Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν θεωρεί αναγκαία την έναρξη νέας πρωτοβουλίας στο Κυπριακό εντός του 2008 και γι αυτό καθόρισε έξι συναντήσεις μεταξύ των αρχηγών των δύο κοινοτήτων. Αυτό έκανε γνωστό ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, οποίος σε δηλώσεις του χθες βράδυ κατά την αναχώρησή του για την Ουγκάντα, όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος των Αρχηγών κρατών της Κοινοπολιτείας (23- 25 Νοεμβρίου), επανέλαβε την προσήλωσή του στη διαδικασία της 8ης Ιουλίου, λέγοντας ότι αποτελεί μια συγκεκριμένη πρωτοβουλία και πρόταση «και όχι μια η γενική και αόριστη ορολογία ότι θα αναληφθούν πρωτοβουλίες».
Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι υπάρχει ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θεωρήσει τα κατεχόμενα λιμάνια και αεροδρόμια ως μη παράνομα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ήταν κατηγορηματικός: «Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, κάθε άλλη ερμηνεία είναι λανθασμένη, παράνομη, αντίθετη με το διεθνές δίκαιο», τόνισε για να επισημάνει ότι ακόμη και εάν τεθεί τέτοιο θέμα, τότε θα πρόκειται για μια «λανθασμένη ερμηνεία του διεθνούς δικαίου».
Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ο Μπαν Γκι Μουν εξέφρασε την επιθυμία να διαπιστώσει πολιτική βούληση των δύο μερών στην Κύπρο ούτως ώστε να αποφασίσει αν θα αρχίσει μια νέα πρωτοβουλία.
«Εχει δηλώσει ότι θεωρεί αναγκαίο το 2008 να αρχίσει νέα πρωτοβουλία, καθόρισε έξι συναντήσεις μεταξύ των δύο αρχηγών, πράγμα το οποίο επιβεβαιώνει τη δική μας θέση ότι καμία σημασία έχουν οι απλές συναντήσεις, καθημερινές ή άλλες, εάν δεν προϋπάρξει η προετοιμασία στις ομάδες εργασίας όπως προνοεί η διαδικασία και η Συμφωνία της 8ης Ιουλίου», σημείωσε ο πρόεδρος της Κύπρου.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά, συνέχισε, επιμένει στην εφαρμογή της διαδικασίας της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, «η οποία προνοεί ότι τα θέματα ουσίας του Κυπριακού θα συζητηθούν, θα γίνουν αντικείμενο των διαπραγματεύσεων και από αυτές τις συζητήσεις θα προκύψει η συνολική λύση του Κυπριακού».
«Αυτές είναι για μας σημαντικές αποφάσεις γιατί μας δίνουν την ευκαιρία να διαπραγματευτούμε το Κυπριακό μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Εχουμε συγκεκριμένες προτάσεις για κάθε θέμα ουσίας και ελπίζουμε αυτές οι διαπραγματεύσεις πραγματικά να οδηγήσουν σε ένα γενικότερο πλαίσιο για συνολική λύση του Κυπριακού. Αυτή είναι η πολιτική μας, αυτές είναι οι συγκεκριμένες προτάσεις μας και όχι η γενική και αόριστη ορολογία ότι θα γίνουν πρωτοβουλίες. Αυτή είναι μια συγκεκριμένη πρωτοβουλία με συγκεκριμένο περίγραμμα και συγκεκριμένους στόχους», πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος.
Αναφερόμενος στη Σύνοδο της Κοινοπολιτείας, είπε ότι στο πλαίσιο της Συνόδου θα συζητήσει το Κυπριακό με τους υπόλοιπους αρχηγούς κρατών και πρόσθεσε ότι στο τελικό κείμενο που θα εκδοθεί θα υπάρχει αναφορά στο Κυπριακό. «Δεν είναι γραμμένο το κυπριακό θέμα. Ομως οι ΥΠΕΞ είναι ήδη εκεί, συζητούν ήδη το τελικό κείμενο των αποφάσεων που θα λάβει η Κοινοπολιτεία. Ασφαλώς υπάρχει αναφορά στο Κυπριακό, αλλά όπως γίνεται σε όλες τις διεθνείς συνάξεις αρχηγών κρατών στο περιθώριο της συνάντησης συζητούμε με τους συναδέλφους τα προβλήματα που ενδιαφέρουν την κάθε χώρα», συμπλήρωσε.
Όπως είπε, κύριο θέμα της Συνόδου της Κοινοπολιτείας είναι η αλλαγή της κοινωνίας ώστε οι χώρες να μπορούν να αναπτύξουν δραστηριότητες στον τομέα της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής προόδου.
«Υπάρχουν βέβαια και άλλα θέματα όπως οι εξελίξεις στο Πακιστάν, η ενίσχυση των προγραμμάτων ανάπτυξης της Κοινοπολιτείας και γενικά εμείς ως μέλη της Κοινοπολιτείας οφείλουμε να έχουμε ζωντανή παρουσία και να δώσουμε τη δική μας συνεισφορά στις εξελίξεις των κρατών-μελών της Κοινοπολιτείας», δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος.
Μετά την Ουγκάντα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έλθει απευθείας στην Ελλάδα, όπου θα έχει συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση. Ο κ. Παπαδόπουλος θα επιστρέψει στην Κύπρο την επόμενη Πέμπτη.
Πηγή: ΚΥΠΕ