Συνεχίστηκε και το Μάρτιο το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον που σημειώθηκε στην εγχώρια αγορά ομολόγων κατά το πρώτο δίμηνο του έτους συνοδευόμενο από σημαντική αύξηση της αξίας των συναλλαγών καθώς και των τιμών.
Η αξία των συναλλαγών στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ) σχεδόν τετραπλασιάσθηκε από το αντίστοιχο περυσινό διάστημα φθάνοντας τα 20.244 δισ. δρχ. (59,41 δισ. ευρώ) έναντι 5.466 δισ. δρχ. Παράλληλα, οι τιμές των ομολόγων κατά το πρώτο τρίμηνο 2001 κατέγραψαν σημαντικά κέρδη 32 – 240 μονάδων βάσης (bps).
Ιδιαίτερα σημαντικά ήταν τα κέρδη που σημείωσαν οι μακροπρόθεσμοι τίτλοι, και ιδιαίτερα τα 15ετή και 20ετή ομόλογα, των οποίων οι τιμές αυξήθηκαν κατά 232 – 240 bps αντίστοιχα, γεγονός που αντανακλά τη μείωση των αποδόσεων κατά 26 και 21 bps. Η διαφορά στην απόδοση των μακροπρόθεσμων ελληνικών τίτλων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών το διάστημα αυτό κυμάνθηκε μεταξύ 60 – 75 bps έναντι 30 – 50 bps των αντίστοιχων περιφερειακών αγορών (Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία). Αντίθετα, στις βραχυπρόθεσμες περιόδους τα περιθώρια μείωσης ήταν περιορισμένα, καθώς ήδη η διαφορά της απόδοσης του 3ετούς ομολόγου από του αντίστοιχου γερμανικού είναι η ίδια (περίπου 15 bps) με αυτή των αντίστοιχων τίτλων στις υπόλοιπες περιφερειακές αγορές.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο αναφοράς (benchmark με ημερομηνία λήξης 18/5/2011) σημείωσε άνοδο 74 bps, κλείνοντας το Μάρτιο σε 100,55 με αντίστοιχη απόδοση 5,28% έναντι 99,81 με απόδοση 5,37% στις 31-1-2001. Παρ’ όλα αυτά, η διαφορά της απόδοσης μεταξύ του 10ετούς αντιπροσωπευτικού ελληνικού ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό διευρύνθηκε σε 58 bps το Μάρτιο έναντι 55 bps τον Ιανουάριο και 56 bps το Φεβρουάριο, καθώς μετά την πτώση των διεθνών χρηματιστηρίων τα επενδυτικά κεφάλαια στράφηκαν κυρίως στις πιο ανεπτυγμένες αγορές ομολόγων των ΗΠΑ και της Γερμανίας.
Το θετικό κλίμα στην εγχώρια αγορά, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, αναμένεται να συνεχισθεί με το ενδιαφέρον των ξένων και εγχώριων επενδυτών να παραμένει αμείωτο, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και στην πρόσφατη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’ s σε Α από Α-. Επιπλέον, βραχυπρόθεσμα οι ομολογιακές αγορές αποτελούν ασφαλείς τοποθετήσεις εν μέσω της αρνητικής διεθνούς οικονομικής συγκυρίας.