Επεκτείνονται τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνουν οι ευρωπαϊκές κυβέρνησεις σε μία προσπάθεια περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού. Σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου η πανδημία του Covid-19 έχει προκαλέσει τον θάνατο 5.043 ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, στην πλειονότητά τους στην ηπειρωτική Κίνα.
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε σήμερα πως η κυβέρνηση θα απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις άνω των 100 ατόμων στη Γαλλία από 1.000 προηγουμένως. «Θα περάσουμε στο όριο των 100 για τις συγκεντρώσεις. Η ιδέα είναι να μπορέσουμε να επιβραδύνουμε την εξάπλωση, την κυκλοφορία του ιού» και η απαγόρευση αυτή θα εφαρμοστεί σε όλη την εθνική επικράτεια και από τώρα», εξήγησε.
«Εκατό άνθρωποι, αυτό σημαίνει προφανώς σημαντικές συνέπειες για τα θέατρα, για τους κινηματογράφους», παραδέχθηκε ο επικεφαλής της κυβέρνησης.
Απαντώντας σε ερώτηση για τους γάμους, ο Φιλίπ είπε: «Σκοπός μας είναι να προστατεύσουμε την υγεία των Γάλλων ό,τι κι αν συμβεί, αλλά και να διατηρήσουμε τη συνέχεια της ζωής του έθνους».
Την Κυριακή, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει διά στόματος του υπουργού Υγείας Ολιβιέ Βεράν την απαγόρευση όλων των συγκεντρώσεων άνω των 1.000 ατόμων μέχρι τις 15 Απριλίου, τόσο στο ύπαιθρο όσο και στους κλειστούς χώρους.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο πλαίσιο της μάχης που δίνουν οι αρχές ενάντια στην εξάπλωση του νέου κορονοϊού.
Στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, που θα συγκληθεί αύριο,θα εγκριθεί το σχετικό διάταγμα με το οποίο η Ισπανία «θα τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα διάστημα 15 ημερών», είπε ο Σάντσεθ σε ένα σύντομο τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε, την ώρα που η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 120 ανθρώπους στη χώρα και καταμετρά περισσότερα από 4.200 κρούσματα.
«Δυστυχώς, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο την ερχόμενη εβδομάδα τα κρούσματα να ξεπεράσουν τα 10.000», επισήμανε ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα επιτρέψει την κινητοποίηση «όλων των οικονομικών, υγειονομικών, δημόσιων και ιδιωτικών, και στρατιωτικών μέσων για την προστασία όλων των πολιτών», εξήγησε ο Σάντσεθ.
Όμως, η «νίκη εξαρτάται από τον καθένα εξ ημών, ο ηρωισμός συνίσταται στο να πλένουμε τα χέρια και να παραμένουμε στα σπίτια μας», τόνισε ο Ισπανός πρωθυπουργός.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Τσεχίας ανακοίνωσε ότι τα σύνορα της χώρας θα κλείσουν από τη Δευτέρα τόσο για τους ξένους που θέλουν να εισέλθουν στη χώρα όσο και για τους Τσέχους που θέλουν να αναχωρήσουν για το εξωτερικό, προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.
«Από τα μεσάνυχτα της Κυριακής, απαγορεύουμε σε όλους τους ξένους την είσοδο στην Τσεχική Δημοκρατία και ταυτόχρονα σε όλους τους Τσέχους πολίτες την έξοδο από το έδαφος της Τσεχίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών Γιαν Χάματσεκ. Εκατόν δέκα επτά κρούσματα έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα στη χώρα αυτή της Ε.Ε., αλλά κανένας θάνατος. «Είναι ένα πολύ σκληρό μέτρο, αλλά πιστεύουμε ότι θα συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στην αναχαίτιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού», πρόσθεσε.
Οι περιορισμοί αυτοί δεν αφορούν τους ξένους που έχουν μόνιμη άδεια παραμονής ή άδεια παραμονής άνω των 90 ημερών. Η κυβέρνηση επέβαλε επίσης υποχρεωτική καραντίνα δύο εβδομάδων για όσους φθάνουν από 15 χώρες «κινδύνου» (Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κίνα, Νότια Κορέα, Ιράν, Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία, Ελβετία, Σουηδία, Νορβηγία, Ολλανδία, Βέλγιο και Δανία) εκτός από τους ταξιδιώτες τράνζιτ.
Παράλληλα, η Ουκρανία κατέγραψε τον πρώτο θάνατο από τον κορωνοϊό και θα απαγορευθεί για δύο εβδομάδες η είσοδος ξένων υπηκόων στο έδαφός της ώστε να περιοριστεί η διάδοση της νόσου, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι στη διάρκεια τηλεοπτικής ενημέρωσης.
Νεκρή από την Covid-19 είναι μια 71χρονη γυναίκα στην περιφέρεια Ζίτομιρ, η οποία είχε επιστρέψει πρόσφατα από την Πολωνία. Η Ουκρανία έχει άλλα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωναϊού.
Τέλος, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε τη Βουλγαρία η κυβέρνηση της χώρας για να αναχαιτίσει την εξάπλωση του ιού, ενώ αποφάσισε, εκδίδοντας το σχετικό διάταγμα, το άμεσο κλείσιμο έως τις 29 Μαρτίου όλων των μη αναγκαίων καταστημάτων, την ώρα που ο αριθμός των κρουσμάτων τριπλασιάστηκε σε διάστημα 24 ωρών.
Η Βουλγαρία καταμετρά σήμερα 23 κρούσματα έναντι 7 χθες και η κυβέρνηση κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, διατάσσοντας την αναστολή όλων των εμπορικών συναλλαγών σε εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, μπαρ, καφέ, νυχτερινά κέντρα και αίθουσες παιχνιδιών.
Βάσει της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που θα έχει ισχύ έως τη 13η Απριλίου, θα επιβληθούν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις από και προς τις χώρες όπου καταγράφονται πολλά κρούσματα του νέου κορωνοϊού, θα κλείσουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια και θα δίνεται η δυνατότητα στην αστυνομία να παρεμβαίνει όταν δεν τηρείται η καραντίνα.
Ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόικο Μπορίσοφ απηύθυνε έκκληση στους Βούλγαρους να τηρήσουν κατά γράμμα τους κανονισμούς και απείλησε με φυλάκιση ενός έτους όσους παραβιάζουν την καραντίνα.
«Θέλουμε η επιβολή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης να διαρκέσει έναν μήνα» είπε ο Μπορίσοφ ενώπιον του κοινοβουλίου. «Τη χρειαζόμαστε για όσους παραβιάζουν την καραντίνα», επεσήμανε.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP, Reuters