Τα συστήματα υγείας νοσούν

Σάββατο, 08 Φεβρουαρίου 2020 07:00
shutterstock
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Πέρα από την υγεία, η εξάπλωση του κοροναϊού λαμβάνει τώρα πολιτική και κοινωνική διάσταση, φέρνοντας στο προσκήνιο σειρά ερωτημάτων για στοιχειώδη ζητήματα που αφορούν τις ζωές μας σε ολόκληρο τον πλανήτη. Πόσο καλά προετοιμασμένες είναι οι αρχές ανά τον κόσμο για την αντιμετώπιση μίας πανδημίας; Τι επάρκεια υπάρχει σε στοιχειώδη ιατρικό εξοπλισμό;

Υπάρχει σωστή, έγκυρη και άμεση ενημέρωση; Υπάρχει πρόληψη και σχέδιο; Οι αμφιβολίες πολλές. Ο ΠΟΥ απηύθυνε προειδοποίηση για ελλιπείς προμήθειες σε μάσκες, γάντια και άλλον προστατευτικό εξοπλισμό, με τη ζήτηση να είναι εκατονταπλάσια και με τις τιμές σε δυσθεώρητα ύψη, με αποτέλεσμα να διαπιστώνεται «σοβαρή» διαταραχή στον παγκόσμιο εφοδιασμό. Την ίδια στιγμή, ο Κινέζος γιατρός, οφθαλμίατρος στην ειδικότητα, που προσπάθησε να σημάνει συναγερμό για την επιδημία του κοροναϊού και ο οποίος υπέκυψε πριν από δύο ημέρες στον ιό, κατηγορήθηκε από τις κινεζικές αρχές για παράνομη συμπεριφορά με την αιτιολογία ότι επιχείρησε να διασπείρει ψευδείς ειδήσεις. Ο επιστήμονας που απλά έκανε αυτό που του επίτασσε το καθήκον του, ένας από τους χιλιάδες Κινέζους γιατρούς που βρίσκονται εθελοντικά στις πρώτες γραμμές της επιδημίας.

Τόσο απλά... Μία νέα έρευνα έδειξε ότι 40 εργαζόμενοι του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Ζονγκνάν, στην Ουχάν, προσβλήθηκαν από τον νέο κοροναϊό τον Ιανουάριο, επιβεβαιώνοντας την ευαλωτότητα του νοσηλευτικού προσωπικού στον ιό. Σύμφωνα δε με το Business Insider, η Κίνα έχει σχετικά μικρό αριθμό γιατρών κατά κεφαλή συγκριτικά με άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, και αρκετοί εξ αυτών δεν είναι τόσο καλά εκπαιδευμένοι. Επιπλέον, τα νοσοκομεία της Κίνας διαθέτουν ελάχιστα διαγνωστικά τεστ για τους ασθενείς, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολο το διαχωρισμό του κοροναϊού από άλλους ιούς γρίπης. Όμως, η εικόνα αυτή δεν είναι «αποκλειστικότητα» της Κίνας. Ως γνωστόν, τα εθνικά συστήματα υγείας νοσούν σε πολλές χώρες του πλανήτη, καθώς τα τελευταία χρόνια δεν έχουν διοχετευθεί επαρκή κεφάλαια για την κάλυψη βασικών αναγκών σε ιατρικό - νοσηλευτικό προσωπικό και εξοπλισμό.

Ανάλυση του EIU σε σύνολο 195 χωρών έδειξε ότι καμία δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει μία πανδημία. Και εγώ ως πολίτης του κόσμου στρέφω το αγωνιώδες βλέμμα μου στις εκάστοτε αρχές και ζητώ να τύχω της στοιχειώδους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που δικαιούμαι. Και ανησυχώ τα μέγιστα όταν ακούω διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΠΟΥ, να απευθύνουν έκκληση για αλληλεγγύη, με την οποία όμως δεν λύνονται σοβαρά προβλήματα. Στην Κίνα, ο θάνατος του γιατρού έχει προκαλέσει κύμα κοινωνικής οργής, που φυσικά καθόλου δεν βοηθά. Αυτό που περιμένω όμως είναι απαντήσεις στα ερωτήματα - γιατί σήμερα είναι εκεί, αύριο θα είναι εδώ και μας αφορά όλους. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή