Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]
Ο ένοικος του Λευκού Οίκου έχει επικοινωνήσει με τον Τούρκο πρόεδρο τρεις φορές -τουλάχιστον τόσες ανακοινώθηκαν- από τις αρχές Ιανουαρίου.
Λογικό, καθώς αυτός «και ο κύριος Ερντογάν έχουν υπάρξει πολύ καλοί φίλοι σχεδόν από την πρώτη ημέρα», κατά δήλωσή του. Οπωσδήποτε βοηθάνε και οι δύο Πύργοι Τραμπ στην Κωνσταντινούπολη.
Χθες, ξαναμίλησαν. Για τη Λιβύη και τη Συρία, όπου η Άγκυρα με στρατιωτική παρουσία διεκδικεί ρόλο και λόγο στην περιοχή, παίρνοντας θέση για τη μετά συρράξεων εποχή. Σύμφωνα με το τιτίβισμα του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος υπογράμμισε και την ανάγκη «Τουρκία και Ελλάδα να επιλύσουν τις διαφορές τους στην ανατολική Μεσόγειο».
Η τοποθέτηση αυτή «δίνει τον τόνο για την αποφυγή προκλητικών ενεργειών» και «αφήνει θετικό αποτύπωμα», εκτίμησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ νωρίτερα στέλεχος της κυβέρνησης σε τηλεοπτικό δίαυλο έκρινε ότι ο Τραμπ επικοινωνεί με τον Ερντογάν διότι αυτός προκαλεί. Όχι, δεν είπε ότι εμείς είμαστε οι καλοί.
Καλές οι γενικόλογες διατυπώσεις του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περί αποφυγής των εντάσεων, καλές και οι συστάσεις του Αμερικανού προέδρου, αλλά δεν τις λες και στοχευμένες παρεμβάσεις. Δεν πέρασαν ούτε λίγες ώρες και η Άγκυρα κινήθηκε, χωρίς προφάσεις. Σε νέες διαδοχικές υπερπτήσεις επιδόθηκαν τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο, πάνω από τους Λειψούς και τους Αρκιούς.
Τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ δείχνουν άνοδο κατά 30% των παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου το 2019 σε σχέση με το 2018, καταγράφοντας ιστορικό υψηλό στις 4.811, ενώ οι υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά ήταν αυξημένες κατά περίπου 180% στις 124, οι εμπλοκές πέταξαν στις 384 από 196, ενώ και στη θάλασσα τα δίχτυα τους άπλωσαν, αφού αύξησαν τις παραβιάσεις στα ελληνικά χωρικά ύδατα στις άνω των 2.000.
Οπωσδήποτε, θα υπάρξουν κι άλλες παραβάσεις κι άλλες παρεμβάσεις, νέες συστάσεις κι άλλες δηλώσεις, ίσως και ενισχυμένη παρουσία κάποιων συμμάχων στη θερμή Μεσόγειο, που η αίγλη της βρίσκεται στο απόγειο, αλλά μην περιμένουμε από την «καλοσύνη» των ξένων πολλά. Ο δε προσωπικός τόνος του Τούρκου προέδρου τον τελευταίο καιρό δεν προοιωνίζεται καλά. Αμέτι μουχαμέτι, μας παίζει στον μπέτη.