«Η ΠΓΔΜ οφείλει να κάνει τώρα τα βήματα που τους αναλογούν», τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στη Βουλή απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού Γεωργίου Καρατζαφέρη σχετικά με τις θέσεις της κυβέρνησης στο θέμα των Σκοπίων.
«Εάν η ΠΓΔΜ θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, οφείλει να αποδείξει στην πράξη ότι είναι σύμμαχος και εταίρος, να δείξει έμπρακτο σεβασμό στις αρχές του διεθνούς δικαίου», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι δεν χτίζονται συμμαχικές σχέσεις με την αδιαλλαξία.
Είπε ακόμη ότι τα Σκόπια πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι με εμμονή σε προπαγάνδα εχθρικής, αλυτρωτικής λογικής δεν χτίζονται σχέσεις αλληλεγγύης.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις Αθηνών-Σκοπίων διεξάγονται εδώ και, περίπου, 15 χρόνια με σκοπό να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στη βάση σύνθετης ονομασίας. «Αλλαγή πλεύσης δεν υπάρχει. Αυτό που υπάρχει είναι ειλικρίνεια, αποφασιστικότητα και εποικοδομητικό πνεύμα. Ήδη, αυτές οι μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις έχουν εισέλθει σε νέο στάδιο, με ιδιαίτερη σημασία».
Η ΠΓΔΜ, «εάν, πράγματι, θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, θέλει να ενταχθεί στην Ε.Ε., οφείλει να ανταποκριθεί στο αυτονόητο:
- Να αποδείξει, στην πράξη, ότι θέλει να είναι σύμμαχος και εταίρος.
- Να επιδείξει έμπρακτο σεβασμό στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.
- Να αποδείξει ότι πληροί, χωρίς εκπτώσεις, όλα τα προαπαιτούμενα.
- Να διανύσει την απόσταση που της αναλογεί, για να συναντηθούμε σε μια κοινά, σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση».
«Αλλος δρόμος για την ένταξη των Σκοπίων στους ευρωατλαντικούς οργανισμούς δεν υπάρχει», επισήμανε ο κ. Καραμανλής.
«Στα εθνικά ζητήματα ορίσαμε ξεκάθαρη γραμμή, από αυτή την γραμμή δεν κάνουμε πίσω, δεν ωφελεί ο λαϊκισμός, η αφοσίωση στην πατρίδα απαιτεί διορατικότητα και σύνεση», τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του, ο κ. Καρατζαφέρης θεώρησε υποχώρηση από την αρχική εθνική θέση το να προστρέξει η κυβέρνηση -δια στόματος Υπουργού Εξωτερικών- να μιλήσει για σύνθετη ονομασία.
Όσο για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι πρέπει να κατατεθεί νόμος που να προβλέπει ότι η διεύρυνση της Ευρώπης περνά με κύρωση από το λαό με δημοψήφισμα και όχι από τη Βουλή.