Επιστολή στήριξης Πομπέο στον Κ. Μητσοτάκη

Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2020 12:56
UPD:13:51
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤ
A- A A+

Επιστολή στήριξης της Ελλάδας απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως τόνισε στη Βουλή ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας.

Μιλώντας στα μέλη της επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής, κατά τη συζήτηση του πρωτοκόλλου αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ, ο κ. Δένδιας υπενθύμισε τις θετικές δηλώσεις των ΗΠΑ με τις οποίες εκφράζουν την στήριξη της Ελλάδας και σημείωσε πως «ο Κ. Μητσοτάκης παρέλαβε απο τον κ. Πομπέο σήμερα μια επιστολή. Πρέπει να την έχει ανακοινώσει ο κ. Πέτσας».

Στην επιστολή τονίζεται πως η σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ είναι εξαιρετική και επισημαίνεται πως οι Ηνωμένες Πολιτείες «διατηρούν την προσήλωσή τους στην διατήρηση της ευημερίας και της ασφάλειας και της δημοκρατίας της Ελλάδας».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών είναι πρώτη φορά που έρχεται επιστολή μετά απο το 1975 και εκείνη του Χένρι Κίσιγκερ στον τότε Έλληνα ομόλογό του Δημήτρη Μπίτσιο. Παράλληλα, ο κ. Δένδιας αποκάλυψε πως η εν λόγω επιστολή αναφέρει ότι «όποιος έχει διαφορές οφείλει να τις επιλύει με ειρηνικά μέσα».

Αμυντική συμφωνία

Αναφορικά με τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως «είναι μία συμφωνία, η οποία διασφαλίζει την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, με τη διεύρυνση του αμερικανικού αμυντικού αποτυπώματος».

«Η κυβέρνηση επεδίωξε τη διεύρυνση του αμερικανικού αμυντικού αποτυπώματος. Για εμάς η αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη είναι κάτι το εξαιρετικά θετικό», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας και τόνισε ότι η κυβέρνηση «δεν έχει διάθεση να καθυστερήσει την επικύρωση αυτής της συμφωνίας», διότι «αυτή η συμφωνία υπηρετεί το εθνικό συμφέρον και η καθυστέρηση κύρωσής της δεν το υπηρετεί».

«Δεν θέλουμε να καθυστερήσουμε την επικύρωση μίας συμφωνίας, η οποία αφορά, για παράδειγμα, την αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη. Δεν επιθυμεί η κυβέρνηση να το καθυστερήσει αυτό», είπε ο υπουργός Εξωτερικών και επεσήμανε ότι αυτή η συμφωνία «σε πολλά σημεία εφαρμόζεται ήδη».

Απαντώντας σε όσους ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση, κυρώνοντας το πρωτόκολλο αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, δίνει γη και ύδωρ χωρίς να πάρει τίποτα, αναφέρθηκε στις «δεκάδες θετικές δηλώσεις στήριξης» από τις ΗΠΑ, το διάστημα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει την ευθύνη.

Για το ιστορικό της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση αναδέχεται πλήρως το πολιτικό βάρος της εισήγησης της παρούσας συμφωνίας». «Η πραγματικότητα είναι ότι κείμενο, από την πλευρά της προηγούμενης κυβέρνησης, συμπεφωνημένο, δεν ευρέθη στο υπουργείο Εξωτερικών. Οι διαπραγματεύσεις διεξήγοντο μεταξύ του υπουργείου Άμυνας, με συμμετοχή της Α7 Διεύθυνσης του υπουργείου Εξωτερικών. Όταν παρελήφθησαν οι διαπραγματεύσεις, από την δική μας πλευρά, οι αμερικανικές θέσεις ήταν Σούδα επί 4 plus. Δηλαδή, αντιγραφή του μοντέλου λειτουργίας της Σούδας στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις και ερωτηματικό γενικό το θέμα της Αλεξανδρούπολης. Εγώ δεν ισχυρίζομαι ότι αυτό το είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας και επανέλαβε: «Όσο καιρό θα ασκώ τα καθήκοντα του υπουργού Εξωτερικών, θα αποφεύγω προσπάθεια κομματικής εκμετάλλευσης των συγκεκριμένων θεμάτων. Η συγκυρία είναι τέτοια που δεν το επιτρέπει, με κανένα τρόπο. Η εθνική εμπειρία έχει δείξει πως όποτε αυτό επιχειρήθηκε στο παρελθόν, κατέληξε σε εθνική ζημία και δυστυχώς η διχόνοια οδήγησε, ορισμένες φορές, και σε εθνικό όλεθρο. Δεν μπορώ να το επιτρέψω στον εαυτό μου. Δεν μου επιτρέπει ο πρωθυπουργός. Νομίζω, δε, ότι αυτός πρέπει να είναι ο γενικός κανόνας συζήτησης επί των συγκεκριμένων θεμάτων».

«Η σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ δεν στρέφεται κατά κάποιου άλλου. Δεν στρέφεται κατά της Τουρκίας. Όπως και οι τριμερείς μας σχέσεις, και οι διμερείς μας σχέσεις, δεν στρέφονται κατά της Τουρκίας. Είναι υπέρ της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Σημειώνεται πως η Κύρωση του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εγκρίθηκε πριν από λίγο, από την αρμόδια Επιτροπή. Υπέρ τάχθηκαν η Ν.Δ. και το Κίνημα Αλλαγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που ζήτησε να παγώσει η συμφωνία μέχρις ότου «οι ΗΠΑ ρητά και κατηγορηματικά και δεσμευτικά να στηρίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και την ευρύτερη στρατηγική ειρήνης», επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια. Επιφύλαξη δήλωσε και η Ελληνική Λύση. Κατά της Συμφωνίας τάχθηκε το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή