Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Να αξιοποιήσει το κλίμα στο εσωτερικό και τη στήριξη της Ε.Ε., κάνοντας άμεσες κινήσεις για την αντιμετώπιση των έκτακτων γεγονότων στον Έβρο, αλλά και της μόνιμης κατάστασης στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, επιχειρεί η κυβέρνηση.
Μετά την επίσκεψη της ηγεσίας της Ε.Ε. στον Έβρο και το «ναι» του κ. Τσίπρα στο κλείσιμο των συνόρων κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο Mega, στο Μαξίμου θεωρούν ότι το momentum επιτρέπει - αν δεν επιβάλλει – αποφάσεις που τις προηγούμενες ημέρες έδειχναν πιο δύσκολες.
Με δεδομένο ότι η ΠΝΠ για την κατάργηση της διαδικασίας ασύλου για έναν μήνα με ισχύ από 1ης Μαρτίου υπεγράφη χθες και όσοι εισήλθαν από τον Έβρο ή από τα νησιά στην Ελλάδα από την 1η Μαρτίου και μετά είναι παράνομοι, ανοίγει το θέμα της δημιουργίας κλειστών κέντρων στην ενδοχώρα – σε πρώτη φάση στη βόρεια Ελλάδα - ώστε να κρατηθούν όσοι εισήλθαν παράνομα τις τελευταίες ημέρες και είναι προς απέλαση. Στη δημιουργία των κλειστών κέντρων, άλλωστε, στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου αλλά και την ενδοχώρα θα κατευθυνθούν τα 700 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε ως έκτακτη στήριξη στην Ελλάδα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, από τα οποία τα μισά είναι άμεσα διαθέσιμα.
Ταυτόχρονα, η αποχώρηση της ηγεσίας της Ε.Ε. από τον Έβρο, σημαίνει και την έναρξη μίας σειράς κινήσεων εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ώστε η στήριξη στα λόγια να αποκτήσει πρακτικό χαρακτήρα και οι ελληνικές δυνάμεις να βοηθηθούν αποτελεσματικά από ευρωπαϊκές όχι μόνο στον Έβρο αλλά και στα νησιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ οι φακοί της δημοσιότητας ήταν χθες στραμμένοι στον Έβρο, πολλοί αιτούντες άσυλο συγκεντρώθηκαν, χθες, στο λιμάνι της Μυτιλήνης επειδή είχε κυκλοφορήσει μέσω κοινωνικών δικτύων, η φήμη ότι θα φτάσει πλοίο στο νησί, με το οποίο θα μεταφερθεί κόσμος στην ενδοχώρα. Η αλήθεια ήταν ότι στη Λέσβο έφτασε όντως αρματαγωγό πλοίο, αλλά για να μείνουν (για μερικές ημέρες) κάποιες οικογένειες προσφύγων και μεταναστών που παρέμεναν σε περιφραγμένο χώρο κοντά στο λιμάνι, αφού οι κάτοικοι εμπόδισαν τη μεταφορά τους στη Μόρια.
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η αναστολή της διαδικασίας ασύλου έχει ήδη λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους διακινητές προσφύγων και μεταναστών, επικρατεί όμως παράλληλα και η πεποίθηση πως ούτε στον Έβρο, ούτε στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου η ομαλοποίηση της κατάστασης είναι ζήτημα ημερών.
Η επόμενη ημέρα της επίσκεψης της ηγεσίας της Ε.Ε. στον Έβρο, βρίσκει την κυβέρνηση σε εγρήγορση και σε γραμμή διεκδίκησης των χειροπιαστών αποτελεσμάτων για τα οποία δεσμεύτηκαν οι Ευρωπαίοι. Αυτό για την Αθήνα σημαίνει άμεση επιχειρησιακή υποστήριξη στην προσπάθεια θωράκισης των συνόρων. Αναμένεται η άφιξη τμήματος ευρωστρατού κατά μήκος του Έβρου, αλλά και για τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων, καθώς η Frontex ετοιμάζεται να αναπτύξει μια ομάδα ταχείας παρέμβασης (RABIT) με ένα σκάφος ανοιχτής θαλάσσης, έξι σκάφη για παράκτιες περιπολίες, δύο ελικόπτερα, ένα αεροσκάφος , δύο οχήματα με θερμικές κάμερες, 100 συνοριοφύλακες πέραν των ήδη υπαρχόντων 530.
Η Ελλάδα υπέβαλε και αίτημα ενεργοποίησης του μηχανισμού πολιτικής προστασίας, μέσω του οποίου, σύμφωνα με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, μπορεί να έρθει υλική βοήθεια για την καθημερινή διαχείριση και τη διαβίωση των προσφύγων μεταναστών (ιατρικός εξοπλισμός, σκηνές, κουβέρτες κ.λπ.).
Σε αυτό το κλίμα, κρίσιμη για τη συνέχεια, θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση στις Βρυξέλλες των υπουργών Εσωτερικών και η επικείμενη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στην Κροατία, ενώ είναι καθαρή η πρόθεση του Έλληνα πρωθυπουργού να διαμηνύσει προς κάθε παραλήπτη εντός και εκτός ότι η Ελλάδα ακολουθεί διαφορετική πολιτική ειδικά σε ό,τι αφορά την προστασία των συνόρων.