Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των θανάτων από τον Covid-19 παγκοσμίως ξεπέρασε τους αντίστοιχους αριθμούς στην Κίνα για πρώτη φορά από τα τέλη Δεκεμβρίου, οπότε εμφανίστηκε ο νέος κορωνοϊός για πρώτη φορά στη Βουχάν, στην επαρχία Χουμπέι.
Ειδικότερα, οι λοιμώξεις σε παγκόσμιο επίπεδο ανήθαν σε 87.000, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, ενώ τα κρούσματα στην Κίνα έφθασαν τις 80.860 σήμερα, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας.
Επίσης, οι θάνατοι εκτός Κίνας έφθασαν τους 3.241, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο του Johns Hopkins, ενώ οι θάνατοι στην Κίνα φθάνουν σήμερα τους 3.208 τη Δευτέρα.
Τα περισσότερα κρούσματα εκτός Κίνας βρίσκονται στην Ιταλία, όπου καταγράφονται σχεδόν 25.000 και 1.800 θάνατοι.
Μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων καταγράφεται ωστόσο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, η οποία σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι το επίκεντρο πλέον της πανδημίας. Η Γαλλία μετρά 4.500 κρούσματα και 91 θανάτους, η Γερμανία 11 θανάτους και περισσότερα από 5.700 κρούσματα, η Ολλανδία 20 θανάτους και 2.270 κρούσματα, η Ελβετία 14 θανάτους και 2.200 κρούσματα, η Βρετανία 21 θανάτους και 1.144 κρούσματα.
Εκτός από την Ιταλία, η χώρα επίσης με τα περισσότερα κρούσματα (14.000) είναι το Ιράν, όπου έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους 853 άνθρωποι. Η χώρα κάνει αγωνιώδεις προσπάθειες για την αντιμετώπηση της πανδημίας, δεδομένων των εύθραυστων υπηρεσιών υγείας και της οικονομίας της χώρας. Την Παρασκευή, έκαναν τον γύρο του κόσμου δορυφορικές εικόνες που πιθανότατα εικονίζουν μαζικούς τάφους στην ιερή πόλη Κομ, για τα θύματα του νέου κορωνοϊού.
Στις ΗΠΑ, οι οποίες εντατικοποίησαν το σχέδιό τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε τη χώρα σε έκτακτης ανάγκης, την περασμένη Παρασκευή, τα κρούσματα φθάνουν τις 3.500, με τουλάχιστον 57 θανάτους. Η αμερικανική κυβέρνηση και ο ίδιος ο Τραμπ δέχθηκαν σοβαρές επικρίσεις, καθώς μόλις πριν από δύο εβδομάδες εκτιμούσαν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα θα ήταν μηδενικός.
Στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλέιζιο ανακοίνωσε χθες την αναστολή λειτουργίας των μπαρ και των εστιατορίων.
Η Τουρκία ανέφερε επίσης σήμερα 12 νέα κρούσματα ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 18 - ο μεγαλύτερος αριθμός από την περασμένη εβδομάδα, οπότε ανέφεραν το πρώτο κρούσμα οι αρχές.
Η βρετανική κυβέρνηση αρχίζει επίσης από σήμερα την ημερήσια ενημέρωση των πολιτών για το σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας. Βρετανοί αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας αναγνώρισαν ότι αναμένουν πως ο Covid-19 θα εξακολουθήσει να διασπείρεται τους επόμενους 12 μήνες. Έως την άνοιξη του 2021 εκτιμάται συγκεκριμένα από τον Δημόσιο Οργανισμό Υγείας της Αγγλίας ότι θα νοσηλευτούν περί τα 8 εκατ. άνθρωποι στη χώρα.
Επιπλέον 1.000 κρούσματα κατέγραψε μέσα σε μία ημέρα και η Ισπανία, ενώ ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε από 288 χθες σε 297 σήμερα. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε σε 8.744. Ωστόσο αυτή η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων σηματοδοτεί μια επιβράδυνση, καθώς από το Σάββατο μέχρι την Κυριακή είχαν καταγραφεί 2.000 νέα κρούσματα.
Στη μάχη της αντιμετώπισης του νέου κορωνοϊού, η Νέα Ζηλανδία επέβαλε όριο 500 ατόμων στις συγκεντρώσεις, ενώ η πρωθυπουργός, Γιακίντα Άρντερν δήλωσε ότι ο αντίκτυπος στον ιό μπορεί να είναι μεγαλύτερος από αυτόν της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Το Λουξεμβούργο την Κυριακή ακολούθησε τους γείτονές του στη Γαλλία και το Βέλγιο, κλείνοντας μπαρ και εστιατόρια προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά.
Η Νότια Αφρική κήρυξε εθνική καταστροφή και έλαβε επίσης σειρά δραστικών μέτρων, ενώ ο όμιλος ειδών πολυτελείας LVMH ανακοίνωσε ότι θα παρασκευάσει «σε μεγάλη ποσότητα» αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian