Η χώρας μας μετράει 21 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα από την ομάδα των εκδρομέων στους Αγίους Τόπους, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός να έχει ανέβει στα 31. Αυτό ανακοινώθηκε στην επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας από τον επιδημιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα.
Εννέα άτομα από το γκρουπ των εκδρομέων νοησηλεύονται με τα τρία εξ αυτών να είναι πιο σοβαρά. Οι υπόλοιποι βρίσκονται σε κατοίκον περιορισμό.
Σε ερώτηση της «Ν» για τις ηλικίες που προσβάλλει ο ιός, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως σε διεθνές επίπεδο το 70% των κρουσμάτων αφορά ηλικίες 30 έως 69 ετών. Αυτό σημαίνει ότι είναι πανδημικός και προσβάλλει και νεαρές ηλικίες, με τα κυριότερα συμπτώματα να είναι ο πυρετός και ο βήχας.
Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε πως ο ιός συνεχίζει να μεταδίδεται πολύ εύκολα για αυτό και τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως αναμένεται μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, εκτιμώντας ότι έως και 15% του πληθυσμού θα έχει μολυνθεί μετά την οξεία φάση της επιδημίας. «Υπολογίζουμε με τα μαθηματικά μας μοντέλα και με την ελπίδα ότι ο καιρός θα παίξει ένα ρόλο στην αποφυγή της περαιτέρω διασποράς, ότι μπορεί να φτάσουμε το 10%, το 15% του πληθυσμού, μπορεί να είναι και πολύ λιγότερο, μπορεί να είναι το 5% αυτή την περίοδο και να αυξηθεί παραπάνω την επόμενη χρονιά το χειμώνα, που ευνοεί τη μετάδοση τέτοιων ιών».
Ωστόσο ξεκαθάρισε πως δεν χρειάζεται πανικός, καθώς στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων η νόσος εκδηλώνεται με ήπια συμπτώματα.
Σημείωσε επίσης πως το Ισραήλ δεν ήταν στον ορισμό κρούσματος της Ευρώπης, όταν επέστρεψε στν Ελλάδα στις 27 Φεβρουαρίου το γκρουπ των ταξιδιωτών. Ο εντοπισμός της νόσου στο γκρουπ έγινε χάρη στην επαγρύπνηση της ιατρικής ομάδας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Πατρών. Στην Αμαλιάδα όπως είπε έχουμε μετάδοση στην κοινότητα και μάλιστα από χώρα, που δεν περιμέναμε, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί πανικό. Περισσότερες από 400 επαφές έχουν ήδη ιχνηλατηθεί.
Ουσιαστικά με τις τελευταίες ανακοίνωσεις αλλάζει ο χάρτης των χωρών που εμπίπτουν στον ορισμό του κρούσματος. Στην Ελλάδα υπάρχει προγραμματισμός για τα αποθέματα (υλικά, φάρμακα, κενές κλινικές) σε περίπτωση που αυξηθούν τα κρούσματα, ενώ εάν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς, εργαστηριακή ανίχνευση θα γίνεται μόνο στα σοβαρά περιστατικά.
Υπάρχουν επίσης ειδικά δίκτυα επιτήρησης ανά την επικράτεια και συνεννόηση με τις μητροπόλεις για να δοθούν κατάλληλες οδηγίες στον κόσμο. Όσον αφορά στα άτομα που νοησηλεύονται, για να λάβουν εξιτήριο πρέπει να είναι αρνητικοί σε δύο διαδοχικές εξετάσεις για την παρουσία του ιού.
naftemporiki.gr