«Aιώνιοι εχθροί σε πορεία συμφιλίωσης» Ελλάδα και Τουρκία

Πέμπτη, 06 Δεκεμβρίου 2007 18:16
A- A A+

«Aιώνιοι εχθροί σε πορεία συμφιλίωσης» είναι ο τίτλος με τον οποίο επιγράφει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung σχόλιο της:

«Ποιος μπορούσε να το φανταστεί; Ξαφνικά Έλληνες και Τούρκοι έγιναν αδέρφια στα όπλα. Βεβαίως οι δύο χώρες είναι εδώ και δεκαετίες σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ – στα χαρτιά. Στην πραγματικότητα οι αιώνιοι εχθροί μέλη του ΝΑΤΟ βρέθηκαν κατά καιρούς στο χείλος ένοπλης σύρραξης. Και τώρα αυτό. Τούρκοι και Ελληνες στρατιώτες θα υπηρετούν δίπλα-δίπλα σε κοινές μονάδες του Νάτο. Και ο Ελληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θέλει επιτέλους να επισκεφθεί την ¶γκυρα. Θα είναι ο πρώτος πρωθυπουργός εδώ και μισό αιώνα που επισκέπτεται την Τουρκία».

Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Οι δύο χώρες έχουν αρκετά προβλήματα: η Κύπρος, οι διαφορές στο Αιγαίο, το ζήτημα του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη. Το καθένα από αυτά τα ζητήματα είναι και μια βόμβα. Αλλά το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις σε Αθήνα και ¶γκυρα κάνουν τώρα αυτό το βήμα, παρά τα χρόνια προβλήματα, και παρά τις ισχυρές εθνικιστικές τάσεις και στις δύο χώρες είναι άξιο σεβασμού. Η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών παρέπεμψε ρητά στο παράδειγμα της Γερμανίας και της Γαλλίας, το οποίο θέλει να μιμηθεί στη μετάλλαξη από αιώνιους εχθρούς σε έμπιστους φίλους. Και πρόσθεσε με αποδέκτη την Ευρώπη: Η ΕΕ διευκόλυνε αυτό το δρόμο στους Γάλλους και τους Γερμανούς. Τώρα θα πρέπει να πράξει το ίδιο και για τους Τούρκους και τους Έλληνες».

Πηγή: Deutsche Welle

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή