Γ. Βρούτσης: Ο συνδικαλισμός δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως μοχλός μικροκομματικών συσχετισμών

Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2020 15:16
UPD:15:19
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Για μία υποκριτική απεργία έκανε λόγο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή τη σημερινή 24ωρη κινητοποίηση κατά του σχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως για την κυβέρνηση ο συνδικαλισμός είναι πυλώνας της δημοκρατίας.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια του 23ου Συμποσίου Ανθρώπινου Δυναμικού της KPMG, ο κ. Βρούτσης τόνισε πως «πρώτη φορά, γίνεται απεργία εναντίον των αυξήσεων που έρχονται», λέγοντας ότι είναι υποκριτικό «να υποστηρίζεις την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και, όταν αυτός ήρθε στη Βουλή, να μην πραγματοποιούνται απεργιακές κινητοποιήσεις και, τώρα, που ανήκει στο παρελθόν να γίνεται απεργία, για να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου».

«Αυτός είναι ο ορισμός του συνδικαλιστικού παραλογισμού, αλλά δεν πρόκειται για παραλογισμό. Δυστυχώς, ο συνδικαλισμός και οι αποφάσεις που λαμβάνει το τελευταίο διάστημα, εξυπηρετούν μικροκομματικές σκοπιμότητες» υποστήριξε ο κ. Βρούτσης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ του γόνιμου διαλόγου.

Σύμφωνα με τον υπουργό, επιβάλλεται να τηρείται η εργατική νομοθεσία και να προστατεύονται οι εργαζόμενοι. «Δεν πρέπει, όμως, ο συνδικαλισμός να χρησιμοποιείται ως μοχλός μικροκομματικών συσχετισμών, καθώς στο τέλος υπονομεύεται ο ίδιος ο συνδικαλισμός. Για παράδειγμα, σήμερα, πραγματοποιούν απεργία όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τη στιγμή που όλοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ θα είναι ωφελημένοι από το νέο ασφαλιστικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εργασίας περιέγραψε τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Εργασίας, επισημαίνοντας ότι, για την ανάταξη της οικονομίας, το υπουργείο έχει διαμορφώσει ένα νέο μείγμα πολιτικής με στρατηγικές επιλογές. Όπως είπε, στόχος είναι η διαμόρφωση ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου κράτους, εργαζομένων και επιχειρήσεων, η επίτευξη υψηλότερου διαθέσιμου εισοδήματος για όλους, καθώς και η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.

Όπως υπογράμμισε, υλοποιείται ήδη μία δέσμη συνεκτικών παρεμβάσεων στο θεσμικό πλαίσιο της αγοράς εργασίας στο πεδίο της απασχόλησης και της κοινωνικής ασφάλισης.

«Προχωράμε, με αιχμή τον αναμορφωμένο πλέον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), σε παρεμβάσεις με συγκεκριμένους άξονες και με έμφαση στη σύζευξη μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας. Στοχεύουμε στην καλύτερη διασύνδεση μεταξύ των συστημάτων εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης και των αναγκών της αγοράς εργασίας. Επίσης, αναβαθμίζουμε περαιτέρω το Μηχανισμό Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας, μέσω της περαιτέρω εξειδίκευσης και της αυτοματοποίησης της ροής δεδομένων και μέσω των νέων πηγών άντλησης στοιχείων, όπως το taxisnet και ο νέος e-ΕΦΚΑ, ο οποίος δημιουργείται από την 1η Μαρτίου 2020, μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού νόμου» σημείωσε ο κ. Βρούτσης, προσθέτοντας ότι αναβαθμίζεται ο θεσμός της Μαθητείας και επανεξετάζεται το κανονιστικό πλαίσιο για την πρακτική άσκηση.

Παράλληλα, τόνισε ότι ένας ακόμη στόχος είναι η ανάπτυξη εξωστρέφειας και συνεργειών, καθώς και η στενότερη συνεργασία με τις επιχειρήσεις, αλλά και τους κοινωνικούς εταίρους. «Στο σχεδιασμό μας εντάσσεται και η αναμόρφωση των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, με έμφαση στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, κυρίως, στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Επιπλέον, στηρίζουμε και ενθαρρύνουμε καινοτόμες πρωτοβουλίες, όπως είναι η διυπουργική ομάδα του ReBrain Greece. Το πρόγραμμα αυτό έχει συμβολικό χαρακτήρα και στοχεύει στην επιστροφή στην Ελλάδα 500 νέων επιστημόνων, μέχρι 40 ετών, για να καλύψουν ανάγκες των επιχειρήσεων» διευκρίνισε.

«Αναφορικά με το θεσμικό πλαίσιο της αγοράς εργασίας, εμπεδώνουμε τη συλλογική αυτονομία των κοινωνικών εταίρων, εμπλουτίζοντας το περιεχόμενο των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Καθιερώνουμε όρους διαφάνειας και αντιπροσωπευτικότητας τόσο στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, όσο και στην ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, με τη δημιουργία μητρώων συνδικαλιστικών οργανώσεων εργοδοτών και εργαζομένων. Εισάγουμε την ηλεκτρονική ψηφοφορία στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων για τα συνδικαλιστικά όργανα» δήλωσε ο κ. Βρούτσης.

Περιγράφοντας τις δράσεις του υπουργείου Εργασίας, είπε επίσης ότι συστηματοποιούνται οι διαδικασίες ελέγχου της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας από την Επιθεώρηση Εργασίας, μέσω της δημιουργίας μητρώου παραβατικότητας. «Πιστεύουμε στην τήρηση της εργατικής νομοθεσίας» επανέλαβε ο αρμόδιος υπουργός.

Ταυτόχρονα, όπως υπενθύμισε, δημιουργείται ένα νέο σύστημα κυρώσεων και προστίμων, που βασίζεται στην αντικειμενικότητα, τη διαφάνεια, τη σαφήνεια και την απλότητα, αλλά και στην ψηφιακή διαχείριση των προστίμων. Στο σημείο αυτό, υπογράμμισε ότι αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη αυστηρότητα οι παραβάσεις που αφορούν τη μερική απασχόληση, την αδήλωτη εργασία και την παράνομη υπέρβαση του ωραρίου, πέραν από αυτό που έχει συμφωνηθεί αρχικά. Μία σημαντική πρωτοβουλία, σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, είναι και ο εξορθολογισμός των προστίμων της εργατικής νομοθεσίας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή