«Οι συναλλαγματικές επενδύσεις πολλών χωρών όπως είναι η Κίνα και οι αραβικές χώρες θα στραφούν σταδιακά στο ευρώ. Και αυτό είναι προς το συμφέρον των χωρών αυτών. Η διαδικασία αυτή θα είναι αργή. Σας υπενθυμίζω ότι μόνο η συζήτηση που γίνεται γύρω από αυτό το ζήτημα έχει ως συνέπεια να αυξάνεται η ζήτηση σε ευρώ και αυτό συμβάλλει στην ανατίμηση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος».
Tα παραπάνω τονίζει ο Ρολφ Σνάιντερ, οικονομικός αναλυτής του ομίλου Allianz, σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle. Σε ερώτηση για το ποιοι κίνδυνοι μπορεί να προκύψουν εάν αυξηθεί η ζήτηση του ευρώ, για παράδειγμα στην Κίνα, ο Γερμανός αναλυτής απαντά:
«Αυτό σημαίνει ότι η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου θα καταγράφει κάθε τόσο νέα ρεκόρ, αλλά και έντονες διακυμάνσεις. Το δολάριο παραμένει σε χαμηλά επίπεδα επειδή εκφράζονται φόβοι για οικονομική ύφεση στην Αμερική. Και εάν μετά την κρίση των ενυπόθηκων δανείων προκύψει άλλη μία σοβαρή κρίση, δεν μπορώ να αποκλείσω κατάρρευση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου. Η αβεβαιότητα και οι μεγάλες διακυμάνσεις στις ισοτιμίες επιβαρύνουν την παγκόσμια οικονομία».
Ο κ. Σνάιντερ αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο το ευρώ να αντικαταστήσει κάποια μέρα το δολάριο ως παγκόσμιο νόμισμα: «Δεν νομίζω να συμβεί αυτό. Βαδίζουμε βεβαίως στην κατεύθυνση δύο ή τριών παγκόσμια κυρίαρχων νομισμάτων. Μέχρι τώρα ήταν το δολάριο. Τώρα προστέθηκε και το ευρώ, αλλά η πορεία προς την επικράτηση είναι μακρά. Όλες οι διαρθρωτικές διαδικασίες συντελούνται με αργούς ρυθμούς. Το ίδιο ισχύει και για τη σχέση του ευρώ με το δολάριο».