Της Ανθής Αγγελοπούλου
Όπως διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, της ΑΚΟΣ, με θέμα: «Ογκολογικά ζητήματα που ζητούν απαντήσεις» παρά το γεγονός ότι η σχετιζόμενη με τις παγκρεατεκτομές θνητότητα έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό, η ανάλογη νοσηρότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Σύμφωνα με την κλινική Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, MSc, Μαρία Τόιλου, η υποθρεψία, η απώλεια βάρους και η μη επαρκής διατροφική υποστήριξη συνδέονται άμεσα με επιμήκυνση του χρόνου νοσηλείας και την καθυστέρηση της μετεγχειρητικής ανάρρωσης του ασθενούς.
Για το λόγο αυτό, όπως είπε, στο πλαίσιο της διατροφικής φροντίδας μετά από παγκρεατεκτομές, συστήνεται η άμεση έναρξη της από του στόματος σίτισης, ενώ η υποστήριξη μέσω παρεντερικής σίτισης φαίνεται να ωφελεί κυρίως ασθενείς σε κίνδυνο υποθρεψίας ή ασθενείς στους οποίους η σίτιση μέσω της εντερικής οδού είναι μη εφικτή ή μη επαρκής.
Η ομιλήτρια παρέθεσε ερευνητικά δεδομένα, τα οποία δείχνουν πως οι ασθενείς αδυνατούν να καλύψουν τις ενεργειακές και πρωτεϊνικές τους ανάγκες κατά την πρώτη μετεγχειρητική περίοδο.
Κλείνοντας, τόνισε ότι είναι μεγάλη η ανάγκη για έγκαιρη και ακριβή διατροφική αξιολόγηση και συνεχή διατροφική παρακολούθηση με σκοπό την εξατομίκευση της διατροφικής θεραπείας και κατ’ επέκταση τη βέλτιστη κλινική έκβαση της χειρουργικής επέμβασης.