Κ. Χατζηδάκης: Θα βάλουμε τάξη στους δασικούς χάρτες και στις διεκδικήσεις του Δημοσίου

Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2020 12:26
UPD:12:28
INTIME NEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Τις τρεις βασικές παρεμβάσεις που σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με τη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών, αλλά και των διεκδικήσεων ακινήτων του Δημοσίου, έκανε γνωστές ο υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την απάντησή του στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Χρ. Μπουκώρου.

Όπως εξήγησε, η πρώτη παρέμβαση έχει να κάνει με την αύξηση των Επιτροπών Αντιρρήσεων, αλλά και τον καθορισμό της αμοιβή τους, καθώς αυτή θα συνδέεται με τον αριθμό αντιρρήσεων που θα εξετάζουν. Στόχος αυτής της παρέμβασης είναι να προχωρήσει πρακτικά πολύ γρήγορα όλη η διαδικασία εξέτασης των αντιρρήσεων, να έχουν κίνητρο επιτάχυνσης οι Επιτροπές. «Γνώμονας η κοινή λογική και ο ανυπεράσπιστος πολίτης» είπε ο υπουργός.

Με τη δεύτερη παρέμβαση, το σχέδιο νόμου θα προβλέπει ότι, όταν εξετάζεται η αντίρρηση κάποιου πολίτη και δικαιώνεται από την Επιτροπή Αντιρρήσεων, τότε αυτομάτως θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το ακίνητό του όπως ο ίδιος νομίζει και όπως προβλέπει η νομοθεσία.

«Δεν θα περιμένει ο πολίτης να τελειώσει η εξέταση των αντιρρήσεων σε όλον τον Νομό για να μπορεί να κάνει ό,τι θέλει το χωράφι του ή όποιο ακίνητο έχει. Αυτός είναι ένας παραλογισμός, ο οποίος θα τελειώσει. Δεν μπορούμε να απαλλοτριώνουμε με αυτόν τον τρόπο την περιουσία των συμπολιτών μας» υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.

Η τρίτη παρέμβαση αφορά στην έκδοση υπουργικής απόφασης που θα προβλέπει το εύρος του πεδίου των δασικών χαρτών, βάζοντας τάξη στο ζήτημα των διεκδικήσεων του Δημοσίου.

Ο ΥΠΕΝ αναφέρθηκε στη σημερινή «παράδοξη κατάσταση» νομολογίας η οποία έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στους πολίτες στο σύνολο της Επικράτειας. «Σήμερα υπάρχουν καταφανείς περιπτώσεις όπου δεν έχουμε να κάνουμε με δασικές εκτάσεις και παρά ταύτα οι νόμοι για λόγους ενός δασολογικού φονταμενταλισμού θεωρούν ότι μιλάμε για δάση. Μιλάμε για αναδασμούς, για περιοχές που έχει γίνει αναδασμός στη χώρα και το Δημόσιο έχει βάλει την υπογραφή του ότι είναι χωράφια, αγροτικές εκτάσεις. Πρέπει, λοιπόν, να αποφασίσουμε εμείς που είμαστε στο Δημόσιο: Έχει το Δημόσιο πολιτική σχιζοφρένεια; Πιστεύει το Δημόσιο ταυτοχρόνως ότι είναι και χωράφια, αλλά και δάση;. Είμαστε ένας μόνο οργανισμός που λέγεται ελληνικό Δημόσιο. Αν έχεις δώσει στους αγρότες επί χρόνια μια περιοχή με αναδασμό και την καλλιεργούν, δεν μπορείς να θυμάσαι μετά από 30-50 ή 80 χρόνια ότι είναι δάσος, όταν οι άνθρωποι παίρνουν επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση τόσα χρόνια. Δεν μπορούμε να πάμε με πλάσματα φαντασίας, δεν είναι σοβαρή αντιμετώπιση» επιχειρηματολόγησε.

Ο κ. Χατζηδάκης αποσαφήνισε στη Βουλή ότι οι τρεις αυτές παρεμβάσεις θα υλοποιηθούν ως εξής: Οι δύο πρώτες θα γίνουν με νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο τον Φεβρουάριο και, αφού γίνει διαβούλευση, θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στη Βουλή τον Μάρτιο. Η τρίτη παρέμβαση θα γίνει με υπουργική απόφαση.

«Θα προστατεύσουμε και το δάσος και τους πολίτες» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, που αναφέρθηκε στο ισχύον «αναποτελεσματικό και υπερβολικά αργό» σύστημα εξετάσεων αντιρρήσεων, επισημαίνοντας πως:

«Έως σήμερα, για το ήμισυ της Επικράτειας, έχουν υποβληθεί περί τις 170.000 αντιρρήσεις, εκ των οποίων τα δύο τελευταία έτη έχουν εξετασθεί μόλις οι 10.000. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για να εξετασθούν οι υπόλοιπες θα χρειασθούν 27 επιπλέον έτη!

Ακόμη δε και στην περίπτωση που ένας ιδιώτης δικαιωθεί επί της αντίρρησής του, δεν μπορεί να αξιοποιήσει την περιουσία του μέχρις ότου ολοκληρωθεί η ανάρτηση του δασικού χάρτη όλης της περιοχής όπου εντάσσεται το ακίνητό του».

Ο κ. Χατζηδάκης έστειλε μήνυμα προς όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εξετάσουν τις τρεις αυτές παρεμβάσεις του υπουργείου όχι με διάθεση «δονκιχωτισμού», αλλά με γνώμονα την κοινή λογική που επιτάσσει και την προστασία του δασικού πλούτου της χώρους, αλλά και του αντίστοιχου των πολιτών.

«Πρέπει επιτέλους να βάλουμε κάποια πράγματα σε μία σειρά. Να προστατεύσουμε το δάσος, να κάνουμε ό,τι μπορούμε. Σχεδιάζουμε Εθνικό Σχέδιο αναδασώσεων. Θα είμαστε αυστηροί σε σχέση με τα αυθαίρετα που είναι μέσα στα δάση. Όλα αυτά θα τα κάνουμε, αλλά δεν θα δώσουμε μάχες ανεμομύλων. Δεν μπορεί η ελληνική Δημοκρατία να συμπεριφέρεται ως ένας Δον Κιχώτης και να μάχεται εναντίον ανύπαρκτων εχθρών. Θα μιλήσουμε εδώ στη Βουλή και ελπίζω ότι θα πειστούν όλες οι πτέρυγες να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί δεν θα μιλήσουμε με θεωρίες, θα μιλήσουμε με γεγονότα και φωτογραφίες και θα αποφασίζουμε επί πραγματικών δεδομένων. Εκτός αν κάποια κόμματα, όπως έκαναν στην περίπτωση του Ελληνικού, πιστεύουν ότι και τα τσιμέντα είναι δάση. Εμείς πάντως δεν το πιστεύουμε» κατέληξε ο ΥΠΕΝ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή