Συμφωνία Ε.Ε. - Αιγύπτου για πολιτική λύση στη Λιβύη

Κυριακή, 12 Ιανουαρίου 2020 21:38
UPD:21:43
REUTERS/VINCENT KESSLER

 O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ

A- A A+

Υπέρ της πολιτικής λύσης στη Λιβύη τάχθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε την Κυριακή με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Μία ημέρα μετά τη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη και στο Κάιρο.

Στο επίκεντρο των διμερών διαβουλεύσεων ετέθη το ζήτημα του λιβυκού εμφυλίου, στον απόηχο μάλιστα και της εύθραυστης εκεχειρίας, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή τα ξημερώματα της Κυριακής.

Στη συνάντηση με τον πρόεδρο Σίσι, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επανέλαβε πως η πολιτική διαδικασία είναι «ο μοναδικός τρόπος προς τα εμπρός» και πως «οι Λίβυοι πρέπει να είναι αυτοί που θα καθορίσουν το μέλλον τους».

Αμφότεροι δε, εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη διαδικασία του Βερολίνου και στις πρωτοβουλίες του ΟΗΕ, οι οποίες «είναι κεντρικής σημασίας προκειμένου να επιτευχθεί μια πολιτική λύση».

Υπενθυμίζεται ότι η κατάσταση στην αφρικανική χώρα εξομαλύνθηκε μερικώς τα ξημερώματα της Κυριακής, μετά την επίτευξη συμφωνίας για την άμεση κατάπαυση του πυρός.

Παρ’ όλα αυτά, το κλίμα στην περιοχή παραμένει τεταμένο, καθώς οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές καταγγέλλουν εκατέρωθεν παραβιάσεις.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του λιβυκού Κοινοβουλίου, το οποίο υποστηρίζεται από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποστολής αιτήματος στρατιωτικής βοήθειας από την Αίγυπτο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011 και τον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι. Η αφρικανική χώρα, μάλιστα, διοικείται από δύο αντιμαχόμενες κυβερνήσεις:

  • Την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) - υπό τον πρόεδρο Φαγέζ αλ Σάρατζ - η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και ελέγχει την Τρίπολη και τις δυτικές επαρχίες.
  • Τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) - με έδρα της Βεγγάζη - ο οποίος ελέγχει περίπου τα 2/3 της λιβυκής επικράτειας και υποστηρίζεται από το Κοινοβούλιο της χώρας.

Η ένταση στην περιοχή κλιμακώθηκε σημαντικά τον περασμένο Απρίλιο, όταν ο στρατηγός Χαφτάρ κήρυξε την έναρξη της τελικής επιχείρησης για την κατάληψη της πρωτεύουσας, Τρίπολης, και την εκδίωξη της «παράνομης κυβέρνησης του GNA».

Η εμφύλια σύρραξη, μάλιστα, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 280 άμαχους, ενώ στο πεδίο των μαχών έχουν «χαθεί» περίπου 2.000 στρατιώτες. Ο αριθμός των εκτοπισμένων δε, υπερβαίνει τους 146.000.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή