Προσωρινό φέρεται να είναι κατά τους παρατηρητές το ξεπέρασμα της κρίσης που υποβόσκει εδώ και δύο εβδομάδες στον κεντροαριστερό κυβερνητικό συνασπισμό στη Σλοβακία, μια και το μικρότερο από τα τρία κόμματά του - το Κίνημα για μια Δημοκρατική Σλοβακία - εγγυήθηκε μεν χθες βράδυ τη σταθερότητά της αλλά μόνον μέχρι τον ερχόμενο Μάιο, οπότε θα τεθεί ο προϋπολογισμός σε ψηφοφορία, την οποία η αντιπολίτευση αναμένεται να συνδέσει με πρόταση δυσπιστίας.
Η κυβερνητική κρίση είχε ξεσπάσει με τις αποκαλύψεις σχετικά με ατασθαλίες και σκάνδαλα στο υπουργείο Γεωργίας, για τα οποία ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο είχε καταστήσει υπεύθυνο τον αρμόδιο υπουργό Γεωργίας Μίροσλαβ Γιουρένα - που είναι αντιπρόεδρος του Κινήματος για μια Δημοκρατική Σλοβακία - ζητώντας και πετυχαίνοντας την περασμένη εβδομάδα την απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση, στην οποία συναίνεσε και ο πρόεδρος της χώρας Ιβαν Γκασπάροβιτς.
Η απομάκρυνση του κ. Γιουρένα απείλησε αρχικά τη διατήρηση του κυβερνητικού συνασπισμού που αποτελούν το μεγαλύτερο σε δύναμη κόμμα στη Σλοβακία, το Σοσιαλδημοκρατικό ΣΜΕΡ («Κατεύθυνση») του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο, το Σλοβακικό Εθνικό Κόμμα και το Κίνημα για μια Δημοκρατική Σλοβακία.
Τελικά, έπειτα από πίεση της κομματικής βάσης η απομάκρυνση του κ. Γιουρένα έγινε αποδεκτή και από το προεδρείο του κόμματός του, το οποίο έστειλε στη θέση του στην κυβέρνηση ως νέα υπουργό Γεωργίας τη Ζντένκα Κράμπλοβα, η οποία θεωρείται έμπιστη του αρχηγού του κόμματος και πρώην πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Μέτσιαρ.
Με τις χθεσινές εγγυήσεις του για σταθερότητα της κυβέρνησης υπό χρονικό όμως περιορισμό, ο αρχηγός του Κινήματος για μια Δημοκρατική Σλοβακία εμφανίσθηκε ως ρυθμιστής της παραμονής της στην εξουσία, κάτι που σχολιαστές στην Μπρατισλάβα εκλαμβάνουν ως ταπείνωση του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο.
Στην εκτίμησή τους αυτή συνηγορεί και η παραδοχή από τον κ. Μέτσιαρ ότι δεν προχώρησε στην αναμενόμενη αυτήν την εβδομάδα πρόταση μομφής από μέρους του κατά της κυβέρνησης, μια και, όπως φάνηκε, δεν υπήρχε προθυμία για μια τέτοια λύση από την πλευρά της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης, κάτι που όμως ο ίδιος δεν αποκλείει για το μέλλον, προφανώς τον ερχόμενο Μάιο με την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό.
Συγχρόνως, οι ίδιοι αναλυτές προσθέτουν πως μια διάλυση της κυβέρνησης και προκήρυξη πρόωρων εκλογών, δεν θα έπρεπε να φοβίζει τον πρωθυπουργό Φίτσο, αφού οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρουν το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του να φθάνει στο 42% και το δεύτερο κυβερνητικό κόμμα, το Εθνικό του Γιαν Ζλότα, να εξασφαλίζει ποσοστό 11%, δηλαδή τα δύο κόμματα να μπορούν να εξασφαλίσουν άνετη πλειοψηφία για ένα μελλοντικό διμερή πλέον κυβερνητικό συνασπισμό.
Πηγή ΑΠΕ