Βρετανία: Αιφνιδιαστική παραίτηση του υπουργού Οικονομικών

Στη θέση του Σατζίντ Τζάβιντ ο Ρίσι Σούνακ
Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020 15:27
UPD:15:34
REUTERS/HENRY NICHOLLS
A- A A+

Την παραίτησή του υπέβαλε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Σατζίντ Τζάβιντ, σε μία κίνηση-έκπληξη που επισκίασε τον ανασχηματισμό του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, του πρώτου μετά την ευρεία νίκη του στις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου.  

Η παραίτηση του υπουργού Οικονομικών πραγματοποιείται λίγες μόλις μέρες προτού παρουσιάσει τον πρώτο του ανασχηματισμό. Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ωστόσο, είναι καιρός που φουντώνουν οι φήμες περί κλιμακούμενης έντασης στις σχέσεις μεταξύ του Τζάβιντ και του ανώτατου συμβούλου του πρωθυπουργού, του Ντόμινικ Κάμινγκς.

Πηγή από το στενό περιβάλλον του Τζάβιντ υποστηρίζει ότι ήταν άλλος ο λόγος που αποφάσισε να παραιτηθεί.   

«Ο Τζάβιντ απέρριψε τη θέση του υπουργού Οικονομικών. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι έπρεπε να αποπέμψει όλους τους ειδικούς συμβούλους του και να τους αντικαταστήσει με ειδικούς συμβούλους της Ντάουνινγκ Στριτ προκειμένου να δημιουργηθεί μία ομάδα. Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι κανένας υπουργός που σέβεται τον εαυτό του δεν θα αποδεχόταν αυτούς τους όρους», υποστηρίζει η συγκεκριμένη πηγή στην «Guardian».

Στη θέση του Τζάβιντ διορίζεται ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, ο οποίος πριν από επτά μήνες ήταν υφυπουργός Στέγασης.

Στον πρώτο ανασχηματισμό μετά τις εκλογές, ο Βρετανός πρωθυπουργός απομάκρυνε από τα καθήκοντά τους τον υπουργό αρμόδιο για τα θέματα της Βόρειας Ιρλανδίας Τζούλιαν Σμιθ, την υπουργό Στέγασης Έσθερ Μακβέι, την υπουργό Επιχειρηματικότητας Άντρεα Λίντσομ και την υπουργό Περιβάλλοντος Τερέζα Βίλιερς, οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι αποδέχτηκαν την απομάκρυνσή τους.

Σύμφωνα με πηγή από την Ντάουνινγκ Στριτ, την οποία επικαλείται το  BBC, ο Μπόρις Τζόνσον θα «ανταμείψει εκείνους τους βουλευτές που εργάστηκαν σκληρά για να επιτύχουν τις προτεραιότητες αυτής της κυβέρνησης, να περάσουν τη χώρα σε άλλο επίπεδο και να προχωρήσουν στις αλλαγές που ψήφισαν οι πολίτες πέρσι».

Σε αυτή τη λογική ερμηνεύεται, σύμφωνα με τη Λόρα Κουένσμπεργκ από το BBC και ο διορισμός του Σούνακ, ο οποίος δεν έχει δοκιμαστεί μεν, πλην όμως ήταν «ένας αξιόπιστος περφόρμερ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου».

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή