Την εκτίμηση ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης ήρθε για να μείνει και ότι «εάν ήμασταν απελευθερωμένοι από τις κομματικές μας αναφορές», θα την υπερψήφιζαν Ν.Δ., Κίνημα Αλλαγής και ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε σε παρέμβασή του, κατά τη συζήτηση του νέου ασφαλιστικού, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
Εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την προοπτική του υπό ψήφιση νόμου, είπε τα εξής:
- «Η αρχιτεκτονική δομή του συστήματος έχει βασικό πυλώνα τη βασική και ανταποδοτική σύνταξη. Ποιος θα τολμήσει αύριο να το αλλάξει; Σε αυτό, το πολιτικό σύστημα είναι ενωμένο.
- Ο νόμος Κατρούγκαλου υπολογίζει τον συντάξιμο μισθό με βάση το σύνολο του εργασιακού βίου. Ήταν σωστό; Ναι. Δεν το άλλαξα. Υπάρχει κάποιος που θα το αλλάξει; Όχι.
- Τρίτον το ζήτημα που αφορά τους συντελεστές αναπλήρωσης, αυτοί που φέρνουμε εμείς έχει και την ιδεολογική μας αντίληψη ότι το σύστημα πρέπει να είναι ελκυστικό και ανταποδοτικό. Γι' αυτό το αυξάνουμε για μετά τα 30 χρόνια. Είπε κάποιο από τα τρία κόμματα ότι θα αλλάξει την ανταποδοτικότητα;
- Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και την κατάργηση των κλάσεων. Υπάρχει κάποιος που θα το αλλάξει; Ούτε ένας. Διότι θα βρει την αντίσταση όλου του κόσμου, των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων και των επαγγελματιών.
- Η ενοποίηση, που ξεκίνησε από την κ. Πετραλιά, βρήκε όλους απέναντι όλους. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε το βήμα της διοικητικής ενοποίησης δεν αντέδρασε. Σήμερα ενοποιούμε όλους τους εναπομείναντες φορείς. Υπάρχει κάποιος που λέει ότι θα (ξανα-) κατακερματίσει στο ασφαλιστικό σύστημα; Μόνο ένας φορέας θα υπάρχει πλέον, ο ΕΦΚΑ.
- Πιστεύετε ότι θα ξαναέρθει υπουργός Εργασίας στη Βουλή και θα φέρει ασφαλιστικό χωρίς αναλογιστική μελέτη και χωρίς μελέτη επάρκειας συντάξεων, που απαίτησε και το Συμβούλιο της Επικρατείας; Όχι. Και αυτό μας ενώνει.
- Όποιος υπουργός Εργασίας στο μέλλον, για την όποια αλλαγή που "γαλαντόμα" θα θέλει να κάνει, θα πρέπει να δικαιολογεί στη βάση της αναλογιστικής μελέτης, την εξέλιξη της συνταξιοδοτικής δαπάνης. Ποιος θα μοιράζει αυξημένες συντάξεις, όταν θα εκτινάσσει τη συνταξιοδοτική δαπάνη ως προς το ΑΕΠ, σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Κανένας».
«Τελικά, εάν αφαιρέσουμε τις κομματικές μας αναφορές, το νομοσχέδιο αυτό ενώνει και ήρθε για να μείνει», κατέληξε ο κ. Βρούτσης.