Λίγο πριν το ραντεβού με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και τις άλλες κρίσιμες επαφές του Ιανουαρίου για την εξωτερική πολιτική και τις ενεργειακές συμμαχίες της χώρας αλλά και στον απόηχο του μπαράζ των υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνει διπλό μήνυμα στην Άγκυρα: Η Ελλάδα επιθυμεί τον διάλογο, όχι όμως υπό καθεστώς εκβιασμών, ενώ διαθέτει και ισχυρές ένοπλες δυνάμεις.
Σε μία εφόλης της ύλης συνέντευξη στο Βήμα της Κυριακής ο πρωθυπουργός αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο και της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι θα πρέπει πρώτα να έχουν εξαντληθεί όλες οι άλλες δυνατότητες επίλυσης των διαφορών με όπως τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, οι διερευνητικές επαφές και ο πολιτικός διάλογος.
Αναφερόμενος δε στο εξοπλιστικό πρόγραμμα επισημαίνει πως στην συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο στις 7 Ιανουαρίου, θα συζητήσει την απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς, F-35, όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες.
Στην ίδια συνέντευξη ο πρωθυπουργός στηρίζει τη στρατηγική Χρυσοχοΐδη και την ΕΛ.ΑΣ. εκφράζοντας τη σαφή βούληση της κυβέρνησης να συνεχίσει τις αστυνομικές επιχειρήσεις για την πάταξη της ανομίας και διαμηνύοντας πως η τρομοκρατία θα τσακιστεί. Αναγνωρίζει πάντως την ανάγκη διερεύνησης των καταγγελιών αστυνομικής βίας, λέγοντας πως αν υπήρξαν μεμονωμένες συμπεριφορές που ξεπέρασαν τα όρια, αυτές θα ελεγχθούν και θα αποδοθούν ευθύνες.
Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προαναγγέλει αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, παραδέχεται κυβερνητικές αστοχίες, αλλά και επικρίνει τον Αλέξη Τσίπρα ότι παραμένει δέσμιος των ιδεοληψιών του.
Όσον αφορά στο πρόσωπο που θα προτείνει για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατιάς κρατάει κλειστά τα χαρτιά του. Αρνείται να αποκαλύψει εάν θα είναι άνδρας ή γυναίκα και αρκείται στο να επισημάνει ότι πρέπει να είναι ένα πρόσωπο, που συμβολίζει την ενότητα.