Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Μεγάλη βαρύτητα στη συνάντησή του Πρωθυπουργού με τα στελέχη της αυτοδιοίκησης από τη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο, δίνουν κυβερνητικές πηγές για την εκτόνωση της έκρυθμης κατάστασης στο βορειοανατολικό Αιγαίο.
Η μη συμμετοχή του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κ. Μουτζούρη - μετά την αποκάλυψη του βίντεο με το οποίο επιτίθεται με χυδαίο τρόπο κατά του κ. Μητσοτάκη – δεν αλλάζει πολλά σε σχέση με τον στόχο της κυβέρνησης. Το θέμα του κ. Μουτζούρη είναι ανοικτό, πληροφορίες κάνουν λόγο μέχρι και για παραίτησή του, αλλά το plan b της κυβέρνησης, όπως έγραψε από χθες η «Ν» είναι μετά την απόφαση για μερική απόσυρση των ΜΑΤ από τα νησιά, η επανέναρξη διαλόγου και η εκτόνωση της κατάστασης, χωρίς όμως να κάνει πίσω από την κατασκευή των κλειστών δομών.
Η απόφαση για την πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη, ελήφθη σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του υφυπουργού Λευτέρη Οικονόμου και του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα. Αποφασίστηκε να αποσυρθούν από τα νησιά τα ΜΑΤ και να κληθεί σήμερα το απόγευμα στο Μαξίμου ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, μαζί με τους αντιπεριφερειάρχες και τους δημάρχους των τριών νησιών, της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου, ώστε να γίνει μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός θα επιμείνει στην ανάγκη κατασκευής κλειστών δομών, θα δεσμευθεί σε χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο των ανοικτών κέντρων όπως αυτό της Μόριας και θα ζητήσει από τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να πέσουν οι τόνοι, υποστηρίζοντας ότι η έκρυθμη κατάσταση είναι αδιέξοδη και δεν μπορεί να συνεχιστεί.
«Θέλω να κάνω ακόμα μία έκκληση: Να πέσουν οι τόνοι, να μετριαστεί αυτή η άγονη αντίδραση, η οποία δεν οδηγεί ουσιαστικά πουθενά. Διότι είναι προς όφελος, τελικά, των ίδιων των νησιών να κατασκευαστούν σύγχρονες φυλασσόμενες δομές» επανέλαβε χθες στον Alpha ο κ. Πέτσας, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η σημερινή του παρέμβαση στον ΣΚΑΪ, όπου οριστικοποίησε πως μετά το βίντεο που κυκλοφόρησε με τον κ. Μουτζούρη να επιτίθεται στον κ. Μητσοτάκη, ελήφθη απόφαση ο κ. Μουτζούρης να μην είναι στη συνάντηση το απόγευμα.
Η απόσυρση των ΜΑΤ και η πρωτοβουλία νέου διαλόγου από τον Πρωθυπουργό είναι κινήσεις που αντιμετωπίζονται θετικά από την αντιπολίτευση, παρά το γεγονός ότι στις επίσημες αντιδράσεις κυριαρχεί η έντονη κριτική για έλλειψη σχεδίου, τεράστιες ευθύνες για το χάος που έχει δημιουργηθεί στο βορειοανατολικό Αιγαίο κλπ. Είναι ενδεικτικό ότι την ίδια ώρα που ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατηγορεί την κυβέρνηση γι' αυταρχισμό, στέλνει μήνυμα ότι θα βάλει «πλάτη» στη διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου για την διαχείριση του προβλήματος: «Αν όμως επιμείνει στις αδιέξοδες και αυταρχικές επιλογές, δεν μπορούμε παρά να είμαστε απέναντι στην κυβέρνηση, και δίπλα στους συμπολίτες μας στα νησιά που δικαίως αγωνιούν και αντιστέκονται» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
«Η κυβέρνηση πρόθυμη, άφωνη και αδύναμη στην Ευρώπη, κάνει επίδειξη πυγμής με επιτάξεις και ΜΑΤ στα νησιά. Η “συμφωνία αλήθειας” του κ. Μητσοτάκη με τους νησιώτες αποδείχθηκε ένα μεγάλο ψέμα και ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό» δήλωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, ενώ για ξεσηκωμό του λαού έκανε λόγο το ΚΚΕ.
REUTERS/ELIAS MARCOU
Από τις χθεσινές συγκρούσεις στο στρατόπεδο Κυριαζή
Στελέχη της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι η διαχείριση του προσφυγικού από την κυβέρνηση Μητσοτάκη αποτελεί απόδειξη αποτυχίας για τη λειτουργία του επιτελικού κράτους. Προβληματισμός για τις κινήσεις που προηγήθηκαν αλλά και αυτές που πρέπει να γίνουν, υπάρχει και στις τάξεις της κυβέρνησης. Στελέχη στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος θεωρούν ότι έγιναν σοβαρά λάθη πολιτικής και επικοινωνίας κατά την προεκλογική περίοδο από την πλευρά στελεχών της Νέας Δημοκρατίας που έστελναν μηνύματα στην κοινή γνώμη και τις τοπικές κοινωνίες ότι η αλλαγή της κατάστασης στα νησιά προς το καλύτερο ήταν απλά και μόνο θέμα πολιτικής βούλησης που δεν υπήρχε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ζήτημα ήταν και είναι πολύ πιο σύνθετο, πολύ πιο πολύπλοκο και δύσκολο.
Σε αυτό το κλίμα, συνεδριάζει στις 12 το υπουργικό συμβούλιο, όπου εκτός από το προσφυγικό και την κατάσταση στο βορειοανατολικό Αιγαίο και τα βήματα που πρέπει να γίνουν μετά το πρώτο επίσημο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα, θα συζητηθούν το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για την εταιρική διακυβέρνηση, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ενώ θα παρουσιαστεί και η επιλογή του υπουργείου Δικαιοσύνης γα τη θέση του αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας.