Διευκρινίσεις επί των ισχυρισμών για δυνατότητα πρόσληψης «αποφοίτων Κολλεγίων» στη δημόσια Εκπαίδευση δίνει η υπουργός Παιδείας, στον απόηχο σχετικών δημοσιευμάτων και αντιδράσεων εκπροσώπων της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Σε ανακοίνωσή της η Νίκη Κεραμέως υπογραμμίζει ότι η νομοθετική ρύθμιση που προωθείται έχει ως στόχο να γίνει σεβαστό το Δίκαιο της Ε.Ε. και να αποτραπεί το ενδεχόμενο παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Τονίζει δε ότι δικαίωμα συμμετοχής για πρόσληψη ή διορισμό ως εκπαιδευτικοί έχουν κάτοχοι τίτλου σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αναγνωρισμένων πανεπιστημίων του εξωτερικού ανεξάρτητα από τον τόπο φοίτησης.
Όπως αναφέρει η υπουργός η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο 4589/2019 είχε προχωρήσει στην κατάργηση της δυνατότητας συμμετοχής υποψηφίων, κατόχων αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων (Οδηγία 2005/36/ΕΚ) και της επαγγελματικής ισοδυναμίας του τίτλου σπουδών (Τροποποίηση ΠΔ), πλαισίου που ίσχυε έως και το 2019 για τον διορισμό ή πρόσληψη ως εκπαιδευτικών μέσω των διαδικασιών του ΑΣΕΠ.
Η κίνηση αυτή πυροδότησε την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία και επικαλείται τη Συνθήκη Λειτουργίας της Ε.Ε. και είχαν ως αποτέλεσμα την διατύπωση αιτιολογημένης γνώμης.
Γενικά, η είσοδος στον εκπαιδευτικό κλάδο, μετά και την προτεινόμενη τροποποίηση, θα προβλέπεται για:
1. Αποφοίτους ΑΕΙ της ημεδαπής
2. Αποφοίτους εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής εφόσον έχουν αναγνώριση ακαδημαϊκής ισοτιμίας και αντιστοιχίας από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.
3. Κατόχους αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων βάσει της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ
4. Κατόχους αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλου σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με συναφή τίτλο σπουδών για κλάδο εκπαιδευτικού.
«Η χώρα μας οφείλει να σέβεται και σέβεται ως κράτος-μέλος της Ε.Ε. το Ενωσιακό Δίκαιο και την κείμενη νομοθεσία όπως αυτή ορίζεται στην σχετική Οδηγία που διασφαλίζει για όλους ευκαιρίες για εργασία χωρίς αποκλεισμούς» καταλήγει η κ. Κεραμέως.
Η αναπληρώτρια τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη σχολίασε πως η κυβέρνηση υποβαθμίζει τα πτυχία των ελληνικών πανεπιστημίων σε όφελος των κολεγίων που απονέμουν τίτλους σπουδών σε συνεργασία με πανεπιστήμια της αλλοδαπής, υποστηρίζοντας ότι η ρύθμιση είναι πιο προωθημένη ακόμα και από την Ευρωπαϊκή Οδηγία 36/2005 σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων.
Από την πλευρά του ο αιρετός εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, μέλος του ΠΥΣΠΕ, Κώστας Μουτσάκης, έκανε λόγο για υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, τονίζοντας ότι ένας πτυχιούχος Πανεπιστήμιου θα εξισώνεται πλέον με έναν απόφοιτο Κολλεγίου, που πληρώνει για να πάρει το πτυχίο του.
Αντίδραση υπάρχει και για τη διάταξη που προβλέπει αποκλεισμό από τους διορισμούς και τις προσλήψεις για τρία χρόνια εκπαιδευτικών που διορίζονται και αρνούνται ν’ αναλάβουν υπηρεσία.
«Δεν λύνεται το πρόβλημα τιμωρητικά» είπε ο κ. Μουτσάκης, προσθέτοντας ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να επαναφέρει τα κίνητρα για τις δυσπρόσιτες περιοχές.