Μια εφαρμογή που επιτρέπει στους πολίτες να ελέγχουν εάν κινδυνεύουν να έχουν μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό λανσαρίστηκε στην Κίνα: Ο «ανιχνευτής στενής επαφής» λέει στους χρήστες του εάν έχουν βρεθεί κοντά σε άτομα που έχουν αρρωστήσει επιβεβαιωμένα ή πιθανώς από τον ιό. Επίσης, σε αυτούς που έχουν ταυτοποιηθεί ως προσβληθέντες από τον ιό συστήνεται να παραμείνουν στο σπίτι τους και να ενημερώσουν τις τοπικές αρχές.
Όπως σημειώνει το BBC, η τεχνολογία αυτή ρίχνει νέο φως στους τρόπους με τους οποίους η κινεζική κυβέρνηση παρακολουθεί τους πολίτες της: Για να υποβάλουν σχετικό ερώτημα, οι χρήστες σκανάρουν ένα QR code στα τηλέφωνά τους χρησιμοποιώντας εφαρμογές όπως η υπηρεσία πληρωμών Alipay ή η πλατφόρμα social media WeChat. Όταν η εφαρμογή καταγραφεί ως συνδεδεμένη με έναν αριθμό τηλεφώνου, ζητάται από τους χρήστες να εισάγουν το όνομα και τον αριθμό ταυτότητάς τους. Ο κάθε καταχωρημένος αριθμός τηλεφώνου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ελεγχθεί η κατάσταση μέχρι και τριών αριθμών ταυτότητας.
Η εφαρμογή αυτή αναπτύχθηκε από κοινού από υπηρεσίες της κυβέρνησης και την China Electronics Technology Group Corporation και υποστηρίζεται με δεδομένα από τις αρχές, σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua.
Η κινεζική κυβέρνηση ορίζει ως «στενή επαφή» το να πλησιάσει κάποιος χωρίς ειδική προστασία άτομα που είναι επιβεβαιωμένα ή πιθανά κρούσματα του κοροναϊού ενώ νοσούν, ακόμη και αν δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Αυτές οι περιπτώσεις περιλαμβάνουν άτομα που δουλεύουν μαζί, ιατρικό προσωπικό (άτομα που έρχονται σε στενή επαφή με ασθενείς), επιβάτες ή προσωπικό σε μέσα μεταφοράς όπου επέβαιναν και άρρωστοι κ.α.