Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Η σκακιέρα στην οποία θα εξελιχθούν οι κινήσεις για τη διαμόρφωση συναινέσεων το επόμενο διάστημα στο εσωτερικό σκηνικό είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και ο νέος εκλογικός νόμος, για τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ότι θα τον φέρει στη Βουλή πολύ νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν.
Διακηρυγμένος στόχος του πρωθυπουργού είναι να επιδιώξει και να πετύχει συναινετικές λύσεις και στα δύο θέματα. Επειδή όμως στο Μαξίμου δεν θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπει ποτέ σε συζητήσεις με πραγματική πρόθεση συναίνεσης αλλά θα επιχειρήσει να υπονομεύσει τη συζήτηση, στο πρωθυπουργικό επιτελείο όταν μιλούν για συναίνεση εννοούν συναίνεση με τα άλλα κόμματα, εκτός του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με πολύ αξιόπιστες πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης φέρεται διατεθειμένος να χειριστεί ταυτόχρονα την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και τον νέο εκλογικό νόμο στις διαπραγματεύσεις με τα κόμματα, ώστε να προκύψουν συναινετικές λύσεις και για τα δύο.
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ συναινέσει στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, στη Ν.Δ. -καθώς για το νέο εκλογικό νόμο θεωρούν πως δεν υπάρχουν πιθανότητες συμφωνίας με την αξιωματική αντιπολίτευση- εκτιμούν ότι θα προκύψει κέρδος για τον κ. Μητσοτάκη, εφόσον υπάρξουν συμφωνίες και με τα άλλα κόμματα στα δύο ή στο ένα από τα δύο θέματα, αν και είναι π.χ. δεδομένη η άρνηση του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ να συναινέσουν στην κατάργηση της απλής αναλογικής.
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι και το πιθανότερο, δεν συμφωνήσει σε κανένα από τα δύο θέματα, τότε στο Μαξίμου πιστεύουν ότι αν πετύχουν συμφωνία με το Κίνημα Αλλαγής αλλά και κάποιο ή κάποια από τα μικρότερα κόμματα, πάλι κέρδος θα έχουν, καθώς θα έχει αποδώσει η συναινετική διαδικασία και παράλληλα θα έχουν απομονώσει την αξιωματική αντιπολίτευση.
Η προσέγγιση των μικρότερων κομμάτων με στόχο την πολιτική απομόνωση της Ν.Δ. είναι στόχος και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας έχει δεσμευθεί ότι δεν πρόκειται να αναθεωρήσει τη στάση του υπέρ της απλής αναλογικής επειδή είναι πλέον κόμμα εξουσίας, όπως κάποιοι πίστευαν στη Ν.Δ.
Ίσως επειδή όντως εκτιμούν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα πάει σε πρόωρες εκλογές μέσα στο 2020 και υπολογίζουν ότι δεν προλαβαίνουν να κτυπήσουν την πρωτιά στις εκλογές. Αυτός φέρεται να είναι και ο λόγος για τον οποίο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ξεκινήσει ένα νέο φλερτ προς το Κίνημα Αλλαγής αλλά και το ΜέΡΑ 25 και το ΚΚΕ, με στόχο την μετεκλογική συνεργασία, ακόμα και για τη συγκρότηση κυβέρνησης μειοψηφίας, στο ενδεχόμενο που η Ν.Δ. ξαναπάρει τη νίκη στις πρόωρες εκλογές.
Βασικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι τα μικρότερα κόμματα να μη στηρίξουν τις επιλογές του κ. Μητσοτάκη στην Προεδρία της Δημοκρατίας και στον νέο εκλογικό νόμο, ώστε να αποκτήσει σάρκα και οστά το σχέδιο του κ. Τσίπρα για διαμόρφωση αντικυβερνητικής συμμαχίας με προοπτικές μετεκλογικής συνεργασίας, ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ, στο Κίνημα Αλλαγής, στο ΜέΡΑ 25 και το ΚΚΕ, γιατί όχι και την Ελληνική Λύση αν χρειαστεί. Βεβαίως δύσκολα θα μπορεί α υποστηριχτούν από την Κουμουνδούρου τα περί «προοδευτικής συμμαχίας» με την Ελληνική Λύση εντός αντικυβερνητικού μετώπου, αλλά η προηγούμενη συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες δείχνει ότι για τον κ. Τσίπρα ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.
Τα σχέδια αυτά ωστόσο μπορούν να μείνουν «επί χάρτου» αν τα μικρότερα κόμματα δεν μπουν στο πολιτικό παιχνίδι της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αντικειμενικά στην πιο δύσκολη θέση είναι το Κίνημα Αλλαγής που έχει λόγους να διατηρεί για τον εαυτό του τα χαρακτηριστικά του ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων, δικαιολογώντας και τον κρίσιμο ρόλο του τρίτου κόμματος. Στο Μαξίμου αλλά και την Κουμουνδούρου ποντάρουν στην πίεση που θα ασκήσουν στη Χαριλάου Τρικούπη είτε για να πάρουν με το μέρος τους το Κίνημα Αλλαγής, είτε για να το εκθέσουν και να προκαλέσουν στο εσωτερικό του νέο κύκλο εσωστρέφειας.
Το ΚΚΕ φαίνεται να είναι το κόμμα που έχει εξαρχής ξεκαθαρίσει τις προθέσεις στο θέμα του νέου εκλογικού νόμου, αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση του στο θέμα της προεδρικής εκλογής, αν όντως επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζει πρόσωπο – έκπληξη που θα συγκεντρώσει μεγάλες πιθανότητες να ψηφιστεί συναινετικά.
Το ΜεΡΑ 25 έχει επίσης διακηρυγμένη θέση υπέρ της απλής αναλογικής και είναι εξαιρετικά πιθανό να μην μπει καν στο δίλημμα να ψηφίσει ή να μην ψηφίσει το πρόσωπο που θα επιλέξει ο κ. Μητσοτάκης για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Η Ελληνική Λύση, δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί. Θεωρητικά, ως μικρό κόμμα θα επιδιώξει οι επόμενες εκλογές να γίνουν με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο και την απλή αναλογική. Επίσης, εύκολα θα πει όχι σε μία υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας προερχόμενη από την Κεντροαριστερά ή την Αριστερά, ενώ ουδείς γνωρίζει ακόμα τι θα πράξει ο κ. Βελόπουλος αν ο κ. Μητσοτάκης επιλέξει μη πολιτικό πρόσωπο ή πρόσωπο προερχόμενο από την κεντροδεξιά παράταξη, καθώς π.χ. θεωρείται ότι θα στηρίξει ενδεχόμενη επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου, τον οποίο αναμένεται να στηρίξει και ο κ. Τσίπρας όπως έχει δεσμευθεί δημοσίως, αλλά δύσκολα θα στηρίξει το Κίνημα Αλλαγής.