Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρωί της Τρίτης η επιχείρηση για την απομάκρυνση της βόμβας που εντοπίστηκε την Κυριακή στην πόλη της Σάμου, στη διάρκεια εργασιών, σε παλιό κτίσμα στην περιοχή Χαρουπιές,,επί της οδού Αγγελίνα 7.
Ειδικό κλιμάκιο πυροτεχνουργών του Ελληνικού Στρατού την έβγαλε μέσα από χώματα και πέτρες όπου ήταν θαμμένη, ενώ στρατιωτικό όχημα τη μετέφερε προς εξουδετέρωση.
EUROKINISSI/EUROKINISSI
Από νωρίς το πρωί η αστυνομία είχε αποκλείσει προληπτικά την ευρύτερη περιοχή, σε ακτίνα 150 μέτρων από το σημείο όπου βρέθηκε η βόμβα, ενώ για τον ίδιο λόγο δεν λειτούργησαν το 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο και το 1ο Δημοτικό Σχολείο, που είναι σε κοντινή απόσταση.
Ο δήμος Ανατολικής Σάμου αναφέρει πως "η περιοχή είναι πλέον ασφαλής και οι πολίτες μπορούν να επιστρέψουν στις κατοικίες και στις επιχειρήσεις τους".
Παράλληλα, ευχαριστεί ιδιαίτερα τον Στρατό (79 ΑΔΤΕ και ομάδα EOD του Τάγματος Εκκαθαρίσεως Ναρκοπεδίων Ξηράς/ΤΕΝΞ), καθώς επίσης την Ελληνική Αστυνομία, το Γενικό Νοσοκομείο Σάμου, το ΕΚΑΒ και την Π.Υ. Σάμου, καθώς και τους πολίτες για την υποδειγματική συνεργασία με τις Αρχές και το προσωπικό Πολιτικής Προστασίας.
Επρόκειτο πιθανότατα για βόμβα που έπεσε στην περιοχή χωρίς να εκραγεί κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τότε, και συγκεκριμένα στις 17 Νοεμβρίου 1943, η Σάμος είχε βομβαρδιστεί από τους Γερμανούς και, μάλιστα, για δεύτερη φορά.
Η πρώτη ήταν και πάλι Νοέμβριο, το 1940, αλλά από τους Ιταλούς και έγινε εξαιτίας της επίθεσης που οργάνωσαν Σαμιώτες, εναντίον ιταλικού φυλακίου στο Αγαθονήσι, στις αρχές του ελληνοϊταλικού πολέμου.
Η «απάντηση» των Ιταλών υπήρξε άμεση, με τρία πολεμικά πλοία να βομβαρδίζουν το Τηγάνι (σημερινό Πυθαγόρειο), ενώ την ίδια μέρα έξι ιταλικά αεροπλάνα βομβάρδισαν και το λιμάνι του Βαθιού (πόλη της Σάμου) για περίπου μισή ώρα.
Ο βομβαρδισμός της Σάμου, ωστόσο, τρία χρόνια αργότερα, από τους Γερμανούς, υπήρξε σφοδρότατος και καταστροφικός, καθώς κράτησε τρεις ώρες, αφήνοντας πίσω του 75 θύματα, 300 τραυματίες και τεράστιες υλικές καταστροφές.
naftemporiki.gr