Η ταινία «Κάποτε στο... Χόλυγουντ» του Κουέντιν Ταραντίνο και το «1917», το ιστορικό δράμα του Σαμ Μέντες, είναι οι μεγάλοι νικητές της 77ης Τελετής Απονομής των Χρυσών Σφαιρών, των Βραβείων των Ξένων Ανταποκριτών του Χόλυγουντ, τα οποία ανοίγουν παραδοσιακά την κούρσα για τα κινηματογραφικά βραβεία στις ΗΠΑ.
Προάγγελος των Όσκαρ, η τελετή με μεγάλη, πια, λάμψη, τηλεθέαση και σημασία στο πλαίσιο των αμερικανικών κινηματογραφικών βραβείων, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (ξημερώματα Δευτέρας για την χώρα μας), με οικοδεσπότη, για πέμπτη φορά, τον 58χρονο Βρετανό κωμικό Ρίκι Τζερβές.
Απογοήτευση για το Netflix, το οποίο είχε συγκεντρώσει συνολικά 34 υποψηφιότητες για πρωτότυπες ταινίες και σειρές του, καθώς μόνο η Λόρα Ντερν κατάφερε να κερδίσει το βραβείο «β’ γυναικείου ρόλου» σε δραματική ταινία για την «Ιστορία Γάμου», η οποία θεωρούνταν φαβορί με συνολικά έξι υποψηφιότητες.
PAUL DRINKWATER/NBC
Ο Ταραντίνο κέρδισε το βραβείο για την καλύτερη ταινία στην κατηγορία «κωμωδία/ μιούζικαλ», αλλά και το βραβείο σεναρίου για το «Κάποτε στο Χόλυγουντ» ενώ ο Μπραντ Πιτ τιμήθηκε με το βραβείο «β’ ανδρικού ρόλου» για την ίδια ταινία.
Ο Τάρον Έγκερτον κέρδισε το βραβείο «α’ ανδρικού ρόλου σε κωμωδία» για την ταινία «Rocketman» στην οποία ενσαρκώνει τον Έλτον Τζον, νικώντας τον Λεονάρντο ντι Κάπριο που είχε προταθεί για το ίδιο βραβείο για την ταινία του Ταραντίνο.
Άλλος μεγάλος νικητής της βραδιάς ήταν το «1917» του Σαμ Μέντες, ένα ιστορικό δράμα που εκτυλίσσεται στη διάρκεια του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης δραματικής ταινίας και σκηνοθεσίας.
«Είναι μεγάλη έκπληξη», σχολίασε ο Μέντες, ο οποίος δεν πίστευε ότι θα κερδίσει στην κατηγορία αυτή, στην οποία αντίπαλός του ήταν ο Μάρτιν Σκορτσέζε με τον «Ιρλανδό».
«Θέλω απλώς να πω ότι δεν υπάρχει κανένας σκηνοθέτης σε αυτή την αίθουσα, ούτε στον κόσμο που δεν βρίσκεται στη σκιά του Μάρτιν Σκορτσέζε», πρόσθεσε υπό το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκόμενων.
Ο Χοακίν Φοίνιξ κέρδισε, όπως ήταν αναμενόμενο, το βραβείο «α’ ανδρικού ρόλου» σε δραματική ταινία για το «Joker» και εδραίωσε την υποψηφιότητά του για τα Όσκαρ.
Στις γυναίκες η Ρενέ Ζελβέγκερ κέρδισε το βραβείο «α’ γυναικείου ρόλου» σε δραματική ταινία για τον ρόλο της ως Τζούντι Γκάρλαντ στη βιογραφική ταινία «Judy».
Στην κατηγορία κωμωδία/ μιούζικαλ νικήτρια ήταν η ασιατικής καταγωγής Αμερικανίδα ηθοποιός Αουκουαφίνα για τον ρόλο της στην ταινία «The farewell».
Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας κέρδισαν τα «Παράσιτα». Για την τηλεόραση η δραματική σειρά «Succession» του HBO νίκησε το «The Crown» του Netflix, το οποίο περιορίστηκε στη βράβευση της Ολίβια Κόουλμαν για τον ρόλο της ως Ελισάβετ Β’.
Καλύτερη κωμική σειρά αναδείχθηκε η βρετανική «Fleabag», με τη δημιουργό της Φίμπι Γουόλερ- Μπριτζ να τιμάται και για την ερμηνεία της.
Τομ Χανκς: «Η Ελλάδα είναι παράδεισος - σε γιατρεύει» Ο Τομ Χανκς τιμήθηκε με το βραβείο Σεσίλ Μπ. ΝτεΜιλ για την προσφορά του στην Έβδομη Τέχνη.
Ο 63χρονος ηθοποιός συγκινήθηκε, μολονότι επιχείρησε να το κρύψει αστειευόμενος. Σε δύο στιγμές δάκρυσε. Είπε ότι φταίει ένα κρυολόγημα που τον ταλαιπωρεί. «Σας ορκίζομαι πως δεν είμαι τόσο ευσυγκίνητος στο σπίτι» γέλασε. Ο εμβληματικός ηθοποιός συγκινήθηκε στη διάρκεια του λόγου του -στην αρχή, όταν μιλούσε για την γυναίκα του Ρίτα Γουίλσον και τα πέντε παιδιά του, «που είναι πιο γενναία από τον πατέρα τους», αλλά και μια ακόμη φορά λίγο πριν το τέλος.
Στο ενδιάμεσο τραγούδησε το μουσικό θέμα του «Πλοίου της Αγάπης», εξήγησε πως έφτασε ως εδώ «κλέβοντας» από τους πάντες και αναφέρθηκε στους αγαπημένους του ηθοποιούς και πρόσφερε μια συμβουλή σε όλους τους συναδέλφους του: να μην καθυστερούν ποτέ στο γύρισμα. «Δεν χρειάζεται να έρθει κάποιος με walkie talkie να σας χτυπήσει την πόρτα του τρέιλερ σας. Θα έπρεπε ήδη να είστε ήδη έτοιμοι».
EPA/CHRISTIAN MONTERROSA
Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχαν τα όσα είπε μετά τη βράβευσή του, στη μίνι συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, όπου και το θέμα που κυριάρχησε ήταν η σχέση του με την Ελλάδα. Ήταν η πρώτη ερώτηση που του έτυχε από Έλληνα ανταποκριτή στο Χόλυγουντ. Αλλά μόλις ο δημοσιογράφος τού συστήθηκε ο Χανκς αμέσως αποκρίθηκε: «Α! Έχω ερωτήσεις για την τιμητική πολιτογράφησή μου ως Έλληνας: πρώτον πρέπει να υπηρετήσω στον στρατό; Δεν είμαι καλός σε αυτό, πονάω στα γόνατα και είμαι γέρος. Πρέπει να πληρώσω φόρους; Αστειεύομαι, είναι μεγάλη τιμή» είπε ο ηθοποιός, ο οποίος ως γνωστόν κάθε καλοκαίρι παραθερίζει στην Αντίπαρο.
Όταν του τέθηκε η ερώτηση, πόσο τον έχει επηρεάσει η Ελλάδα, ο Χανκς απάντησε: «Η Ελλάδα είναι ένας παράδεισος. Η οικογένεια μου πηγαίνει εδώ και χρόνια στην Ελλάδα. Έχω πάει σε όλον τον κόσμο, στα πιο όμορφα μέρη του κόσμου, κανένα όμως δεν ξεπερνά την Ελλάδα. Η γη, ο ουρανός, το νερό. Είναι καλά για την ψυχή σου. Είναι μέρος που σε γιατρεύει. Ιδίως αν βάλεις τον εαυτό σου σε αυτό το φανταστικό, το πραγματικά φανταστικό, πρόγραμμα να κοιμάσαι ως το μεσημέρι, να ξενυχτάς ως τις 3 το πρωί, συζητώντας σε μια ταβέρνα. Είναι η καλύτερη ζωή που μπορεί να έχει κάποιος».
Τα βραβεία
Καλύτερη Δραματική Ταινία
«1917»
Καλύτερη Κωμωδία/Μιούζικαλ
«Κάποτε στο... Χόλυγουντ»
Καλύτερος ηθοποιός, Δραματική Ταινία
Χοακίν Φίνιξ, «Joker»
Καλύτερη ηθοποιός, Δραματική Ταινία
Ρενέ Ζελβέγκερ, «Judy»
Καλύτερος ηθοποιός, Κωμωδία/Μιούζικαλ
Τάρον Έγκερτον, «Rocketman»
Καλύτερη ηθοποιός, Κωμωδία/Μιούζικαλ
Ακουαφίνα, «The Farewell»
Καλύτερη σκηνοθεσία
Σαμ Μέντες, «1917»
Καλύτερο σενάριο
Κουέντιν Ταραντίνο, «Κάποτε στο... Χόλυγουντ»
Β΄ Ανδρικός Ρόλος
Μπραντ Πιτ, «Κάποτε στο... Χόλυγουντ»
Β΄ Γυναικείος Ρόλος
Λόρα Ντερν, «Ιστορία Γάμου»
Καλύτερη ταινία Κινουμένων Σχεδίων
«Missing Link»
Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία
«Parasite»
Καλύτερη Μουσική
Χίλντουρ Γκούντναντότιρ, «Joker»
Καλύτερο Τραγούδι
«I’m Gonna Love Me Again», «Rocketman»
[email protected]