Του Γιώργου Φωκιανού
[email protected]
Την ώρα που η ένταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο συνεχίζεται, η κυβέρνηση αναμένει απτές πράξεις υποστήριξης από τους Ευρωπαίους εταίρους, κάνοντας λόγο για μια οργανωμένη και συντονισμένη επιχείρηση που ενθαρρύνεται και κατευθύνεται από την τουρκική κυβέρνηση.
Μία ημέρα μετά την αυτοψία που πραγματοποίησαν στην περιοχή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. η Αθήνα βασίζεται στην άμεση επιχειρησιακή υποστήριξη στην προσπάθεια θωράκισης των ελληνικών συνόρων, που αποτελούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πέραν της «ρητορικής» αλληλεγγύης που εκφράζεται από το σύνολο, σχεδόν, της Ευρώπης και όχι μόνο, σημασία έχουν οι πράξεις, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, οι οποίες στέκονται στις υποσχέσεις για χρηματική υποστήριξη ύψους 700 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για τη διαχείρηση του μεταναστευτικού, κάτι που προανήγγειλε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από τον Έβρο.
Εξάλλου, η ίδια τόνισε πως θα υπάρξει άμεση στήριξη στη χώρα που αφορά εξοπλισμό και προσωπικό για την προστασία των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας.
Παράλληλα, αναμένεται η άφιξη τμήματος ευρωστρατού κατά μήκος του Έβρου, αλλά και για τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων, καθώς η Frontex ετοιμάζεται να αναπτύξει μια ομάδα ταχείας παρέμβασης (RABIT) με ένα σκάφος ανοιχτής θαλάσσης, έξι σκάφη για παράκτιες περιπολίες, δύο ελικόπτερα, ένα αεροσκάφος, δύο οχήματα με θερμικές κάμερες, 100 συνοριοφύλακες πέραν των ήδη υπαρχόντων 530.
Σημειώνεται, ακόμη, πως η Ελλάδα υπέβαλε και αίτημα ενεργοποίησης του μηχανισμού πολιτικής προστασίας, μέσω του οποίου, σύμφωνα με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, μπορεί να έρθει υλική βοήθεια για την καθημερινή διαχείριση και τη διαβίωση των προσφύγων μεταναστών (ιατρικός εξοπλισμός, σκηνές, κουβέρτες κ.λπ.).
Από την πλευρά της η Frontex εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή της στην Ελλάδα στην αντιμετώπιση της παρούσας κατάστασης στα εξωτερικά της σύνορα με την Τουρκία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου της Frontex, ο οργανισμός «υποστηρίζει πλήρως την Ελλάδα στην αντιμετώπιση της παρούσας κατάστασης στα εξωτερικά της σύνορα με την Τουρκία, με πνεύμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».
Το διοικητικό συμβούλιο δηλώνει έτοιμο να επεκτείνει περαιτέρω την υποστήριξη της Frontex στη χώρα μας και σε άλλους επιχειρησιακούς τομείς ή και τύπους βοήθειας στο πλαίσιο της εντολής της, ενώ ζητεί από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, αλλά και τον οργανισμό να αξιολογούν συνεχώς τις ανάγκες με βιώσιμο τρόπο.
Επιπλεόν, η ευρωπαϊκή «συνοριοφυλακή» αναδιατάσσει τα μέλη της από άλλες επιχειρήσεις, ενώ προτίθεται να ζητήσει από άλλες χώρες να παράσχουν άμεσα φύλακες, αξιωματικούς και εξοπλισμό.
Στο μεταξύ και άλλα ευρωπαϊκή κράτη, όπως η Γερμανία και η Αυστρία, δήλωσαν έτοιμα για τεχνική βοήθεια, δηλαδή ενίσχυση σε υλικά μέσα και ανθρώπινο δυναμικό, προκειμένου να επιχειρήσουν στο πλευρό των Ελλήνων αστυνομικών και συνοριοφυλάκων.
Ειδικότερα, το Βερολίνο αναμένεται να στείλει στην Αθήνα ένα ελικόπτερο και 20 αστυνομικούς. Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, οι αστυνομικοί θα ενταχθούν στην δύναμη της Frontex, όπου υπηρετούν ήδη άλλοι 60 Γερμανοί αστυνομικοί.
Η Αυστρία, δια μέσω του καγκελαρίου, Σεμπάστιαν Κουρτς, ανέφερε πως «είμαστε σε επαφή με τους Έλληνες, οι οποίοι έχουν την πλήρη υποστήριξή μας στα μέτρα προστασίας των συνόρων και συζητούμε το πού μπορούμε να συμβάλουμε οικονομικά, όπως και με αστυνομικούς».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Έλληνα πρωθυπουργό, με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με τον αντιπρόεδρο της τον αρμόδιο Επίτροπο για θέματα Μετανάστευσης.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως από ελληνικής πλευράς δυνάμεις της ΕΛΑΣ και του στρατού συνεχίζουν να καταφθάνουν από στη μεθόριο του Έβρου προς ενίσχυση της συνοριοφυλακής. Οι αστυνομικές ενισχύσεις αναπτύσσονται κυρίως στο βόρειο τμήμα του Έβρου, όπου συνεχώς υπάρχουν απόπειρες παραβίασης των συνόρων, ενώ στο ανατολικό Αιγαίο περιπολούν 52 σκάφη του Λιμενικού και του πολεμικού ναυτικού.