Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]
Με έναν νέο κύκλο πρωτοβουλιών μέσα στον Ιανουάριο, η κυβέρνηση στοχεύει στην ενίσχυση των συμμαχιών της και στην περαιτέρω διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας. Το πρόγραμμα είναι «πυκνό» καθώς στις 2 Ιανουαρίου θα μπουν οι υπογραφές για τον EastMed, ενώ στις 7 του μήνα θα γίνει το τετ α τετ στον Λευκό Οίκο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Η κυβέρνηση προχωρά στη συγκρότηση ενός ευρύτερου μετώπου στην περιοχή, καθώς η τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζεται και ο Ταγίπ Ερντογάν διατηρεί την ίδια ρητορική. Το επόμενο διάστημα θα γίνουν συζητήσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων με την Ιταλία (στις 30 Δεκεμβρίου) και την Αίγυπτο (μέσα στον Ιανουάριο) για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, με κυβερνητική στελέχη να εκτιμούν πως οι διαφορές που υπάρχουν μπορούν να γεφυρωθούν. Παράλληλα θα ενταθούν οι συζητήσεις για ενεργειακή «σύσφιγξη» των σχέσεων με τα κράτη της Μεσογείου, με σειρά πρωτοβουλιών να δρομολογούνται σε αυτή την κατεύθυνση.
Στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στον κύκλο επαφών που είχε την τελευταία εβδομάδα με συνομιλίες σε έξι συνολικά κράτη. Ειδικότερα πραγματοποίησε επισκέψεις στη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιορδανία, την Αίγυπτο, την Κύπρο αλλά και τη Λιβύη. Στη Βεγγάζη ο Έλληνας υπουργός συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, που θεωρεί τα επίμαχα «μνημόνια» μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης άκυρα.
H Ελλάδα δεν μπορεί να εκχωρήσει οτιδήποτε αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματά της και την κυριαρχία της, επανέλαβε ο ΥΠΕΞ σε συνέντευξή του στο Open. Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα σταματήσει να αυτοαπομονώνεται και θα ακολουθήσει τους κανόνες που επιβάλλουν το διεθνές δίκαιο αλλά και η κοινή λογική.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη -καθώς υπήρξε ένα «παράθυρο» από τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών - ο Ν. Δένδιας είπε ότι δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή στο τραπέζι τουρκική πρόταση με συγκεκριμένο σχέδιο. «Βεβαίως έχουμε διάθεση να βρούμε λύση με την Τουρκία, αλλά λύση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και στο πλαίσιο μιας λύσης που εξασφαλίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Εφόσον η Τουρκία το θελήσει θα βρει στην Ελλάδα τον πιο πρόθυμο συνομιλητή», συμπλήρωσε.
Για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι το πλαίσιο έχει συμφωνηθεί στο Συμβούλιο του Νοεμβρίου και πρόσθεσε: «Από εκεί και πέρα, με ποια τακτική θέλουμε να υλοποιήσουμε το πλαίσιο κυρώσεων, αυτό είναι καθαρά ζήτημα τακτικής. Δεν είναι δυνατόν να εκφράζομαι επί θεμάτων τακτικής δημοσίως». Παράλληλα ανέφερε πως «υπήρξε συνάντηση της αρμόδιας επιτροπής που εξετάστηκε κατάλογος κυρώσεων κατά προσώπων και κατά εταιρειών. Δεν μιλάμε για θέμα αρχής, αν θα υπάρξουν ή δεν θα υπάρξουν κυρώσεις».
Μη έγκυρη συμφωνία
Σχετικά με τα μνημόνια μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης ο υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε πως η Ελλάδα «δεν λέει ότι υπάρχει μία συμφωνία που πρέπει να ακυρωθεί, λέει ότι δεν υπάρχει έγκυρη συμφωνία». Μάλιστα όπως είπε είναι σαν «η Γαλλία να συμφωνήσει με τον Καναδά να μοιράσουν τον Ατλαντικό αγνοώντας ότι υπάρχει στη μέση η Αγγλία». Στο εσωτερικό της Λιβύης η κατάσταση παραμένει ρευστή, καθώς από τη μία πλευρά είναι ο στρατάρχης Χ. Χαφτάρ και από την άλλη η κυβέρνηση της Τρίπολης. Οι επαφές που είχε ο Νίκος Δένδιας στη Λιβύη προκάλεσαν την αντίδραση της κυβέρνησης του Φ. Σάρατζ, με τον υπουργό Εξωτερικών Τάχαρ Σιάλα να κάνει λόγο «για κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ, του Συμβουλίου Ασφαλείας και των περιφερειακών οργανισμών, οι οποίες όλες αναγνωρίζουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας ως τη μοναδική νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης».