Το άρθρο των ΝΥΤ για την εγκατάσταση κράτησης μεταναστών στον Έβρο και η ελληνική θέση

Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2020 12:01
UPD:14:58
REUTERS/SHANNON STAPLETON
A- A A+

Εκτενές ρεπορτάζ για μία κρυφή, όπως τη χαρακτηρίζει, εγκατάσταση, στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, στην οποία κρατούνται πρόσφυγες προτού απελαθούν χωρίς τη νόμιμη διαδικασία, δημοσιεύουν οι New York Times επικαλούμενοι μαρτυρίες και ανάλυση δορυφορικών εικόνων. Σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν του 2012, ωστόσο, πρόκειται για μονάδα η οποία ανακαινίστηκε με χρηματοδότηση από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για διαδικασίες ελέγχου.

Η συγκεκριμένη εγκατάσταση, αναφέρουν οι New York Times στο δημοσίευμα με τίτλο «Είμαστε σαν ζώα: Μέσα στην κρυφή δομή για τους μετανάστες», είναι μία από τις διάφορες τακτικές που χρησιμοποιεί η Ελλάδα για να αποφύγει μία επανάληψη της προσφυγικής κρίσης του 2015.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει υποστηρίξει τις ενέργειές της ως νόμιμη αντίδραση στις πρόσφατες προκλήσεις από τις τουρκικές αρχές, οι οποίες από τα τέλη Φεβρουαρίου έχουν μεταφέρει χιλιάδες μετανάστες στα ελληνοτουρκικά σύνορα και ενθάρρυναν ορισμένους να διαλύσουν έναν συνοριακό φράχτη», αναφέρεται στο δημοσίευμα και προστίθενται σχετικές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ο οποίος δεν σχολίασε μεν για τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, αλλά τόνισε ότι οι αρχές έθεσαν νόμιμα υπό κράτηση και απέλασαν μετανάστες.

Σε ερώτηση που του έγινε για το δημοσίευμα κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει κανένα μυστικό κέντρο κράτησης». Όπως είπε «εφαρμόζεται το Σύνταγμα, οι νόμοι, το ευρωπαϊκό δίκαιο και δεν είναι τίποτα κρυφό». 

Οι New York Times επικαλούνται συγεκριμένα τη μαρτυρία ενός Κούρδου, του Σομάρ Αλ Χουσεΐν, ο οποίος βρισκόταν σε λεωφορεία που απέστειλαν οι Τούρκοι στα σύνορα, στις 28 Φεβρουαρίου. Αφού πέρασε τη νύχτα στη βροχή, στις όχθες του Έβρου, ο Αλ Χουσεΐν υποστηρίζει ότι έφθασε το επόμενο πρωί με λέμβο στην ελληνική πλευρά, αλλά το ταξίδι του τελείωσε μία ώρα αργότερα. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ίδιος, συνελήφθη από την ελληνική φρουρά των συνόρων και μαζί με άλλους μεταφέρθηκε σε κέντρο κράτησης, το οποίο χρησιμοποιώντας το κινητό του διαπίστωσε ότι βρισκόταν μερικά μέτρα ανατολικά του χωριού Πόρος.  

Έξω από τις εγκαταστάσεις με τα τρία κτίσματα περίμεναν εκατοντάδες άλλοι μετανάστες, σύμφωνα με τον Αλ Χουσεΐν, ο οποίος οδηγήκε σε ένα γεμάτο δωμάτιο και του πήραν το κινητό. «Γι’ αυτούς είμαστε σαν ζώα», σχολιάζει για τους Έλληνες φύλακες.

Έπειτα από μία νύχτα χωρίς φαγητό και νερό, την 1η Μαρτίου, ο Αλ Χουσεΐν και δεκάδες άλλοι μεταφέρθηκαν πίσω στον ποταμό Έβρο, όπου Έλληνες αστυνομικοί τους μετέφεραν πίσω στην τουρκική πλευρά με μικρό ταχύπλοο.

Όπως υποστηρίζουν η Λένα Καραμανίδου από το Glasgow Caledonian University και ο Μπερντ Κασπάρεκ από το University of Gottingen στο blog «Respond», το κέντρο του Πόρου ήταν αρχικά στρατιωτική εγκατάσταση που χρησιμοποιούνταν για την επιτήρηση των συνόρων. Το 2012 μεταφέρθηκε στην Ελληνική Αστυνομία, που ήταν υπεύθυνη για τον έλεγχο της μετανάστευσης και τη διαχείριση των συνόρων.

Η ανακαίνιση και η επέκταση των παλαιών εγκαταστάσεων και η αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού χρηματοδοτήθηκαν από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη Διαχείριση της Μετανάστευσης και τη Μεταρρύθμιση του Ασύλου αναφέρει συγκεκριμένα το κέντρο του Πόρου ως μονάδα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για διαδικασίες ελέγχου (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 2012).

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή