Η Ρωσία κλείνει τα σύνορά της με την Κίνα για να αποτρέψει την εξάπλωση του κοροναϊού και θα σταματήσει να εκδίδει ηλεκτρονικές βίζες σε Κινέζους πολίτες, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο. «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να προστατέψουμε τον λαό μας», δηλώνει ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν.
«Υπογράφτηκε σήμερα μια διαταγή και τίθεται σε ισχύ. Θα ενημερώσουμε σήμερα όλο τον κόσμο για τα μέτρα που ελήφθησαν για το κλείσιμο των συνόρων στην Άπω Ανατολή», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι από την Πέμπτη θα σταματήσει να εκδίδει σε Κινέζους πολίτες ηλεκτρονικές θεωρήσεις, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να διασχίσουν τμήματα της Άπω Ανατολής και της δυτικής Ρωσίας.
Το υπουργείο Εξωτερικών συμβούλευσε επίσης τους Ρώσους να αποφεύγουν να ταξιδεύουν στην Κίνα και όσους βρίσκονται ήδη εκεί να απευθυνθούν στη ρωσική πρεσβεία.
Στη Ρωσία δεν έχουν καταγραφεί επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού, αλλά η ρωσική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας για να αποφευχθεί η πιθανή διασπορά του ιού.
Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι το σύνολο των θανάτων που οφείλονται σε επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού αυξήθηκε κατά 38 για να φθάσει τους 170 έως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 1.700 και πλέον. Η επιτροπή διευκρίνισε ότι έχουν επιβεβαιωθεί 7.711 κρούσματα του νέου κοροναϊού και υπάρχουν επίσης άλλα 12.167 ύποπτα κρούσματα. Ο αριθμός των κρουσμάτων διπλασιάζεται ανά 7,4 ημέρες.
Καθώς μακραίνει συνεχώς η λίστα κρουσμάτων, αλλά και θυμάτων από τον νέο κοροναϊό,η επιστημονική κοινότητα ανησυχεί ιδιαίτερα για την «αθόρυβη» εξάπλωσή του, μετά και την περίπτωση ανθρώπων που διεγνώστηκαν με τον ιό, ενώ δεν παρουσίαζαν συμπτώματα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θα συνεδριάσει ξανά σήμερα για να εξετάσει εκ νέου αν ο ιός εάν θα κηρύξει παγκόσμιο συναγερμό για το ξέσπασμα του κοροναϊού στην Κίνα.
Η περίοδος επώασης του νέου κοροναϊού είναι της τάξης των 5,2 ημερών κατά μέσον όρο, ωστόσο ποικίλει ανάλογα με τον ασθενή, σύμφωνα με Κινέζους ερευνητές που εκπόνησαν από τις πιο εκτεταμένες μελέτες για την επιδημία ιογενούς πνευμονίας που έχει δημοσιευθεί μέχρι σήμερα. Ωστόσο η εκτίμηση, που βασίστηκε στην παρατήρηση 10 ασθενών, είναι προκαταρκτική για αυτό και επισημαίνεται ότι οι ασθενείς θα πρέπει να απομονώνονται για διάστημα 14 ημερών.
Κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί σε τουλάχιστον 15 χώρες. ΗΠΑ και Ιαπωνία έχουν ήδη απομακρύνει ορισμένους από τους πολίτες τους από τη Βουχάν, ενώ περί τους 200 Βρετανούς περιμένουν ακόμη να επιστρέψουν στη χώρα τους, καθώς οι προγραμματισμένες πτήσεις δεν έχουν ακόμη πάρει άδεια από τις κινεζικές αρχές.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC, Guardian, Reuters