν σπίτι, σύμφωνα με υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP). Εξ αυτών οι περισσότεροι υπόκεινται σε υποχρεωτικό περιορισμό, ενώ στους υπόλοιπους έχει επιβληθεί απαγόρευση άσκοπης κυκλοφορίας, μερική καραντίνα ή αυστηρή σύσταση να μένουν στα σπίτια τους. 

Στην Ευρώπη, που είναι το νέο επίκεντρο της επιδημίας, η μία μετά την άλλη οι κυβερνήσεις αυστηροποιούν τα μέτρα. Η κατάσταση είναι δραματική στην Ιταλία, όπου οι νεκροί έφτασαν τους 4.825 και ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι κλείνουν όλες οι επιχειρήσεις και σταματούν όλες οι μη ζωτικής σημασίας παραγωγικές δραστηριότητες τουλάχιστον έως τις 3 Απριλίου. Το δεύτερο ισχυρότερο πλήγμα έχει δεχθεί η Ισπανία, με τον πρωθυπουργό της χώρας να διαμηνύει ότι τα χειρότερα έπονται.

Ακόμη και στη Βρετανία έχουμε στροφή 180 μοιρών από τον Μπόρις Τζόνσον που έκλεισε σχολεία, παμπ, εστιατόρια και χώρους αναψυχής την περασμένη Παρασκευή και σήμερα απευθύνει δραματική έκκληση στους ευπαθείς ομάδες να μείνουν στο σπίτι τους για τουλάχιστον τρεις μήνες.

Στη Γερμανία απόψε σε τηλεδιάσκεψη που θα έχει η καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, με τους πρωθυπουργούς των 16 ομόσπονδων κρατιδίων, αναμένεται να συζητηθούν ακόμη μεγαλύτεροι περιορισμοί στην κίνηση των πολιτών. Ήδη η Βαυαρία, το Ζάαρλαντ, η Ρηνανία-Παλατινάτο, το Αμβούργο, η Κάτω Σαξονία και η Έσση εφαρμόζουν σχεδόν γενική απαγόρευση για όλες τις εξόδους, εκτός από τις απολύτως απαραίτητες.

Η Ελβετία απαγόρευσε τις συναθροίσεις άνω των πέντε ατόμων. Απαγόρευση της κυκλοφορίας έχει αποφασιστεί στη Ρουμανία. 

Στην Ασία την ώρα που στην Κίνα η επιδημία βρίσκεται σε ύφεση και στη Νότιο Κορέα η κατάσταση φαίνεται να μπαίνει υπό έλεγχο, το Ιράν μετράει 1.556 νεκρούς σε 20.610 κρούσματα. 

Στις ΗΠΑ ηδη το 30% του πληθυσμού έχει τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό, με την κάθε πολιτεία να λαμβάνει τα δικά της μέτρα. Τα πιο αυστηρά έχουν ληφθεί στη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και το Σικάγο. Τα κρούσματα ανά τις ΗΠΑ έχουν εκτιναχθεί στα 20.000, δηλαδή είναι 10 φορές υψηλότερα από τα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν πριν από μία εβδομάδα. 

Στη Λατινική Αμερική, η Κολομβία θα εφαρμόσει υποχρεωτικό περιορισμό από το βράδυ της Τρίτης, ενώ στη Βολιβία, όπου αναβλήθηκαν οι προεδρικές εκλογές, η κυβέρνηση έχει επιβάλει καραντίνα στην χώρα από την Κυριακή. Στη Βραζιλία, η πολιτεία του Σάο Πάολο θα βρίσκεται σε καραντίνα για δεκαπέντε ημέρες από την Τρίτη.

Στην Αφρική, ο περιορισμός θα εφαρμοστεί σε όλο την Τυνησία, από σήμερα Κυριακή, το ίδιο και στη Ρουάντα.

 

Κλείσιμο συνόρων

Η Ε.Ε έχει ήδη κλείσει τα σύνορά της απαγορεύοντας την είσοδο σε πολίτες τρίτων χωρών. Οι ΗΠΑ είχαν πρώτες κλείσει την πόρτα σε Ευρωπαίους. Αρκετές ακόμη χώρες ακολουθούν. Από την Τρίτη τουρίστες θα ξεκινήσουν να φεύγουν από την Κούβα, που έκλεισε τα σύνορα της σε μη κατοίκους.  Η Ακτή Ελεφαντοστού και η Μπουρκίνα Φάσο έκλεισαν τα σύνορά τους από αυτό το Σαββατοκύριακο, όπως η Ρουάντα. Η Βραζιλία θα κλείσει από τη Δευτέρα τα σύνορά της σε υπηκόους από την Ευρώπη, την Αυστραλία και πολλές ασιατικές χώρες. Το Πακιστάν διέκοψε όλες τις διεθνείς πτήσεις.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από AFP, WSJ 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή